Bouterse volgens peiling OPS minst favoriet als president
Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou ruim de helft van de kiezers die in 2015 op de NDP stemden dat niet meer doen. In 2015 behaalde de partij 53.2 procent van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Volgens een recente peiling van OpiniePeilingen Suriname (OPS) zou nu 25.3 procent van het electoraat op de NDP stemmen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 16 december 2019.
De terugval houdt volgens het bureau direct verband met de uitspraak van de Krijgsraad, waarin NDP-voorzitter Desi Bouterse wegens medeplichtigheid aan meervoudige moord veroordeeld werd tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar.
OPS zegt de peiling in opdracht van een internationale organisatie te hebben uitgevoerd. Die organisatie wilde weten wat het effect van het strafvonnis zal zijn op het stemgedrag van de kiezers. Voordat het vonnis werd uitgesproken, zou de NDP, aldus OPS, nog 34 procent van het aantal stemmen hebben behaald.
'Reeds voor het vonnis was er bij de NDP al sprake van terugval van 36 procent. Dit bleek ook al uit het eerdere onderzoek door OPS in november. Deze eerste golf was veroorzaakt door socioeconomische factoren: koers, corruptie, en criminaliteit. De tweede golf is direct gerelateerd aan het vonnis. De NDP is hiermee ineens 16 procent (34.0% - 25.3%) van haar achterban kwijtgeraakt. De totale afname is 52 procent, oftewel een halvering ten opzichte van het niveau van 2015.'
Als NDP-stemmer is gedefinieerd de persoon die aangeeft op de NDP te gaan stemmen. Aan respondenten werd een aantal stellingen rondom het vonnis voorgehouden. Men kon per stelling aangeven of men het er mee eens of oneens was, of dat men er geen mening over had. Bij het vaststellen van de resultaten is een onderscheid gemaakt tussen de categorieën: NDP'ers (personen die op dit moment zeggen op de NDP te gaan stemmen) en Niet-NDP'ers (personen die op dit moment zeggen niet op de NDP te gaan stemmen.
De eerste stellingen gingen over de positie van Bouterse als president en voorzitter van de NDP. Bij de NDP'ers vindt de grote meerderheid, dat Bouterse niet hoeft af te treden als president. Bij anderen is er een duidelijke omgekeerde mening. Hier vindt de grote meerderheid dat Bouterse wel zou moeten aftreden als president. Voor wat betreft het voorzitterschap van de NDP is het beeld vergelijkbaar. Bij de niet-NDP'ers heeft hier wel een groot deel geen mening over. 'Dit komt mogelijk, omdat het niet om de eigen partij van de persoon gaat.'
Op de stelling dat Bouterse geen kandidaat kan zijn in 2020 voor het presidentschap of parlement, is er ook een groot verschil tussen NDP'ers en de rest. Is men NDP'er, dan ziet men geen enkel probleem met een kandidatuur van Bouterse. Slechts een klein deel van de NDP'ers denkt hier anders over. Bij de niet-NDP'ers vindt de grote meerderheid dat Bouterse geen kandidaat meer kan zijn.
Viren Ajodhia, die verantwoordelijk is voor het onderzoek, maakt deel uit van de VHP. Hij zegt op Starnieuws, dat het onderzoek is uitgevoerd op wetenschappelijke gronden. Het gaat om een onderzoek dat door een internationale financiële organisatie is aangevraagd. Deze organisatie heeft financiële belangen in Suriname en wilde weten wat de effecten van het vonnis zullen zijn en wat er leeft bij de bevolking.
In totaal hebben 1.405 personen de survey ingevuld gedurende de eerste/tweede week van december. De resultaten zijn representatief voor de districten Paramaribo en Wanica.
Het onderzoek is via Facebook gegaan omdat de resultaten snel binnen moesten zijn.
Er is wel ondersteunend veldonderzoek gedaan voor controle en de calibratie is verricht op basis van cijfers van de verkiezingen van 2015. De grote lijnen worden gedeeld met het publiek. Daar heeft de organisatie toestemming voor gegeven, zegt Ajodhia. Hij merkt op, dat het vonnis veel beroering heeft gebracht internationaal. Ajodhia zegt verder, dat hij veel onderzoek heeft gedaan in het buitenland, vooral op het gebied van de energiesector. Daarom is hij gevraagd voor deze enquête. 'Het gaat puur om de feiten die wij naar boven hebben gebracht.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten