donderdag 2 januari 2020

Brits oliebedrijf Tullow Oil slaat plank mis voor kust Guyana bij Suriname

Tullow Oil moet de voorraad fors bijstellen


Het beloofde dé financiële goudmijn van 2020 te worden: een enorme olievondst voor de kust van Guyana, vlakbij Suriname, op kilometers diepte. Het Britse bedrijf Tullow Oil dat deze claim maakte, moest de voorraad dinsdag echter fors bijstellen. Zijn aandeel kelderde tot 20% op de beurs, aldus de Financiële Telegraaf vandaag, donderdag 2 januari 2020.

Lees ook:

Nieuws over bedrijven die bereid zijn om olie voor de kust van Guyana en Suriname te winnen, leidde in Paramaribo tot hoop dat toekomstige inkomsten het land meer financiële armslag kunnen bieden. Vanaf 1999 zijn er al concrete investeringen geweest om het zwarte goud boven water te krijgen uit de rijke aardkost voor de kust van Guyana en Suriname.


De geclaimde vondst door het Britse Tullow van lichte olie in de Carapa 1-bron voor de Guyaanse kust wakkerde de hoop wederom aan. Daar is al een tiental olieboorders actief, met ExxonMobil, Hess en Total als drijvende krachten.





Het is niet de eerste keer dat het zelfstandige oliebedrijf Tullow ernaast zit. Een vorige schatting van te winnen voorraden bleek ook veel geringer, waarop zijn aandeel in 2019 al eens met 64% daalde en zijn topman moest opstappen.

Tullow onderzocht recent de bodem in het vak Jethro voor de kust en vond daar naar eigen zeggen veel olie. In hetzelfde gebied zijn ook oliemaatschappijen Hess, ExxonMobil en Total actief. De vondst bleek uiteindelijk 'beneden onze schattingen' uit te komen', meldde Tullow dinsdag.

Een consortium onder leiding van de Amerikaanse energiereus ExxonMobil heeft in de diepe wateren van Stabroeck voor de kust van Guyana, op zo’n 200 kilometer voor Paramaribo, ook ruwe olie aangetroffen en begint daar dit jaar naar eigen zeggen te boren voor commerciële exploitatie.


Eind december meldde Shell-concurrent Total SA in een joint venture met Apache exploratie te doen in Block 58, een afgebakend gebied waar voor het een licentie kreeg, iets verder voor de kust van Suriname en Guyana. Afgelopen jaren werd bij Popkai en Block 53 in de zee voor Suriname minder ruwe olie gevonden dan verwacht. Het Amerikaanse bedrijf Apache verloor op de beurs echter 17% aan waarde, toen het meldde dat het de bodem van zijn territorium had bereikt. Beleggers concludeerden uit die opmerking, dat het concern tot die tijd geen enkele commercieel winbare olie had gevonden en dat er ook niet meer in het vat zat.

Toch blijven de producenten opnieuw hoopvol, terwijl ze miljoenen investeren in exploratie voor de Zuid-Amerikaanse. 'Het hele gebied lijkt gekenmerkt te worden door reservoirs met olie van goede kwaliteit', aldus Paul McDade, topman van het Britse Tullow dat investeert in de productie voor Guyana. De olie is vrij standaard boven water te krijgen, voegde McDade. Het gebied kan een hoeveelheid olie van het equivalent van zo’n 40.000 vaten (159 liter) per dag opleveren in 2020, stelde Tullow. Naar later bleek, is dat maar een fractie van de belofte.


De aardlagen van het kunstgebied van Guyana-Suriname kennen, volgens doorgaans betrouwbare cijfers van de Amerikaanse Geological Survey uit 2002, voor ongeveer 13 miljard vaten ruwe olie. Suriname wint olie, maar hoopt het grotere succes van zijn buurman Frans-Guyana te kunnen nabootsen. Hoewel er de afgelopen jaren een aantal kleine, maar weinig succesvolle boringen in Surinaamse wateren is geweest, hebben verschillende exploitanten er toch olieputten gepland, op soms enkele kilometers diepte. Zij rekenen erop dat de zeer olierijke bodem van Guyana zich over de landsgrenzen uitstrekt, zodat Suriname die via de uitgifte van vergunningen aan de boorders olie voor zichzelf kan opeisen.

(Suriname Mirror/De Financiële Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten