maandag 4 november 2019

Bus belandt op z'n zij na botsing met auto in centrum Paramaribo

Oorzaak aanrijding ter hoogte Times Mall nog niet duidelijk


Bij een aanrijding vanmorgen vroeg, maandag 4 november 2019, rond zes uur ter hoogte van de Times Mall, op de hoek van de Domineestraat en de Steenbakkerijstraat in het centrum van Paramaribo, is een personenbus omgeslagen en op z’n zij beland.

De bus kwam op z’n zij terecht na een aanrijding met een personenauto. De auto kwam tot stilstand tegen het gebouw van de mall, zoals op bovenstaande foto van Lero Su, geplaatst in de Facebook-groep Verkeers Updates Su, te zien is, aldus Waterkant.net.

Een getuige zegt, dat een ambulance ter plekke was en gewonden op een brancard werden afgevoerd. Het is niet bekend hoeveel en welke verwondingen ze hadden.

Ook manschappen van het Korps Brandweer Suriname waren ter plekke om assistentie te verlenen en de weg schoon te maken, vanwege vloeistoffen die uit de bus gelekt waren.

De oorzaak van de aanrijding is nog niet duidelijk. Zodra er meer bekend is wordt het bericht bijgewerkt. Hieronder nog een filmpje van Javier Rozen:

OWMCP begint met nieuw pompseizoen - Rijstaanplant linkeroever Nickerierivier krijgt irrigatiewater

Inzaaiperiode door LVV gesteld op begin november tot en met eind december


Het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) begint vandaag, maandag 4 november 2010, met een nieuw pompseizoen waarbij de rijstaanplant aan de linkeroever van de Nickerierivier voorzien zal worden van irrigatiewater. Dit bericht de Ware Tijd.

Er zal volgens directeur August Lila tot eind februari, wanneer de periode eindigt, ruim Srd 5.5 miljoen nodig zijn voor brandstof voor het bevloeien in het najaarsseizoen. Er is al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dat intussen honderdduizend liter brandstof heeft geleverd, voldoende voor twee weken.

Lila belooft er alles aan te doen dat boeren voldoende irrigatiewater hebben voor de inzaaiperiode die door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is gesteld op begin november tot en met eind december. Per 20 oktober zijn de inlaten die zijn aangesloten op de Nanizwamp opengesteld.

'We hebben gemerkt, dat boeren de afgelopen twee weken veel water hebben getrokken uit het systeem waardoor het peil in de zwamp met vijftig centimeter is gedaald naar 2.0 Nationaal Surinaams Peil (NSP). Vandaar dat wij de pompen hebben opgestart om het waterpeil weer op een redelijk niveau te brengen.'

Het doel is 2.20 NSP, waardoor het bevloeien van de arealen via de natuurlijke weg mogelijk wordt. De directeur heeft boeren opgeroepen zuinig om te gaan met het dure water en vraagt de waterschappen ervoor te zorgen dat de natte infrastructuur in hun gebieden schoon is, zodat het water zonder probleem in de rijstarealen kan stromen.

Boeren zijn blij met het nieuws. 'We hebben zaad met een groeiperiode van 120 dagen opgeslagen en hebben het water ook vroeg nodig, zodat wij tijdig kunnen inzaaien om ook in een gunstige periode te kunnen oogsten', zegt rijstboer Naresh Bhajan. Hij heeft niet veel arealen aan de linkeroever.

'We zijn meer bezig met onze landbouwactiviteiten aan de rechteroever van de Nickerierivier waar in droge seizoenen water heel schaars is met als gevolg dat veel boeren niet kunnen inzaaien.'

Stichting Monumentenzorg CuraƧao: 'Het gaat goed met Willemstad!'

(Bron foto: Pinterest)
'Wij zien hoeveel monumenten in onze binnenstad inmiddels zijn gerestaureerd'


'Er zijn de laatste tijd veel sombere berichten over onze economie. Wij hebben echter goed nieuws', aldus de voorzitter van Stichting Monumentenzorg CuraƧao. 'Het gaat goed met Willemstad!', zei voorzitter Marcel van der Plank in zijn speech ter gelegenheid van de viering van het 65-jarig bestaan van de stichting, zo schrijft vandaag, maandag 4 november 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Als wij foto’s van onze stadsdelen van 50 jaar geleden of eerder vergelijken met nu, dan zien wij hoeveel monumenten in onze binnenstad inmiddels zijn gerestaureerd. Vaak merken wij het zelf niet en letten wij alleen op datgene wat er nog slecht uitziet. Maar, mensen die vroeger op ons eiland gewoond hebben en na vele jaren terugkomen valt de verandering wel op en complimenteren ons daarmee.'

Dat is volgens de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) een stimulans om door te gaan ‘en dat doen wij dan ook’.

De restauratie van Huize Sebastopol in Otrobanda is bijna afgerond. Dit is een prachtig pand uit 1742 dat weer in oude glorie wordt hersteld. Huize Sebastopol ligt langs de oprit naar de Julianabrug en vlakbij de centrale bushaltes in Otrobanda.

Van der Plank had mƩƩr goed nieuws: 'Wij zijn vanmiddag eigenaar geworden van een vervallen pand aan de Gasthuisstraat, een van de steegjes in Otrobanda. Samen met een naastgelegen in slechte staat verkerend monument dat al van ons is, gaan wij volgend jaar een aanvang maken met de restauratie van die panden. Monumentenzorg CuraƧao is van plan door te gaan met de aankoop van in slechte staat verkerende panden om die te restaureren en daardoor de stad te verfraaien.'

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept voor kust Aruba bootje met 7 illegale Venezolanen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Kapitein en zijn hulp op verdenking van illegale mensensmokkel aangehouden


In de nacht van zaterdag op zondag detecteerde de radar een verdacht vaartuig dat richting de territoriale wateren van Aruba voer. Het Rescue en Coordination Center heeft daarop direct een patrouille naar de locatie van het vaartuig gedirigeerd, aldus zondag 3 november 2019, de Kustwacht Caribisch Gebied.

Bij aankomst trof men een boot aan met zeven ongedocumenteerde mannen uit Venezuela.

Alle personen zijn door de Kustwacht aangehouden en aan de Warda nos Costa overgedragen.

De kapitein en zijn hulp, die deze levensgevaarlijke tocht met de personen waagden, zijn op verdenking van illegale mensensmokkel aangehouden.

Vicepresident Raad van State, Thom de Graaf, praat op CuraƧao bij met premier Rhuggenaath

'Altijd goed om contact te hebben en goede relaties met vicepresident Raad van State'


Tijdens een informele bijeenkomst heeft de vicepresident van de Raad van State in Nederland, Thom de Graaf, gisteren ‘bijgepraat’ met onder andere premier Eugene Rhuggenaath en oud-gouverneur Jaime Saleh. Dat laat De Graaf weten via onderstaande tweet, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 november 2019.


Minister-president Rhuggenaath (PAR) zegt, dat ook Staatsraad van het Koninkrijk voor CuraƧao Paul Comenencia bij de ontmoeting aanwezig was, evenals ‘andere genodigden’.

Over wat er precies werd besproken doet de premier van CuraƧao geen uitlatingen, maar hij laat wel weten dat het ‘altijd goed is om contact te hebben en goede relaties te onderhouden met de vicepresident van de Raad van State gezien het belang van dit instituut voor het Koninkrijk’.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de Nederlandse regering over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van het land, aldus de website. Koning Willem-Alexander is voorzitter en de dagelijkse leiding berust bij de vicepresident, dat is nu Thom de Graaf. De Graaf is tegelijkertijd voorzitter van de Afdeling advisering van de Raad.

Wanneer het Koninkrijkszaken betreft is deze afdeling ook het adviesorgaan voor de Raad van State van het Koninkrijk. Daarvan maken ook de drie staatsraden voor Aruba, CuraƧao en Sint Maarten - de onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk - deel uit. Het gaat dan dus over wetgeving en regels die alle landen binnen het Koninkrijk raken, zoals rijkswetten en verdragen en algemene maatregelen van bestuur.

De Graaf was vrijdag zijn werkbezoek begonnen op Aruba.

Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA wil jaar langer blijven op CuraƧao

(Bron foto: Twitter)
CuraƧao gaat niet in op aanbod, omdat met Klesch afspraken zijn gemaakt over overname exploitatie Isla


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA wil een jaar langer blijven om ook na 31 december 2019, als het leasecontract eindigt, de Isla-raffinaderij van CuraƧao te exploiteren. Dit heeft de topman van PetrĆ³leos de Venezuela S.A., tevens minister van Energie, Manuel Quevedo, schriftelijk laten weten aan alle individuele ministers van het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 4 november 2019.

Vooralsnog is het standpunt van CuraƧao, dat niet wordt ingegaan op dit aanbod, omdat met de Amerikaanse Klesch Group afspraken zijn gemaakt over exclusieve onderhandelingen voor de overname van de exploitatie van Isla. Maar ook maken de sancties van de VS tegen Venezuela/PdVSA het onmogelijk om verder nog zaken te doen; de vrijstelling die CuraƧaose overheids-nv’s kregen tot medio januari 2020 staat dat niet toe.

Quevedo lijkt deze sanctiemaatregelen te bagatelliseren; feit is dat deze een gezonde toekomst van PdVSA op CuraƧao op dit moment onmogelijk maken. Het Venezolaanse olieconcern is al bijna anderhalf jaar niet of nauwelijks in staat gebleken om de raffinaderij in het Schottegat van ruwe olie te voorzien, waardoor de Isla niet produceert. Dit houdt ook verband met de enorme Venezolaanse schulden en het grote risico op beslagleggingen.

De brief van Quevedo is van 31 oktober en gericht aan de leden van de Ministerraad in FĆ²rti. De vertrouweling van president NicolĆ”s Maduro betoogt daarin, dat het ‘voor alle partijen goed zou zijn’ om voor het jaar 2020 een nieuw eenjarige contract aan te gaan.

Quevedo gaat niet in op de problematiek van de sancties, noch legt hij uit hoe volgens hem PdVSA als operator verder kan.

Venezuela heeft diplomaten van El Salvador bevolen het land te verlaten

President Maduro reageert op uitzetting door El Salvador van Venezolaanse diplomaten


Venezuela heeft diplomaten van El Salvador bevolen het land te verlaten als represaille voor de uitwijzing door president Nayib Bukele van ambtenaren die de regering in Caracas vertegenwoordigen. 

El Salvador erkent de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet als legitiem en zei zaterdag, dat het een nieuw diplomatiek corps zal ontvangen dat de oppositieleider, Juan Guaido, vertegenwoordigt. Guaido, die sinds januari de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering presideert, beriep zich op de Grondwet van het Zuid-Amerikaanse land om een ​​interim-presidentschap aan te nemen, met het argument dat Maduro de verkiezingen van 2018 heeft gestolen.

Hij wordt erkend door tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten, Braziliƫ, Colombia en Chili. Als reactie zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring zondag 3 november 2019, dat het iedereen van de Salvadoraanse diplomatieke staf in Caracas persona non grata heeft verklaard en hun 48 uur de tijd gaf om te vertrekken.

'Salvadoraanse autoriteiten ademen zuurstof in de falende Amerikaanse strategie van interventie en economische blokkade tegen de bevolking van Venezuela', zei het ministerie.


'Bukele neemt officieel de trieste rol aan van een pion van het Amerikaanse buitenlands beleid.'

De Salvadoraanse actie kwam minder dan een week nadat de Amerikaanse regering de tijdelijke bescherming voor Salvadoranen die in de VS wonen met een extra jaar verlengde. De tijdelijke beschermde status (TPS) werd verstrekt aan burgers van het Midden-Amerikaanse land na twee verwoestende aardbevingen in 2001 waarbij 8.000 mensen om het leven kwamen en honderdduizenden daklozen achterbleven.

De Amerikaanse ambassadeur Ronald Johnson reageerde hartelijk op de beslissing van El Salvador. 'We juichen de regering van president Nayib Bukele toe voor het feit dat El Salvador aan de goede kant van de geschiedenis staat', zei hij op Twitter.


Maduro noemt Guaido een Amerikaanse marionet die hem met een staatsgreep wil verwijderen, en verwijt de Amerikaanse sancties voor een hyperinflatoire economische ineenstorting die heeft geleid tot een humanitaire crisis in de ooit welvarende OPEC-natie, waardoor miljoenen zijn geƫmigreerd.

Hoewel de meeste buren van Venezuela Guaido erkennen en Maduro hebben opgeroepen af ​​te treden, is de Venezolaanse leider aan de macht gebleven dankzij de steun van de strijdkrachten en bondgenoten, waaronder Rusland, China en Cuba.

(Suriname Mirror/Noticias ao Minuto/Al Jazeera/Observador/Twitter)

Abdoel (NDP): 'Met wijziging Wet op de Staatsschuld kan Assemblee beleid makkelijker beĆÆnvloeden'

'Er is een concrete oplossing voor de staatsschuld opgenomen in de wet'


NDP-fractieleider Amzad Abdoel beweert, dat door de wijziging van de Wet op de Staatsschuld er aanscherping heeft plaatsgevonden. In de nieuwe wet krijgt De Nationale Assemblee volgens hem een belangrijkere rol om te bepalen wat zij goedkeurt voor het volk. 'Het financieel-economisch beleid kan door haar makkelijker beĆÆnvloed worden en zij heeft meer te bepalen', zegt Abdoel vandaag, maandag 4 november 2019, op Starnieuws. 

De politicus zet de verschillen op een rijtje:

1. In de oude wet mocht het obligoplafond oneindig overschreden worden met toestemming van De Nationale Assemblee. In de nieuwe wet die goedgekeurd is, is er een plafond daarvoor geplaatst van 35% van het BBP.

2. In de oude wet zou de minister bij de overschrijding van het obligoplafond opgesloten worden. In de nieuwe wet moet ongeacht wat de staatsschuld is, vanaf de indiening van de volgende begroting een schuldsaneringsplan worden ingediend en uitgevoerd. De strafbepalingen zijn geschrapt.

3. In de oude wet was artikel 3a voor meerdere interpretaties vatbaar. In de nieuwe wet is dat verduidelijkt.

4. In de oude wet waren de checks and balances er weinig. In de nieuwe wet is er sprake van verscherping van de aansprakelijkheid.

5. De nieuwe wet is meer in samenhang met de nieuwe Comptabiliteitswet, de Anti-Corruptiewet en wetten gericht op versterking van controle instituten als de Rekenkamerwet. In de oude wet had je dat niet.

Volgens de oude wet kon de staatsschuld oneindig stijgen, benadrukt Abdoel. Het obligoplafond kon bij wet oneindig worden overschreden. Een fundamenteel verschil is, dat bij de nieuwe wet de staatsschuld niet hoger dan 95% van het Bruto Binnenlands Product kan stijgen. Ook niet als er gebruik wordt gemaakt van artikel 3 lid 5. Of de grens van 35% moet dan weer bij wet gewijzigd worden.

Ongeacht wat de staatsschuld nu is, moet er vanaf het volgend begrotingsjaar een schuldsaneringsplan worden uitgevoerd om de staatsschuld terug te brengen onder 60% van het BBP. Er is dus een concrete oplossing voor de staatsschuld opgenomen in de wet. Dit zijn concrete verschillen tussen de oude en nieuwe wet die is goedgekeurd. Met de wijziging die zijn doorgevoerd is de oude wet verbeterd, concludeert Abdoel.

Ophef op social media over vader die zoon slaat in klaslokaal in bijzijn mede-leerlingen

Vader houdt zijn in een wurggreep en bedreigt de jongen

 


Op social media circuleert momenteel onderstaand filmpje van een boze vader die zijn zoon in een klaslokaal in het bijzijn van medestudenten een paar rake klappen geeft. Naar verluidt zou het voorval zich eerder deze week hebben voorgedaan op een middelbare school, zo bericht Waterkant.net zondag 3 november 2019. 

In het filmpje vraagt de vader de zoon waar hij gaat na school. Terwijl hij die vraag meerdere malen stelt pakt hij zijn zoon in een wurggreep en geeft hem een paar rake klappen. De zoon geeft uiteindelijk antwoord en de vader stopt om hem te klappen.

De vader blijft zijn zoon echter na de beantwoording in een wurggreep houden en bedreigt hem. 'Ik ben niet meer opgesloten hor, ik ben nu buiten, ik ga je ongeluk geven.'

Een mede-leerling legde het voorval vast en plaatste het filmpje vervolgens op social media. Er is een heftige discussie gaande over het voorval.

Sapoen (HVB): 'Regering moet er wel voor zorgen dat wij niet in gevarenzone komen'

(Bron foto: HVB)
'Als geleende geld niet naar productiesector en infrastructuur gaat ontstaat een probleem'


'Wij hebben toestemming gegeven aan de regering om meer te gaan lenen, maar ze moet er wel voor zorgen dat wij niet in de gevarenzone komen. Zodra we merken dat het geleende geld niet bestemd wordt voor de productiesector en de infrastructuur, ontstaat een probleem.' Dat zei politiek leider Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) zaterdag tijdens een goed bezochte vergadering in Nickerie, aldus vandaag, maandag 4 november 2019, Starnieuws.

'Wanneer wij vinden dat de regering geld nodig heeft om ontwikkeling te brengen dan is het onze plicht om daaraan mee te werken. Maar, we zullen erop moeten toezien dat er niet gestunt wordt met het extra geld.'

Volgens Sapoen hadden velen gedacht, dat de HVB zich zou verschuilen en niet zou meewerken aan wijziging van de Wet op de Staatsschuld. 'We kennen onze verantwoordelijkheid en hebben die genomen door de wet te laten goedkeuren.' Hij zegt er vier jaar geleden bewust voor te hebben gekozen 'om de moederpartij te zeggen, dat wij onze eigen weg willen gaan op basis van nieuwe gedachten'.


Voorzitter Mike Noersaliem: 'Hervorming betekent ook dat wij het anders gaan doen, met respect voor een ieder.' Volgens hem biedt HVB de jongeren de gelegenheid om zich verder te verdiepen, vooral op het gebied van ICT.

Hij vindt, dat het milieuvraagstuk niet serieus wordt genomen in Nickerie en noemde daarbij onverantwoord gedrag van boeren om verpakkingsmateriaal voor chemicaliƫn achteloos op de rijstvelden achter te laten.


Jurmain Ligeon, een jongere van de HVB, wil dat de partij iedereen erbij betrekt om het uiteindelijke doel te bereiken, namelijk hervorming en vernieuwing in Suriname. Hij pleit voor afslanking van het ambtenarenapparaat, 'omdat de overheidskantoren vol zitten met mensen die gewoon zitten te slapen'.

De partij is niet voor gedwongen ontslag maar voor omscholen van ambtenaren om zich op andere plekken in te zetten voor ontwikkeling.