zaterdag 1 februari 2020

DSB-directeur: 'Wat een klinkklare nonsens, kasreserve is niet voor aardappelen en uien'

'Nergens ter wereld worden kasreserves voor consumptieve doeleinden ingezet'

- Spoed Raad van Commissarissen-vergadering zondag 2 februari
- Bond bij DSB is zondagmorgen aanwezig  hoofdkantoor wanneer Raad van Commissarissen bijeenkomt


'Wat een klinkklare nonsens. Kasreserve is niet voor aardappelen en uien', aldus Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) in reactie op mededelingen van vicepresident Ashwin Adhin, dat de door de Centrale Bank van Suriname verduisterde kasreservemiddelen zijn gebruikt voor onder andere de import van uien en aardappelen. Dit schrijft de Ware Tijd zaterdag 1 februari 2020.

Ook zegt hij, dat met de bankiersvereniging was afgestemd dat de middelen gebruikt zouden worden.

Adhin deed zijn uitspraken vrijdag in Wanica bij de uitreiking van grondpapieren. Eerder deze week werd bekend, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zonder medeweten van de handelsbanken een deel van de kasreserve in vreemde valuta, die verplicht bij de CBvS in beheer was afgestaan, voor een onbekend doel heeft aangewend. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen Amerikaanse dollar, maar naar verluidt is ook een deel van de termijndeposito's verdwenen.

Volgens Coutinho worden nergens ter wereld kasreserves voor consumptieve doeleinden ingezet. Het is een liquiditeitsbuffer voor banken die bij de Centrale Bank wordt aangehouden, waarop kan worden teruggevallen mochten banken in problemen zijn gekomen. De kasreserve wordt ook ingezet als instrument voor de rentepolitiek. Het wordt dan aangewend om de rentestand op een bepaald moment te beïnvloeden.

'Dit geld moet altijd geïnvesteerd worden in goede liquide middelen die rendement opleveren, niet in consumptie. Dus wat de vicepresident zegt kan nooit de afspraak zijn geweest met de banken. Ik wil het bewijs zien dat de banken toestemming hebben gegeven daarvoor.'

Coutinho, die vrijdag forse kritiek heeft geleverd op de CBvS vanwege de verdwenen kasreservemiddelen, vindt het onbegrijpelijk dat Adhin zich publiekelijk over deze zaak heeft uitgelaten. Nu de vicepresident de link heeft gemaakt tussen het verdwenen geld en consumptieve bestedingen door overheid en regering dient Adhin te komen uitleggen hoe gelden van de banken in handen van de overheid konden komen. 'Het enige bewijs dat ik had van wat fout is gegaan was dat de balans van de CBvS niet klopte, maar nu moet de vice president komen uitleggen hoe dat geld bij de overheid is terechtgekomen.' 

Dat hij vanwege de kritiek die hij op de CBvS heeft geleverd zal worden ontheven of ontslagen door de Raad van Commissarissen bij DSB noemt Coutinho 'kolder'. Hij is niet op de hoogte van een actie van de raad tijdens een spoed Raad van Commissarissen-vergadering zondag om zijn ontslag of ontheffing te formaliseren, zoals in een oproep die zaterdag op social media rondging suggereert. Ontslag van de directeur staat niet op de agenda. In de oproep wordt DSB-personeel opgeroepen zondag naar het DSB-hoofkantoor te gaan om de raad duidelijk te maken dat ontslag van de directeur niet zal worden geaccepteerd.

Intussen wordt ook door de vakbond bij de bank gemobiliseerd voor een ondersteuningsactie voor de directeur. Coutinho werd begin augustus vorig jaar aangesteld als topman bij deze bank.

De bond bij DSB heeft besloten zondagmorgen om half negen aanwezig te zijn bij het hoofdkantoor wanneer de Raad van Commissarissen bijeenkomt. Vakbondsleider Robby Berenstein zegt zaterdag op Starnieuws, dat het zekere voor het onzekere wordt genomen, want het bericht circuleert dat Coutinho wordt ontheven. 'Medewerkers van de bank, gepensioneerden en verontruste cliënten willen hun stem laten horen', zegt Berenstein.

Het is verkeerd aangekomen bij de regeringstop dat Coutinho een 'recht door zijn hart' interview heeft afgestaan aan Radio ABC waarin hij ronduit heeft gezegd, dat het geld van het Surinaamse volk is gestolen.


Berenstein is ook geschokt door mededelingen van vicepresident Adhin die toegegeven heeft dat de regering op de hoogte was van het gebruiken van het geld voor zaken waar het geld nimmer voor aangewend mocht worden. De kasreserve is niet bestemd hiervoor maar voor internationale beleggingen, waarvoor nog verdere protocollen getekend moesten worden.

'De monetaire autoriteiten hebben aangetoond dat ze niet te vertrouwen zijn. Hiervoor is eerder gewaarschuwd. Ontkend werd dat men aan het geld van het volk zou komen, maar nu is het toch gebeurd. Met de oproep voor zondagochtend wil het personeel aangeven directeur Coutinho ten volle te ondersteunen. Dit wil de bond duidelijk maken aan de Raad van Commissarissen, die om negen uur vergaderd.' Op de agenda staat niet de ontheffing of ontslag van de directeur, maar de bond neemt het zekere voor het onzekere en wil aangeven dat een actie naar de directeur toe niet geaccepteerd zal worden.

'Wij kunnen ons terugvinden in elk woord van de directeur', stelt Berenstein. Intussen is Coutinho die in het buitenland was, zaterdagmiddag weer teruggekeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten