maandag 16 december 2019

Acht mannen rammen muur magazijn aan diggelen om vuurwerk te kunnen stelen

Dieven schrikken van komst politie en verdwijnen zonder klaar gezette dozen vuurwerk


Een groep van acht gewapende mannen heeft vanochtend, maandag 16 december 2019, geprobeerd vuurwerk te stelen, dat was opgeslagen in een magazijn aan de Nieuwweergevondenweg. 

Waterkant.Net bericht, dat de mannen de muur van het magazijn met een moker kapot hebben geslagen. Ter plaatse aangekomen troffen agenten de wachter aan, die gekneveld was achter gelaten. Hij verklaarde, dat hij zich op het werk bevond, toen hij werd aangevallen door de acht mannen. Twee van ze waren gewapend met een 'five shooter' jachtgeweer en één met een dolkmes.

De bewaker werd gelijk vastgebonden. Van hem werd Srd 150 en een mobiele telefoon buitgemaakt, meldt een woordvoerder van de politie'. De mannen sloegen vervolgens de muur van het magazijn met een moker kapot, om bij de grote hoeveelheid opgeslagen vuurwerk te komen. Het lukte hen om maar liefst 12 dozen vuurwerk uit het magazijn te halen, die klaar werden gezet om mee te nemen.

Terwijl de daders bezig waren arriveerde de politie. Bij het zien van de agenten kozen de mannen snel het hazenpad. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek.

CBS Curaçao: 'Vertrouwen in economie eerste helft 2019 duidelijk verminderd’

CBS presenteert resultaten conjunctuuronderzoek periode januari-juli 2019


Het vertrouwen in de economie is de eerste helft van 2019 naar de mening van de ondernemers ‘duidelijk verminderd’, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao. Het betreft de resultaten van het conjunctuuronderzoek over de periode januari tot juli dit jaar, aldus vandaag, maandag 16 december 2019, het Antilliaans Dagblad

Het aandeel bedrijven dat heeft aangegeven minder vertrouwen te hebben in de lokale economie is toegenomen van 42 naar 55 procent.

Het percentage ondernemers dat heeft aangegeven dat het vertrouwen gelijk is gebleven, is ten opzichte van december 2018 afgenomen van 55 naar 43 procent. 'Het percentage bedrijven dat heeft aangegeven dat het de afgelopen periode is verbeterd, is wederom laag; van 3 naar 2 procent van de bedrijven', aldus het CBS.

In juni en juli 2019 zijn in het kader van de conjunctuurenquête ruim 400 bedrijven benaderd.



Doel van de enquête is om tweemaal per jaar actuele informatie te verschaffen over bedrijfsmatige en economische parameters en ontwikkelingen. Daarnaast dient het inzicht te geven in verwachtingen en opinies van ondernemers.

'Deze informatie is van belang voor het krijgen van inzicht in de economie, werkgelegenheid en investeringsklimaat', legt het CBS uit. Vanwege het verbeteren van de efficiency en een beperkt budget hebben nu voor het eerst de bedrijven de enquête geheel en alleen online kunnen invullen.

'Er zijn mooie kanten aan het Statuut, maar het leidt ook tot frustratie' - Curaçao

(Bron foto: Karel Frielink)
Staatsrecht- deskundige Arjen van Rijn kritisch bij herdenking 65 jaar Statuut


Staatsrecht- deskundige Arjen van Rijn, verbonden aan de University of Curaçao (UoC), heeft bij de herdenking van 65 jaar Statuut aangegeven dat het Statuut wat hem betreft niet met pensioen hoeft, maar dat het voor een facelift de hoogste tijd is. Er zijn mooie kanten aan het Statuut, maar het leidt bij de hoogleraar Staatsrecht en Staatkundige Vernieuwing aan de UoC ook tot frustratie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 december 2019.

Nederland lijkt altijd te kunnen ‘winnen’, zo stelt hij vast en noemt als voorbeeld het voortgezet overleg oftewel intern appel waarbij Nederland de discussie altijd wint als het op stemmen aankomt. 'En de realiteit gebiedt te erkennen, dat Nederland van die macht vaak niet zachtzinnig gebruik maakt, in toenemende mate lijkt het.' Ook ‘het drama rond de Rijkswet Koninkrijksgeschillen laat zien dat gelijkwaardigheid in de huidige verhoudingen ver te zoeken is’.

Maar, er is op basis van het Statuut ook steun geweest vanuit Nederland. Bijvoorbeeld in 2017 toen op verzoek van de gouverneur van Curaçao in haar hoedanigheid van Koninkrijksorgaan de koninkrijksregering een voorziening heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de Statenverkiezingen konden doorgaan. 'Ook toonde de Koninkrijksregering zich bereid de omstreden 80/20-regeling tegen te houden wegens strijd met discriminatieverbod', zo voert Van Rijn aan.

Vervolgens gaat hij toch nog in op de frustraties. 'Frustratie, omdat de politieke relaties tussen de Caribische entiteiten en Nederland maar al te vaak worden gedomineerd door wederzijds onbegrip, gebrek aan empathie en een tweeslachtige houding.'

Boothouders op de route Meerzorg-Paramaribo in staking...

Ze hebben de hun beloofde brandstof- compensatie nog steeds niet ontvangen


De Ware Tijd online meldt vanochtend, maandag 16 december 2019, dat Boothouders die varen op de route Meerzorg-Paramaribo vanmorgen  in staking zijn gegaan. Ze hebben de hun beloofde brandstofcompensatie nog steeds niet ontvangen. 

Door de staking kunnen veel mensen die in Paramaribo werken de oversteek niet doen. Het publiek is overvallen door de actie. Er zijn pendelbussen ingezet om passagiers te vervoeren, maar die kunnen de grote aantallen passagiers niet aan.

De brandstofcompensatie over het jaar 2018 moet ook nog worden uitbetaald aan de boothouders.

De zeventig vervoerders verzorgen de trajecten Paramaribo-Meerzorg, Leonsberg-Nieuw-Amsterdam, Domburg-Laarwijk, Mariënburg-Johanna Margaretha en Mon Tresor-Kroonenburg.

Starnieuws bericht, dat gisteravond boze boothouders bij Assembleelid Ingrid Karta-Bink (PL) zijn geweest voor hulp. De volksvertegenwoordigster heeft Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en Ann Sadi, voorzitster van de belangenorganisatie, gebeld om te kijken hoe voorkomen zou kunnen worden dat de boothouders het werk neerleggen.

Uiteindelijk werd afgesproken met Sadi om half zes vanochtend naar het Veerplein te gaan en de mensen toe te spreken over de oplossingen die gevonden zijn. De boothouders vinden dat ze voor de gek worden gehouden omdat de gelden maar niet gestort worden, ondanks toezeggingen. Het gaat om Srd 1.2 miljoen, zes maanden subsidie voor ruim 60 boothouders. De boothouders geven aan, dat wanneer een buitenboordmotor moet worden vervangen, ze Srd 40.000 moeten neertellen.

Karta-Bink deed een beroep op de mensen om te kiezen voor een middenweg om vandaag toch te varen. Zij wees erop, dat zoveel mensen gedupeerd worden door de actie, maar de mensen waren niet tot andere gedachten te brengen.

Sadi zegt, dat de minister het geld op een rekening bij Finabank zal storten. Van daaruit zullen de individuele boothouders worden betaald. De administratieve zaken, waarbij alle boothouders een rekening moesten openen, hebben veel tijd gevergd. Nu zijn er harde afspraken, maar de mensen hebben de gemaakte afspraken van zaterdag naast zich neergelegd. Er waren wel boothouders die willen varen, maar door de grimmige situatie is hiervan afgezien, zegt Sadi. Zij voert aan dat andere trajecten normaal varen. De wilde actie wordt alleen gevoerd op het traject Meerzorg-Platte Brug.

Gajadien (VHP): 'Coalitie bezig zo snel mogelijk invulling te geven aan Constitutioneel Hof om Bouterse te beschermen'

'Nu wordt de Grondwet vertrapt, wetten worden niet in acht genomen'


'De coalitie is bezig om zo snel mogelijk invulling te geven aan het Constitutioneel Hof om de voordeelde president Desi Bouterse te beschermen ten koste van het volk. De voorbereidingen zullen deze week getroffen worden voor bemensing van dit orgaan', aldus VHP-ondervoorzitter tevens Assembleelid Asiskumar Gajadien gisteravond tijdens een vergadering te Lelydorp, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 16 december 2019.

Hij vindt het zorgelijk, dat tijdens een NDP-vergadering zaterdag te Blauwgrond in bijzijn van de president zo geageerd is tegen de rechterlijke macht. Gajadien voerde aan, dat Bouterse bij zijn inauguratie als president gezworen heeft op de Grondwet. 'Nu wordt de Grondwet vertrapt. De wetten van het land worden niet in acht genomen', stelt de politicus.

De structuren van de NDP hebben meerdere malen aangegeven op de vergadering zaterdag, dat er een rechterlijke coup is gepleegd door het uitspreken van het vonnis tegen Bouterse. Hij is voor medeplegen van moord op 8 december 1982 veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Ook internationaal worden structuren ingezet om een ander verhaal op te hangen.

Gajadien riep zijn gehoor op om waakzaam te zijn, omdat volgens hem de ontwikkelingen zorgelijk zijn. Men probeert het proces een andere wending te geven om één persoon die veroordeeld is.

Hij zei blij te zijn met de ondersteuning die Lelydorp geeft aan de VHP. Gajadien verwacht op basis van de gegevens in het land dat alleen Lelydorp, de geboorteplek van voorzitter Chandrikapersad Santokhi, goed is voor een zetel voor de VHP.

Theo Para (Henry Does) legt na november-vonnis pen neer...

Doodgestoken vrouw aangetroffen in appartement te Paramaribo-Noord

Het zou gaan om een vrouw van Venezolaanse afkomst


Waterkant.net bericht zondagavond 15 december 2019, dat in Paramaribo-Noord 's middags rond half drie een vrouw dood is aangetroffen in een appartement. 

De vrouw zou meer dan vijf steekwonden hebben. Het zou gaan om een vrouw van Venezolaanse afkomst.

Het lichaam van de vrouw werd ontdekt door een vriendin, die meteen alarm sloeg.

Manschappen van het Korps Politie Suriname waren snel ter plekke en startten het onderzoek. Het stoffelijk overschot is afgevoerd en in beslag genomen.

Minister Tsang vindt kritiek op wisselkantoor van Chotelall 'vrijpostig'

'De cambio van Chotelall, die regering ondersteunt, wordt zwart gemaakt op social media door de oppositie'


'Vrijpostig', zo typeert minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, de oppositie en anderen die kritiek leveren op het wisselkantoor van Chotelall. Deze cambio aan de Hendrikstraat is zowat de enige die Amerikaanse dollars voor Srd 7.85 verkoopt, terwijl de meesten veel duurder of niet verkopen. NDP-voorzitter, tevens president Desi Bouterse, roept op om 'dit project niet te verprutsen' zoals dat is gebeurd bij de naschoolse opvang en nu met de goedkope levensmiddelen pakketten, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 16 december 2019.

Bij de opening van het informatiecentrum van de NDP op Geyersvlijt, zaterdag, was het wisselkantoor van Chotelall ook onderwerp van gesprek. Klanten kunnen hier goedkoop Amerikaanse dollars kopen, maximaal US$ 300 per persoon, om de twee weken. Andere cambio's verkopen hooguit US$ 50 per keer per persoon per dag. Soms US$ 20 en soms helemaal niet. Het wordt behoorlijk druk bij de cambio, lange rijen auto's zijn het dagelijkse beeld bij het wisselkantoor. Soms wordt in groepen de valuta ingekocht, meerdere personen per auto schaffen de schaarse valuta aan.

Recent hebben zich twee gevallen voorgedaan waarbij mensen die zijn ingezet om de valuta voor derden te kopen, met het geld vandoor zijn gegaan.


Tsang stelt, dat de andere cambio's de koers opzettelijk hoog houden. 'De cambio van Chotelall, die de regering ondersteunt, die het land ondersteunt, wordt helemaal zwart gemaakt op social media door de oppositie', haalde Tsang aan. 'Waarom vraagt de oppositie zich niet af waarom de andere cambio's de dollars voor vele hogere bedragen verkopen? Waarom gaan ze niet daarover klagen? We weten toch van wie die andere cambio's zijn. Zijn het niet deze cambio's die ervoor moeten zorgen dat de koers steeds verder omhoog gaat? Dan val je een cambio aan die het naar beneden probeert te brengen. Mi tak’ san! Vrijpostig.' 

Bouterse maakt zich zorgen over de recente ontwikkelingen bij de cambio. 'Wat wij willen doen voor de kleine man wordt gebagatelliseerd, wordt bekritiseerd en helaas ook misbruikt', merkte hij op.


'W’e pot a koers tap 7.85 gi yu zodat je de huishuur kan betalen. Maar, volgens mij wordt huishuur maar één keer per maand betaald, niet zeven keer per week. Dus men neemt het goedkoop bij ons en daarna gaat men het duurder verkopen. Mi e begi unu, no mek a project dies fadon. De naschoolse was een project voor de kinderen, wij hebben het verprutst. Onze pakketten… als we ons voet niet neerzetten wordt het verprutst. Mensen bieden pakketten aan op FB,. dan heb je er geen ene malle dinges van begrepen. Laten we elkaar corrigeren. Deze dingen moeten nu aan de kant gezet worden. Met de grote strijd voor de deur is er gewoon weg geen tijd voor deze kese kese.'

Zwaar verlies NDP door strafvonnis Bouterse

Bouterse volgens peiling OPS minst favoriet als president



Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou ruim de helft van de kiezers die in 2015 op de NDP stemden dat niet meer doen. In 2015 behaalde de partij 53.2 procent van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Volgens een recente peiling van OpiniePeilingen Suriname (OPS) zou nu 25.3 procent van het electoraat op de NDP stemmen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 16 december 2019.

De terugval houdt volgens het bureau direct verband met de uitspraak van de Krijgsraad, waarin NDP-voorzitter Desi Bouterse wegens medeplichtigheid aan meervoudige moord veroordeeld werd tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar.

OPS zegt de peiling in opdracht van een internationale organisatie te hebben uitgevoerd. Die organisatie wilde weten wat het effect van het strafvonnis zal zijn op het stemgedrag van de kiezers. Voordat het vonnis werd uitgesproken, zou de NDP, aldus OPS, nog 34 procent van het aantal stemmen hebben behaald.

'Reeds voor het vonnis was er bij de NDP al sprake van terugval van 36 procent. Dit bleek ook al uit het eerdere onderzoek door OPS in november. Deze eerste golf was veroorzaakt door socioeconomische factoren: koers, corruptie, en criminaliteit. De tweede golf is direct gerelateerd aan het vonnis. De NDP is hiermee ineens 16 procent (34.0% - 25.3%) van haar achterban kwijtgeraakt. De totale afname is 52 procent, oftewel een halvering ten opzichte van het niveau van 2015.' 

Als NDP-stemmer is gedefinieerd de persoon die aangeeft op de NDP te gaan stemmen. Aan respondenten werd een aantal stellingen rondom het vonnis voorgehouden. Men kon per stelling aangeven of men het er mee eens of oneens was, of dat men er geen mening over had. Bij het vaststellen van de resultaten is een onderscheid gemaakt tussen de categorieën: NDP'ers (personen die op dit moment zeggen op de NDP te gaan stemmen) en Niet-NDP'ers (personen die op dit moment zeggen niet op de NDP te gaan stemmen.

De eerste stellingen gingen over de positie van Bouterse als president en voorzitter van de NDP. Bij de NDP'ers vindt de grote meerderheid, dat Bouterse niet hoeft af te treden als president. Bij anderen is er een duidelijke omgekeerde mening. Hier vindt de grote meerderheid dat Bouterse wel zou moeten aftreden als president. Voor wat betreft het voorzitterschap van de NDP is het beeld vergelijkbaar. Bij de niet-NDP'ers heeft hier wel een groot deel geen mening over. 'Dit komt mogelijk, omdat het niet om de eigen partij van de persoon gaat.' 

Op de stelling dat Bouterse geen kandidaat kan zijn in 2020 voor het presidentschap of parlement, is er ook een groot verschil tussen NDP'ers en de rest. Is men NDP'er, dan ziet men geen enkel probleem met een kandidatuur van Bouterse. Slechts een klein deel van de NDP'ers denkt hier anders over. Bij de niet-NDP'ers vindt de grote meerderheid dat Bouterse geen kandidaat meer kan zijn.

Viren Ajodhia, die verantwoordelijk is voor het onderzoek, maakt deel uit van de VHP. Hij zegt op Starnieuws, dat het onderzoek is uitgevoerd op wetenschappelijke gronden. Het gaat om een onderzoek dat door een internationale financiële organisatie is aangevraagd. Deze organisatie heeft financiële belangen in Suriname en wilde weten wat de effecten van het vonnis zullen zijn en wat er leeft bij de bevolking.

In totaal hebben 1.405 personen de survey ingevuld gedurende de eerste/tweede week van december. De resultaten zijn representatief voor de districten Paramaribo en Wanica. Het onderzoek is via Facebook gegaan omdat de resultaten snel binnen moesten zijn.

Er is wel ondersteunend veldonderzoek gedaan voor controle en de calibratie is verricht op basis van cijfers van de verkiezingen van 2015. De grote lijnen worden gedeeld met het publiek. Daar heeft de organisatie toestemming voor gegeven, zegt Ajodhia. Hij merkt op, dat het vonnis veel beroering heeft gebracht internationaal. Ajodhia zegt verder, dat hij veel onderzoek heeft gedaan in het buitenland, vooral op het gebied van de energiesector. Daarom is hij gevraagd voor deze enquête. 'Het gaat puur om de feiten die wij naar boven hebben gebracht.'

Arrestatiebevel voor oud-president Bolivia Evo Morales

(Bron foto: APG)
Plaatsvervangend presidente Jeanine Añez doet aangifte tegen Morales 


De Boliviaanse interim-presidente Jeanine Añez heeft zaterdagavond laat 14 december 2019 een arrestatiebevel aangekondigd tegen haar voorganger Evo Morales. Dat meldt persbureau Reuters. 

Er is aangifte tegen Morales gedaan wegens opruiing. Het bevel tot aanhouding wordt de komende dagen uitgevaardigd.


Morales heeft eerder deze week een beschermende vluchtelingenstatus gekregen van de regering van Argentinië, waar hij naartoe vluchtte nadat hij een maand in Mexico had doorgebracht. Of die status zwaarder weegt dan het uitleveringsverdrag dat de buurlanden sinds 2013 met elkaar hebben, is niet duidelijk. Morales zou zich hebben gevestigd in een stad nabij de grens.


De oud-president was Bolivia ontvlucht nadat onrust was ontstaan over de uitslag van verkiezingen in oktober. Morales won daarin een vierde termijn, maar werd ook beschuldigd van het manipuleren van de uitslag.

Onder druk van het leger stapte de socialist op 10 november op.

Añez: 'Morales heeft nooit ergens respect voor getoond, ook niet voor de Grondwet. Dus als hij terugkomt naar Bolivia, verwacht het land antwoorden. Hij heeft openstaande rekeningen bij de Boliviaanse justitie.' 

Kort na Morales’ vertrek riep toenmalig senator Añez zich uit tot plaatsvervangend leider van Bolivia.

(Suriname Mirror/Pagina Siete/NRC/Twitter)