woensdag 26 februari 2020

Bemanningslid schip in Suriname niet met coronavirus Covid-19 besmet

Man was recent in Italië waarna hij via meerdere landen in Suriname arriveerde

Vermoedelijk voor het eerst besmetting met nieuwe coronavirus in Brazilië


Het ministerie van Volksgezondheid bericht vandaag, woensdag 26 februari 2020, dat zij een melding vanuit de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo kreeg gisteren van een vermoedelijk geval van besmetting met het coronavirus, Covid-19. De chief officer van een schip arriveerde in Suriname met hoesten en koorts. 

Bij ondervraging bleek dat de man onlangs in Italië is geweest, waarna hij via meerdere landen gisteren in Suriname was aangekomen. Daar er in Italië in de afgelopen dagen een stijgende trend van Covid-19 is, werd de man gekenmerkt als een 'person of interest'. De man werd geïsoleerd volgens protocol. Op basis hiervan zijn verschillende testen uitgevoerd. De rest van de bemanning was nog aan boord en werd in afwachting van het resultaat in voorlopige quarantaine geplaatst.

Het Quick Response Team heeft volgens protocol de bemanning en alle anderen met wie de man in contact kwam, gescreend. Het gezondheidscertificaat van de bemanningsleden van het schip, welke ingevuld wordt door de kapitein, gaf aan dat er geen zieken aan boord waren. Maar, dat bleek dus niet het geval te zijn.

Het testresultaat is negatief op Covid-19. In overleg met de medische specialisten is aangegeven dat de isolatie kon worden opgeheven. De chief officer mocht terug naar het schip na dit resultaat.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft stappen van de Standaard Operations Procedures gevolgd en wil de gemeenschap mededelen dat zij alert blijft en de globale ontwikkelingen rondom Covid-19 nauwlettend in de gaten houdt.

'Aan alle instanties en personen die te maken hebben met reizigers, wordt gevraagd alert te blijven en bij twijfel melding te doen aan het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, via hotline 178 Aan de gemeenschap wordt nogmaals gevraagd, om de instructies en informatie vanuit het ministerie en de gezondheidsinstellingen op te volgen.'

Brazilië 
Gezondheidsdiensten in Brazilië hebben vermoedelijk voor het eerst een besmetting met het nieuwe coronavirus in het land vastgesteld. Dat melden lokale media vandaag. Het kan daarmee ook het eerste geval van het coronavirus in Zuid-Amerika zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid en de lokale gezondheidsdiensten in São Paulo onderzoeken het geval. Het gaat om een 61-jarige man uit São Paulo die tussen 9 en 21 februari in Noord-Italië is geweest en symptomen van de ziekte Covid-19 vertoont, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De man zit in isolatie in zijn huis in afwachting van de uitkomsten van de test.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten