dinsdag 14 januari 2020

Jaap Hoogendam (71), oprichter en uitgever van Parbode, overleden

(Bron foto: Armand Snijders)
Hoogendam is in Amsterdam overleden na een ziekbed

Hoogendam heeft bedrag beschikbaar gesteld voor een persvrijheidsfonds in Suriname


Jaap Hoogendam, oprichter en uitgever van het Surinaamse opiniemaandblad Parbode, is maandag in Amsterdam overleden na een ziekbed. Hij werd 71 jaar. Dat schrijft de hoofdredacteur van de Ware Tijd, Armand Snijders - zelf enige tijd hoofdredacteur geweest van het blad - dinsdag 14 januari 2020.

Hoogendam lanceerde in mei 2006 Parbode, omdat hij van mening was dat Suriname een kritisch maandblad nodig had. In 2008 verhuisde hij met zijn vrouw Hanneke hierheen - na de verkoop van zijn café de Ponteneur in Amsterdam-Oost -, en verbleef er tot eind 2014. In augustus 2019 was hij voor het laatst in Suriname.

Zeker in de eerste jaren van Parbode kreeg het blad tal van rechtszaken aan de broek, die bijna allemaal werden gewonnen. Hoogendam nam vrijwel nooit een advocaat in de arm maar verdedigde zichzelf en Parbode voor de rechter. Zijn motto was altijd dat hij liever rechtszaken dan vrienden had.

Hoogendam schreef zelf ook veelvuldig, bij voorkeur over zaken die zich afspeelden in het binnenland, waar hij graag verbleef. Daarnaast was hij auteur van de reisgids Buitenkansjes.

Hoogendam wordt in besloten kring gecremeerd, anders dan hij had gewild blijkt uit zijn afscheidsmail. 'Was liever in Suriname doodgegaan trouwens, brandstapel bij Weg naar Zee, daarna dik feest met al mijn vrienden en collega's.' 

Parbode schrijft vandaag onder andere:

'(...) Om de bestaanszekerheid van het maandblad te garanderen, heeft uitgever Hoogendam in de afgelopen periode voorbereidingen getroffen zodat Parbode als stichting door kan gaan. Er is door hem geld gedoneerd zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. Hij heeft ook (financiële) ondersteuning gegeven aan een nog op te zetten persvrijheidsfonds, dat dit jaar zal draaien. 

Jaap Hoogendam, die antropoloog en ondernemer was, wist al enige tijd dat hij niet lang meer had. “Doe iedereen de groeten voor me. Ik heb helaas geen tijd gekregen afscheid te nemen”, luidt zijn laatste boodschap.'

Onderstaand artikel in Het Parool van donderdag 16 januari eindigt met:

'(...) Van Parbode zijn inmiddels 165 nummers verschenen. Om de continuïteit te garanderen, heeft Hoogendam kort voor zijn overlijden geld gedoneerd aan een stichting die daarvoor moet zorg dragen. Ook is er een bedrag beschikbaar gesteld voor een persvrijheidsfonds dat later dit jaar in Suriname in het leven moet worden geroepen. (...)'

https://www.parool.nl/amsterdam/kroegbaas-jaap-hoogendam-1948-2020-werd-onverschrokken-uitgever-in-suriname~be43a76b/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten