woensdag 15 januari 2020

Mexico zet in op meer kernenergie ondanks afwijzing door Mexicanen - Greenpeace-Mexico spreekt van 'zeer slecht idee' dat van 'achterhaalde visie' getuig

Kerncentrale Laguna Verde
Met kernenergie kan Mexico zijn afhankelijkheid van aardgas uit VS verminderen


In Mexico wil de linkse regering van Andrés Manuel López Obrador meer kernenergie. Een meerderheid van de Mexicanen is daar niet voor gewonnen. De Comisión Federal de Electricidad (CFE) maakte op 10 december haar plannen bekend om een nieuwe kerncentrale te bouwen, bij voorkeur bij de huidige kerncentrale Laguna Verde in Alto Lucero de Gutiérrez Barrios, in de zuidoostelijke staat Veracruz. 

Gustavo Ampugnani, directeur van Greenpeace-Mexico, noemde het plan een 'zeer slecht idee' dat van een 'achterhaalde visie' getuigt. 'Het is helemaal geen oplossing voor het klimaatprobleem, het is een valse oplossing. Het is een technologie of politieke keuze die de aandacht afleidt van wat er echt moet worden gedaan: fossiele brandstoffen verminderen, productieprocessen koolstofarm maken en hernieuwbare energie bevorderen.'

De Comisión Federal de Electricidad wil twee reactoren van elk 1.400 megawatt bouwen, voor ongeveer 7 miljard dollar per reactor. Laguna Verde telt al twee generatoren van samen 1600 megawatt. De eerste ging in 1990 van start, de tweede in 1995 en daarvoor is de CFE in 2015 de procedure begonnen om de licentie met nog eens dertig jaar te verlengen.

Bij het Amerikaanse Electric Power Research Institute (EPRI) bestelde ze een technisch-economische studie over de kosten, de technologische opties en de locatie. Die moet dit jaar klaar zijn.

De regering zet in op kernenergie, omdat Mexico nog grote hoeveelheden aardgas produceert en uit de VS invoert en ze weinig voelt voor hernieuwbare alternatieven. López Obrador is van plan zowel de CFE als Petróleos Mexicanos (Pemex) te versterken en de exploitatie en verbranding van fossiele brandstoffen op te voeren. Het overheidsbedrijf Pemex staat op plaatsen elf en zeventien in de internationale rangschikking van olie- en aardgasproducenten. Met kernenergie kan Mexico zijn afhankelijkheid van aardgas verminderen en de energiemix diversifiëren, stelt het EPRI.

Volgens de  Ley de Transición Energética van 2015 moest een kwart van de opwekte energie in Mexico tegen 2018 groen zijn, een aandeel dat moet oplopen tot 30 procent in 2021 en 35 procent in 2024. Kernenergie kan helpen deze doelen te bereiken, stelt de Mexicaanse regering.

De kerncentrale Laguna Verde, die 4 procent van de energieopwekking voor zijn rekening neemt, kampt met technische problemen en onvoorziene stilleggingen, blijkt uit documenten van de CFE en de Comisión Nacional de Seguridad Nuclear y Salvaguardias (CNSNS). Bovendien is er het risico van een verzadiging aan radioactief afval en de blootstelling van werknemers aan radioactieve straling. Kernenergie stoot geen CO2 uit, maar de winning van uranium, dat Mexico uit de Verenigde Staten en Rusland importeert, is wel vervuilend en vereist speciaal transport vanaf de plaats van herkomst. Bovendien kan kernenergie economisch niet concurreren met zonne- en windenergie, twee bronnen waarvan de kosten de afgelopen jaren zijn gedaald.

Volgens de Global Infrastructure Index 2018, een onderzoek bij 20.000 mensen in 29 landen door de Global Infrastructure Investor Association en Ipsos Mori, vond slechts 30 procent van de ondervraagden Mexico goed of zeer goed voor nucleaire infrastructuur; de helft gaf Mexico op dit punt zelfs de score slecht tot zeer slecht. Ook de Mexicaanse samenleving is niet overtuigd van de levensvatbaarheid van kernenergie. Sinds 2006 is het verzet geleidelijk toegenomen. Uit een onderzoek door de CFE en het Nationale Instituut voor Nucleair Onderzoek blijkt, dat 61 procent van de Mexicanen tegen de bouw van meer kerncentrales is en 50 procent tegen het gebruik van kernenergie. Die sociale afwijzing hypothekeert de regeringsplannen, zegt Ampugnani. 'We zouden het eigenlijk moeten hebben over de sluiting en beheersing van de Central Nuclear Laguna Verde (CNLV).'

Al onder de vorige, conservatieve regering van Enrique Peña Nieto (2012-2018), heeft Mexico de uitbreiding van kernenergie overwogen. Zo bevatte het Ontwikkelingsprogramma voor het Nationale Elektriciteitssysteem 2016-2030 de bouw van drie reactoren tegen 2028 in Veracruz. Er was sprake van de uitbreiding van Laguna Verde, studies voor de bouw van nieuwe kerncentrales en de versterking van de Comisión Nacional de Seguridad Nuclear y Salvaguardias (CNSNS). Maar, in de versie 2019-2033 was geen sprake meer van een uitbreiding van de nucleaire capaciteit.

Volgens de CNSNS kan de bouw van een kernreactor in minder dan vier jaar, maar dat kan oplopen tot acht jaar als je ook rekening houdt met de tijd die nodig is om openbare aanbestedingen te organiseren. Volgens het milieurapport van de huidige kerncentrale, dat deel uitmaakt van het dossier voor de verlenging van de vergunning, is de vervanging door een nieuwe centrale mogelijk maar niet leefbaar omdat de kosten voor vergunning, bouw en opstart niet te vergelijken zijn met die voor de voortzetting van de huidige centrale. De vervanging door een centrale op fossiele brandstoffen is technisch mogelijk, maar om milieu- en operationele redenen niet haalbaar.

Hernieuwbare alternatieven zijn evenmin haalbaar, omdat er te weinig zon of wind is voor een zonne- of windpark. Om zijn projecten te legitimeren heeft López Obrador zijn toevlucht genomen tot openbare raadplegingen die niet aan de internationale normen voldoen. Voor de bouw van nieuwe kernreactoren zal dat wellicht ook het geval zijn.

(Suriname Mirror/IPS/MO.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten