Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de solidariteit die Peru toonde met Venezolaanse vluchtelingen. In plaats van bescherming te bieden, weigert Peru hen nu in groten getale toegang. Dit blijkt uit onderstaand nieuw rapport van Amnesty International, aldus de organisatie vandaag, dinsdag 4 februari 2020.
Ondanks het feit dat gevluchte Venezolanen in de meeste gevallen in aanmerking komen voor een internationale vluchtelingenstatus, biedt Peru hen geen bescherming. Dat geldt ook voor degenen die extra kwetsbaar zijn, zoals ouderen en alleenstaande kinderen. Gevluchte Venezolanen lopen hierdoor het risico te worden teruggestuurd naar het land waar zij gevaar lopen. Of ze komen in de illegaliteit terecht, waar ze groot risico lopen misbruikt en uitgebuit te worden.
In de afgelopen jaren toonde Peru zich nog solidair met Venezolaanse vluchtelingen door hen toegang tot het land en bescherming te bieden. Peru heeft het grootste aantal Venezolaanse asielzoekers, namelijk 377.047. In totaal wonen er 800.000 Venezolanen. Maar, sinds juni 2019 heeft de Peruaanse regering verschillende maatregelen ingevoerd om het voor Venezolanen moeilijk te maken het land binnen te komen.
Het ingevoerde ‘humanitaire visum’ bleek enkele weken na invoering al waardeloos. Venezolanen mochten, ongeacht dit visum, Peru niet binnenkomen als zij geen inkomende en uitgaande paspoortstempels uit Ecuador hadden.
Alberto, een Venezolaanse man van 44, vertelde Amnesty, dat hij in oktober 2019 Venezuela verliet, omdat hij zich geen eten voor zijn gezin meer kon veroorloven. Hij kreeg bij het consulaat in Caracas een humanitair visum voor Peru en reisde daarmee via Colombia naar de grens van Ecuador. Maar, een douanier daar weigerde een stempel in zijn paspoort te zetten. Hij reisde door naar de Peruaanse grens, maar een douanier daar weigerde hem zonder stempel toe te laten. Toen Amnesty hem trof, was hij wanhopig: hij kon noch Ecuador, noch Peru in. Hij had schulden gemaakt en had zijn familie in Venezuela achtergelaten in de veronderstelling dat hij ze later naar hem in Peru kon laten komen.
De enorme humanitaire en mensenrechtencrisis in Venezuela duurt voort. In de afgelopen jaren hebben 4,8 miljoen mensen het land verlaten. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat dit aantal in 2020 zal oplopen tot 5,5 miljoen.
Ook andere landen, waaronder Chili en Ecuador, scherpen hun vluchtelingenbeleid aan, waardoor het voor Venezolaanse vluchtelingen steeds moeilijker wordt bescherming in de regio te krijgen.
Amnesty roept de Peruaanse regering op het nationale en internationale vluchtelingenrecht te respecteren en Venezolaanse vluchtelingen bescherming te bieden. Andere landen moeten ook verantwoordelijkheid nemen voor de opvang en bescherming van Venezolaanse vluchtelingen en opvanglanden ondersteuning bieden. Eerder deed Amnesty al onderzoek naar positie van Venezolaanse vluchtelingen in Curaçao.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten