donderdag 23 januari 2020

VS trekt zich steeds meer terug uit Caribisch gebied bij bestrijding drugshandel

Kustwacht Caribisch gebied steeds meer op zichzelf aangewezen


De Verenigde Staten (VS) trekt zich steeds meer terug uit het Caribisch gebied bij de bestrijding van drugshandel. Daardoor is de Kustwacht Caribisch gebied steeds meer op zichzelf en op samenwerking met landen in de regio aangewezen. 

Dat staat in het Jaarplan 2020 van de Kustwacht (zie hieronder), dat deze week door minister Ank Bijleveld van Defensie naar de Tweede Kamer is gestuurd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 23 januari 2020.

Uit het jaarplan blijkt onder andere, dat er meer ‘intelligence’-gestuurd optreden nodig is en dat er plannen zijn voor meer structurele, langjarige financiering van de kustwacht. Deze elementen komen bijna letterlijk terug in de begeleidende brief die Bijleveld met het jaarplan naar de Tweede Kamer stuurde.



In het plan zelf wordt dieper ingegaan op de rol van de Kustwacht in de Caribische regio.

De drugshandel in Zuid- en Midden-Amerika heeft door de moeilijk te bewaken grenzen rond de eilanden een negatieve invloed, aldus het jaarplan. 'Dit heeft een effect op de veiligheid van burgers, erodeert de rechtsstaat en heeft bredere gevolgen voor internationale stabiliteit. (…) Dit resulteert in hoge aantallen moorden uitgevoerd met illegale wapens in het Caribisch gebied. Dit heeft gevolgen voor de inzet van de kustwacht.'

De VS, ‘de vertrouwde partner’, richt zich steeds meer op drugsbestrijding in de Grote Oceaan, aldus het jaarplan. Dat is de reden om meer zelf informatie te vergaren en te verwerken (intelligence) en meer bilaterale uitwisselingsprogramma’s op te zetten met landen in de regio, met name Colombia, en de Nationale Politie van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten