Geerlings-Simons (NDP) reageert op oppositie die vindt dat oliedollars door een verantwoordelijke regering moet worden beheerd
Abdoel, NDP: Suriname zal olievoorraden goed moeten benutten en niemand anders dan NDP zou dat het best kunnen doen'...😂🤔
'De NDP is de meest gerede partij die in aanmerking komt om de toekomstige inkomsten uit de offshore aardolie-industrie te beheren en in te zetten voor de ontwikkeling van Suriname. Door de afgelopen negen jaar verschillende wetten te maken, instituten op te zetten en aansluiting bij internationale afspraken is de basis daarvoor gelegd.'
Dat beweerde NDP-ondervoorzitster tevens voorzitster van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, vrijdagavond in partijcentrum Ocer in haar toespraak tijdens een kadertreffen, aldus vandaag, maandag 13 januari 2020, de Ware Tijd..
Met haar opmerkingen diende ze oppositionele politieke partijen die vinden dat een verantwoordelijke regering aan de macht moet komen om de oliedollars te beheren, van repliek.
De partijbijeenkomst stond in het teken van de vondst van een significante hoeveelheid aardolie voor de kust van Suriname door het Amerikaanse bedrijf Apache Corporation en haar Franse partner Total SA.
Geerlings-Simons zei, dat de politici en politieke partijen die roepen om goed beheer en behoorlijk bestuur en ook wijzen op mogelijke corruptie, nimmer de wetgeving en relevante structuren hebben opgezet toen zij de politieke macht hadden.
De NDP heeft dat wel gedaan. Ze noemde de wet Spaar- en Stabilisatiefonds, de Anti-Corruptiewet, wetten voor de financiële sector, alsook de wet bedrijven en beroepen. Ze benadrukte, dat dit alles is gedaan terwijl er een economische crisis heerste.
De olievondst brengt een nieuw perspectief voor fundamentele verbetering van de situatie in Suriname op korte-, middellange- en lange termijn, aldus de ondervoorzitter. De regering en de coalitie hadden het 'door God gezonden' goede nieuws nodig, zei ze.
Geerlings-Simons geeft critici gelijk, dat er een regering moet komen die onder meer inkomsten wegzet voor de toekomst. Daarom is het Spaar- en Stabilisatiefonds opgericht. De extra inkomsten dienen geïnvesteerd te worden in de agrarische- en toerismesector, ICT, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.
Ook andere sprekers, zoals coalitiegenoten Ronnie Asabina (BEP) en Isaak Soerokarso (HVB), NDP-fractieleider Amzad Abdoel en NDP-voorzitter Desi Bouterse bespraken de olievondst en de ontwikkelingskansen die hiermee aan Suriname worden geboden. Soerokarso zei dat het vinden van de olie een uitdaging tevens opdracht is om het land te ontwikkelen voor de toekomst.
Asabina: 'Niets komt voor zijn tijd. Nu moeten de randvoorwaarden gecreëerd worden om de ontwikkeling van Suriname naar een hoger plan te tillen. Het mineraleninstituut dat het beheer van de natuurlijke hulpbronnen van het land in goede banen moet leiden, moet er eindelijk komen.'
Asabina waarschuwde evenwel, dat Suriname alert dient te zijn, omdat volgens hem het buitenland zal proberen hier meer invloed te krijgen. Suriname moet daarom zijn eigen belang goed in de gaten houden.
Volgens Abdoel ziet de toekomst van het land er heel goed uit. 'Zonder olie is de afgelopen drie jaar een positieve economische groei gerealiseerd. Zodra de olie-inkomsten binnenstromen zal dat zelfs beter worden.'
Ook merkte hij op, dat de overheid, ondanks de economische crisis en zonder olie-inkomsten, steeds in staat is geweest salarissen van ambtenaren en subsidies te betalen. 'Nu hebben we olie', aldus de fractieleider. Hij benadrukte dat zaken zoals het huisvestings-, garantie- alsook het Spaar- en Stabilisatiefonds gevoed zullen worden uit olie-inkomsten. Suriname zal zijn olievoorraden goed moeten benutten, en niemand anders dan de NDP zou dat het best kunnen doen, meent de politicus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten