zaterdag 21 september 2019

Containertruck kantelt bij de rotonde van Meerzorg

Waardoor de vrachtwagen is gekanteld is nog niet bekend


Een oplegger met daarop een 40 voet container is zaterdagmiddag 21 september 2019 rond drie uur gekanteld bij de rotonde van Meerzorg, komende vanuit Tamanredjo. Dit meldt Waterkant.net.

Voor zover bekend gaat het om een eenzijdig ongeval. De bestuurder kwam daarbij met de schrik vrij.

Kort na het ongeval ontstond er een kleine verkeersopstopping. Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is nog niet bekend. De Surinaamse politie was ter plekke en onderzoekt het voorval.


Zr.Ms. Groningen redt zes Venezolaanse vissers ten noorden van Bonaire

Bemanning achttien dagen op drift na motorpech bij Trinidad en Tobago

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)

De Kustwacht Caribisch Gebied bericht zaterdag 21 september 2019, dat vrijdag Zr.Ms. Groningen een succesvolle reddingsoperatie heeft uitgevoerd op een drijvende vissersboot 60 mijl ten noorden van Bonaire. Bij deze actie zijn zes Venezolaanse vissers gered. 

In de nacht van 19 op 20 september detecteerde het DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht de vissersboot Eudismar waarvan de bemanning op het dek om hulp stond te zwaaien. Het Kustwachtvliegtuig heeft de tanker Liberty Bay, die in de buurt van de vissersboot voer, opgeroepen om de boot te assisteren.

Het Rescue en Coordination Center van de Kustwacht heeft Zr.Ms. Groningen, die Kustwachtpatrouille in het Caribisch Gebied heeft, ingelicht. Hierna is Zr.Ms. Groningen direct opgestoomd om eerste hulp te verlenen.

De tanker Liberty Bay is verzocht langszij de boot te blijven totdat het stationsschip in de buurt was om hulp te bieden. Bij aankomst van Zr.Ms. Groningen bleek de bemanning al achttien dagen op drift te zijn, nadat zij motorpech hadden gekregen tijdens hun visserijactiviteiten nabij Trinidad en Tobago.

De bemanning zat op dat moment al dagen zonder voedsel en water en ze hadden dringend medische zorg nodig. De opvarenden hadden op dat moment de hoop op overleven al bijna opgegeven.

De Groningen heeft de bemanning van Eudismar eerste hulp geboden in de vorm van medische zorg, voedsel en water. De technische dienst van Zr.Ms. Groningen heeft vervolgens een van haar buitenboordmotoren op de vissersboot gemonteerd, waarna de boot onder begeleiding van het schip naar Bonaire is gevaren. Hier is de bemanning zaterdag overgedragen aan de Kustwacht, Koninklijke Marechaussee en heeft het ziekenhuis op Bonaire de zorg voor de bemanning op zich genomen.

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief in het Caribisch Gebied. Het schip, onder commando van Kapitein-luitenant ter Zee Nicole Kuipers, wordt ingezet voor kustwachttaken, counterdrugsoperaties en indien nodig humanitaire hulpverlening. Deze actie was de eerste succesvolle actie na de recente bemanningswissel op 6 september.

Website The Intercept: Brazilië vreest Chinese invasie

Brazilië moet 'soevereiniteit' garanderen aan de grens met Suriname



Uiterst geheime documenten, opgesteld door het Braziliaanse leger, ondersteund door president Jair Bolsonaro, geven aan dat de Amazone wordt bedreigd door Chinese penetratie, volgens een rapport dat vrijdag 20 september 2019 werd gepubliceerd door de site The Intercept, toegankelijk voor het Italiaanse persbureau ANSA.

Het artikel in de publicatie, geregisseerd door de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, legt uit dat Brazilië 'soevereiniteit' moet garanderen aan de grens met Suriname, een land waar de Chinese immigranten in toenemende mate aanwezig zijn. Brazilië moet ook de acties van de katholieke kerk en de milieuactivisten afstoten, zo bleek uit de dossiers in het Rio Branco-project.

The Intercept legt uit, op basis van de uitspraken van een Braziliaanse generaal tot wiens audio de site toegang had, hoe China 'strategische' gebieden zoals Siberië, Nepal of Suriname begon te omringen door grote contingenten immigranten te sturen.




'Aan de westgrens van Siberië zijn er meer Chinezen dan Kozakken, Rusland wordt zich bewust van dat nationale veiligheidsprobleem, we moeten wakker worden voordat het probleem zich hier voordoet', zei de generaal naar verluidt.

Sinds februari hebben Braziliaanse legerofficieren en vertegenwoordigers van de regering zakenlieden en politici elkaar ontmoet om het Rio Branco-project, van bezetting van de Amazone, voor te stellen, dat de bouw van een waterkrachtcentrale en de verlenging van de transamazon snelweg omvat, aldus het artikel.



Voor president Bolsonaro vormen de oorspronkelijke volkeren 'een obstakel voor de aanwezigheid van de staat, daarom stelt hij een' nieuwe hoop voor het land 'voor die indigenisme en milieuactivisme achter zich laat', schrijft de site.

Het lange artikel gaat over het plan van Bolsonaro om de Amazone te bevolken tegenover de Chinezen, NGO's en de katholieke kerk, merkt ANSA op.

(Suriname Mirror/MercoPress/ANSA/YouTube)

VHP-voorzitter Santokhi proclameert de Dag van Nationale Eenheid

VHP wil een Nationaal Museum voor de Surinaamse politiek en cultuur

(Bron foto:VHP)

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft de Dag van Nationale Eenheid, of Dag van Surinamers, vandaag, zaterdag 21 september 2019, geproclameerd, aldus Starnieuws. 

Op 21 september wordt de culturele rijkdom massaal en nationaal gevierd, als resultaat van verbroedering met eenheid. Deze dag valt samen met de Internationale Dag van Vrede. Dit voorstel deed Santokhi tijdens de conferentie over Nationale Verbroedering en Integratie: fundament voor duurzame harmonie, stabiliteit en groei in het Lalla Rookh-centrum.

'Laten we het voorbeeld zijn voor de regio en de wereld dat een bevolking, ongeacht achtergrond, cultuur, taal en erfenis, tolerant kan zijn en elkaar kan omhelzen als mens, als Surinamer, stelde Santokhi.



Op de conferentie kwamen diverse sprekers aan het woord, onder wie Gregory Rusland, voorzitter van de NPS.

Overige voorstellen die de VHP-voorzitter heeft gedaan, zijn:
- Het opzetten van een Nationaal Museum voor de Surinaamse politiek en cultuur, als inspiratie plaats om te bezinnen en te leren.
 - Het creëren van een Nationale Helden Park en een per district als een recreatieoord voor de bevolking, maar voornamelijk om ons allen te herinneren aan hetgeen door onze voorgangers is gedaan, opgeofferd om vandaag vrij en met opgeheven hoofd in het land te wonen en werken.

'En als deze regering deze initiatieven niet ondersteunt, dan zal het onderdeel worden van het bestuursprogramma van de volgende regering', stelde Santokhi.

Man (30) beschoten in zijn woning aan de Kennedyweg, Rijsdijk

Slachtoffer heeft  schotwond in de borststreek

Honden van de man enkele dagen voor de schietpartij vergiftigd


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 21 september 2019, dat de 30-jarige M.V. gisteravond beschoten is in zijn woning aan de Kennedyweg in het politieressort Rijsdijk, nadat enkele mannen het huis waren binnengedrongen. Naar verluidt heeft het slachtoffer een schotwond in de borststreek. 

Er waren andere huisgenoten aanwezig, maar er werd gericht op V. geschoten. Hij is door familieleden naar een RGD-poli gebracht van waaruit hij met een ambulance is vervoerd naar een ziekenhuis in Paramaribo.

Na hun daad zijn de mannen gevlucht. Het is niet duidelijk of er spullen uit de woning zijn weggenomen.

De honden van de man zijn enkele dagen geleden vergiftigd. De politie van station Rijsdijk heeft de zaak in onderzoek.

CBB maakt stembureaumeubilair klaar voor distributie

(Bron foto's: NII)
'Voor eind 2019 moet alle stembureau- meubilair klaar zijn voor distributie'


De werkzaamheden van de werkgroep Stembureaumateriaal en -meubilair van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in volle gang, zo bericht vandaag, zaterdag 21 september 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

'De stemhokken zijn inmiddels ready gemaakt en momenteel zijn wij bezig met het repareren en verven van de stembussen, waarna de dranghekken ook een beurt zullen krijgen', zegt Praveen Kalpoe, coördinator van de werkgroep. Volgens Kalpoe verlopen de werkzaamheden vlot. 'Sinds kort heeft de werkloods een nieuwe dakkap en is het team versterkt met tien contractanten. Het streven is om voor eind van dit jaar alle stembureaumeubilair klaar te hebben voor distributie.'

Stembussen, stemhokken, stembustafels en dranghekken worden allemaal gerekend tot het stembureaumeubilair. In november vorig jaar is een aanvang gemaakt met controle op de staat waarin de spullen verkeren. Er is nagegaan wat nog bruikbaar is of kan worden gemaakt voor de verkiezingen van 2020.

De distributie naar alle stembureaus in de verschillende kiesdistricten geschiedt in samenspraak met de districtscommissarissen. Er is nauw overleg met aangewezen functionarissen vanuit de districtscommissariaten. Zij halen zowel meubilair als materiaal op bij het CBB (Centraal Bureau voor Burgerzaken) en zorgen voor de distributie van het stembureaumeubilair naar alle stembureaus van hun kiesdistrict en richten daarmee de stemlokalen in.

Het stembureaumateriaal wordt door de voorzitter van het stembureau afgehaald op het hoofdstembureau van het kiesdistrict waar het stembureau is gestationeerd.

Het hoofdstembureau is bij wet over het algemeen het districtscommissariaat van het kiesdistrict. Het afhalen van het stembureaumateriaal wordt altijd samengedaan met een medelid van het stembureau.

Voor het transport van het materiaal vanaf het hoofdstembureau naar het stembureau gelden er strikte veiligheidsmaatregelen. Het transport dient altijd plaats te vinden in een afgesloten voertuig. In dit voertuig dient behalve de voorzitter en het medelid van het stembureau, mee te rijden de politieambtenaar van het Korps Politie Suriname die op dat moment de veiligheid van het materiaal bewaakt. Voor de rest van de dag der stemming ondersteunt de politieambtenaar in het handhaven van de veiligheid en orde in en rondom het stembureau.

In VS veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan (47) terug in Guyana

Volgens media in Guyana zal Khan nu op vrije voeten komen...


De in de Verenigde Staten veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan (47) is gisteravond aangekomen in zijn thuisland Guyana, zo meldt Crimesite.nl vandaag, zaterdag 21 september 2019.

De veroordeelde Guyanese drugsbaron Shaheed Roger Khan is vrijdagavond iets voor middernacht gearriveerd in zijn thuisland Guyana. Khan zat op de vlucht van American Airlines, onder begeleiding van ICE-agenten (Immigration and Customs Enforcement). Khan is op de Cheddi Jagan International Airport overgedragen aan de Guyanese justitiële autoriteiten.

Bronnen in Guyana melden vandaag aan de redactie van Waterkant.Net, dat de veroordeelde drugsbaron onder begeleiding van zwaargewapende en gemaskerde agenten is afgevoerd naar het hoofdkantoor van de Criminal Investigation Department (CID) in Georgetown. Hij werd afgevoerd in een witte undercover zwaar getint politie-voertuig.

Khan komt voor in onderzoeksdossiers van de politie, samen met de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse en de veroordeelde cocaïnehandelaar Piet W..

Khan werd in 2006 in Suriname gearresteerd en door een Surinaamse veiligheidsdienst naar Trinidad uitgezet. Daar werd hij aangehouden op verzoek van federale autoriteiten in de Verenigde Staten op verdenking van (onder meer) drugshandel. In New York kreeg hij in 2009 15 jaar gevangenisstraf maar die straf is nu al uitgezeten. Volgens media in Guyana zal Khan nu op vrije voeten komen.

Een belangrijke vraag is of Shaheed Khan in de Verenigde Staten in ruil voor zijn vervroegde vrijlating (nog geheime) verklaringen heeft afgelegd over zijn kennis over criminele activiteiten van anderen, bijvoorbeeld vooraanstaande Surinamers.

Khan werd beschouwd als de belangrijkste speler in de georganiseerde misdaad in Guyana die nauwe banden had met politici en hoge ambtenaren. In 2013 kreeg NRC Handelsblad de beschikking over uitdraaien van de contacten die Khan met zijn satelliettelefoon had gehad. Hij zou geregeld contacten hebben gehad met Desi Bouterse toen die nog parlementariër was. Wikileaks publiceerde in 2011 ook over contacten van Khan met Bouterse. Er was Amerikaanse informatie van afgeschermde bronnen dat Bouterse en Khan samen in ‘the drug trade’ zouden zitten. De Nederlandse politie had daarover ook informatie.

In 2013 werd Dino Bouterse in Panama aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten voor een drugs- en wapenzaak. Hij kreeg in 2015 in de VS ruim 16 jaar cel.

NRC schreef in 2013, dat Khan ook zaken had gedaan met Surinamer Piet W., die in Nederland later is veroordeeld voor cocaïnehandel, maar inmiddels weer vrij is. Zijn naam is recent gevallen in verband met een rip van 400 kilo cocaïne. De toenmalig advocaat van W. ontkende diens betrokkenheid bij de handel van Khan en wilde Khan middels een videoverbinding horen als getuige.

Commissie 10 oktober 2018 wijzigt haar naam in Stichting A Marron Kompas

Oude naam vaak in verband gebracht met Stichting 10 oktober 1760

8-10 Oktober Gran Krutu te Langatabiki


De Commissie 10 oktober 2018 heet voortaan Stichting A Marron Kompas. De commissie, onder voorzitterschap van Leo Brunswijk, kiest voor een naamsverandering, omdat de huidige naam vaak in verband wordt gebracht met de Stichting 10 oktober 1760 van Leo Atomang. De nieuwe naam zal worden afgekondigd tijdens de Gran Krutu, die van 8 tot 10 oktober te Langatabiki wordt gehouden. 

Secretaris Ruben Ravenberg van de commissie zegt vandaag, zaterdag 21 september 2019, in de Ware Tijd dat de twee marronorganisaties niet samenwerken. 'De naam van de commissie heeft te maken met het feit dat die was geïnstalleerd voor het organiseren van de 'Gaan Kuutu' rond 10 oktober 2018 te Diitabiki, maar de commissie dient het belang van de totale marrongemeenschap.'

Volgens Ravenberg is er een groot verschil met de stichting van Atomang, die zich alleen focust op de festiviteiten rond 10 oktober en op commerciële basis bezig is.

Atomang geconfronteerd met de beschuldiging van Ravenberg zegt, dat zijn stichting de laatste drie jaren niet meer belast is met de coördinatie rond de festiviteiten van Dag der Marrons. 'Er zijn andere commissies die daarmee belast zijn. Wij zijn nu slechts een onderdeel van de festiviteiten van die dag. Als we commercieel bezig waren, hadden we geld om veel voor de gemeenschap te doen. Waar haal ik het geld vandaan om vijf tot zes vaten benzine en een boot te betalen om naar het binnenland van de granmans te gaan. Wij hebben die ruimte niet.'

Atomang zegt, dat het altijd de bedoeling van zijn stichting was om een commissie te installeren voor de problemen van het binnenland. 'In feite wil ik niet eens hierop reageren, want den man du den sani zonder ons te betrekken. Plotseling un yere over wan Commissie 10 oktober 2018, terwijl onze stichting jaren struggelt fu feni a dey. Tide na dey, 10 oktober tron wan sani, dan in plaats van ons te betrekken ga je ons en ook hoogwaardigheidsbekleders zo bespreken. Daarvan zijn we niet gediend. Als ze zo deskundig zijn en de problemen van het binnenland gaan oplossen, kunnen wij geen sta-in-de-weg zijn.'

Voor de financiering van de Gran Krutu te Langatabiki houdt de commissie consultatierondes met diverse groepen. De planning is volgens Ravenberg om op 8 oktober 's middags naar Langatabiki te gaan. 'De mensen uit de verre districten zullen een dag eerder vertrekken naar Paramaribo, zodat de hele delegatie op 8 oktober kan vertrekken', zegt Ravenberg.

De Gran Krutu wordt op 9 oktober en de halve dag van 10 oktober gehouden. Aan de bijeenkomst nemen de meeste marronstammen deel. '10 Oktober willen we gebruiken als de dag waarbij alle grootopperhoofden bij elkaar komen om de problemen in het binnenland te bespreken. Het is de bedoeling dat wij elk jaar in een andere residentie van een grootopperhoofd de 'Gran Krutu' organiseren.'

Tijdens die bijeenkomst zal de organisatie uitkomen met een 'Langatabiki Statement'. De andere helft van 10 oktober is gereserveerd voor culturele optredens. Het gezelschap keert op 11 oktober terug.

De nieuwe naam waarin het woord 'Kompas' voorkomt, is gevormd door de eerste letters van de namen van de zes marrongroepen: Kwinti, Okanisi, Matawai, Paamaka, Aluku en Saamaka. De inhoud van het 'Langatabiki Statement' zal volgens de Commissie gebaseerd zijn op de evaluatie van het 'Diitabiki Akkoord' en de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden binnen de tribale en inheemse gemeenschap tussen 10 oktober 2018 en 10 oktober 2019.

Oud-NDP'ers bij VHP niet terug naar de NDP - Faya Pepre Nieuws verspreidt 'fake news' via Facebook

VHP'er Marciano Jong woont vergadering NDP te Washabo bij...

'Ik had dit alles liever niet moeten doen om geruchten te voorkomen'


Het is niet waar, dat voormalige NDP’ers, die zich in de afgelopen maanden bij de VHP hebben aangesloten, terug zijn naar de NDP zoals recent is gemeld door de Facebookpagina van het aan de NDP gelieerde Faya Pepre Nieuws, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 september 2019.

De NDP had onlangs een vergadering in Washabo, waarbij Marciano Jong, voorzitter van het VHP-kernbestuur in dat gebied, de aanwezigen heeft toegesproken. Die gelegenheid werd hem gegeven door NDP-voorzitter Desi Bouterse. Er is daarbij echter met geen woord gerept over een overstap dan wel terugkeer van VHP'ers naar de NDP.


'Ik was echt verrast en boos toen ik de volgende dag op de Facebook-pagina van Faya Pepre Nieuws las, dat we de VHP de rug hebben toegekeerd en weer bij de NDP zijn. De mensen die hier de VHP aanhangen waren pissig en stuurden berichten voor me. Ze wilden weten wat er aan de hand is', zegt Jong. Hij heeft hen weten te overtuigen dat het gaat om nepnieuws en benadrukt dat hij nog steeds VHP'er is. Hij heeft in een video, waarin hij een VHP-trui draagt en een VHP-vlag vasthoudt, het bericht van Faya Pepre Nieuws weersproken. Jong zegt in het filmpje dat hij van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om problemen van het gebied aan te kaarten.


'Ik keur af wat er op Facebook is geplaatst, omdat dat voor onrust heeft gezorgd binnen de gemeenschap', zegt hij. Jong stelt dat hij is uitgenodigd door de NDP. Hij heeft de vergadering bezocht met zijn vader, oud-basya en voormalig NDP-parlementariër Frank Jong.



Zijn vader, tegenwoordig ook aanhanger van de VHP, heeft eveneens gesproken tijdens de vergadering. Na de bijeenkomst zaten vader en zoon met anderen aan tafel met Bouterse totdat deze tegen middernacht vertrok. 'Ik had dit alles liever niet moeten doen om geruchten te voorkomen. Ik ga geen vergadering van de NDP meer bijwonen', zegt Marciano Jong nu. Hij wijst erop dat hij zijn vader heeft begeleid.

Jong senior is een oude vriend van Bouterse en hij is medeoprichter van de NDP. Marciano Jong zegt dat hij niet teruggaat naar de NDP. Ook niet als Bouterse hem dat vraagt.

Ministerie van Financiën en Centrale Bank schrappen verstrekking van voorschotten uit Bankwet

Aangepaste Bankwet wordt binnenkort aan Assemblee aangeboden


Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn overeengekomen, dat in de aangepaste Bankwet Artikel 21, dat de verstrekking van voorschotten regelt, geheel komt te vervallen. Het concept van de aangepaste Bankwet zal binnenkort aan De Nationale Assemblee (DNA) worden aangeboden voor behandeling, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vrijdag 20 september 2019.

De Staat heeft op 31 januari bij de Centrale Bank, toen onder leiding van de toenmalig governor Glenn Gersie, een beroep gedaan op artikel 21 van de Bankwet 1956. Hierbij is op basis van de goedgekeurde begroting van 2018 een voorschot van Srd 670 miljoen verstrekt door de Bank met schatkistpapier als onderpand. De Staat heeft in augustus 2019 dit voorschot afgelost en het hiermee uitgegeven schatkistpapier afgewikkeld.

In dezelfde maand heeft de Staat op basis van de goedgekeurde begroting van 2019 wederom een beroep gedaan op artikel 21 van de Bankwet en verstrekte de CBvS, thans onder leiding van Governor Robert-Gray van Trikt, Srd 648 miljoen aan voorschot met schatkistpapier als onderpand. Deze zal ook binnen zes maanden worden afgelost. Met deze transacties heeft de Staat per saldo Srd 22 miljoen in nominale termen afgelost op de voorschotten die onder Artikel 21 zijn geleend.

Uitgedrukt in percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP) is dit tevens een relatieve verlaging van de schuld van de overheid.

Het ABS (Algemeen Bureau voor de Statistiek) heeft net bekend gemaakt, dat in 2018 de economie verder is gegroeid en het BBP met bijna Srd 2 miljard hoger ligt dan in 2017. Ook in 2019 is er sprake van toegenomen productie waardoor de schuldquote dus zowel absoluut als relatief daalt.

President Bouterse wijst goudwinning in het Kabalebogebied niet af

Scalian mag van president in Corantijnrivier goud winnen

Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo fel gekant tegen iedere vorm van goudwinning


President Desi Bouterse is geen tegenstander van goudwinning in het Kabalebogebied. Vorig jaar ontstond in de dorpen daar veel ophef over. Er mag volgens Bouterse echter alleen in de Corrantijnrivier naar goud gezocht worden. Hij zal niet toestaan dat er gegraven wordt langs de rivier. 

'Het moment waarop je dat doet, wordt het water vervuild bij elke kleine regenval en we zullen problemen krijgen met de rijstteelt, want jullie leveren het schone water voor de rijstvelden, waardoor de kwaliteit van rijst uit Suriname als één van beste in de wereld geldt', zei Bouterse tijdens een onlangs gehouden NDP-vergadering te Washabo in Kabalebo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 september 2019.

Hij reageerde op een vraag van oud-basya Frank Jong naar de mogelijkheid om in het gebied aan goudwinning te doen. 'Laat me weer duidelijk zijn over de goudwinningsissue. Na a srefi tape mi o drai baka san mi ben e drai gi a delegatie di ben kon na foto', begon Bouterse zijn betoog. Hij hield de mensen voor dat hij een uitzondering voor hen kan maken. 'Ben ik duidelijk, want ik heb dit duizend keer gezegd, maar ik hoor dat president niet wil.'

Een scalian moet eerst naar Kabalebo om te prospecteren. 'Mocht het resultaat goed zijn, garandeert de eigenaar van die scalian dat er één wordt gekocht voor Washabo, Apoera en Section. Als het resultaat slecht is, moet hij vertrekken.' Hij stelt dat scalians niet met kwik werken. Maar, scalians richten ook milieuschade aan...

Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo zijn fel gekant tegen het delven van goud in het gebied, omdat zij willen voorkomen dat het milieu wordt vernietigd. Ook Theresia Cirino, oud-districtscommissaris van Kabalebo en nu van Coeroeni, zei in februari vorig jaar, dat ze tegen de goudwinningsplannen is. President Desi Bouterse zag volgens Cirino goudwinning in het gebied niet zitten, vanwege de milieuschade en de invloed daarvan op de rijstvelden. 'Ik ben het persoonlijk met hem eens', zei ze toen.

Ronny Simon ondersteunt de groep die aan goudwinning in Kabalebo wil doen. Hij zegt, dat er na een gesprek met Cirino met de president is gesproken. Bouterse heeft hen toen hetzelfde voorgehouden als tijdens de NDP-vergadering te Washabo. 'Goudwinning in de rivier is een optie, maar we moeten dat goed voorbereiden. We moeten het milieu zo min mogelijk beschadigen en we zijn zaken nog aan het voorbereiden', zegt Simon. Het geld dat verdiend wordt uit de goudwinning, kan volgens hem worden geïnvesteerd in de landbouw. Er moeten machines worden aangeschaft om de landbouw op een moderne manier uit te oefenen. Hierdoor hoeft de gemeenschap niet afhankelijk te zijn van andere bedrijven in het gebied die machines inzetten om bos open te stoten.

'Op een dag zal het goud opraken en we moeten investeren in duurzame sectoren zoals de landbouw', stelt Simon. Hij herinnert zich dat er vorig jaar veel negatieve uitspraken zijn gedaan. 'Er is toen gezegd dat we met kwik gaan werken en dat er prostituees zullen komen naar het gebied waar er gewerkt zou worden. Ook wordt gevreesd dat de criminaliteitscijfers zullen stijgen. Maar, we willen daarom de zaak goed organiseren, zodat er geen chaos ontstaat.'

Volgens hem is er ook gezegd, dat vele mensen in de dorpen tegen het delven van goud zijn. Als het moet, ziet hij graag dat er een vergadering wordt gehouden waarbij de mensen een besluit nemen over de kwestie.

Kapitein Carlo Lewis van Apoera zegt dat als de groep zijn wil doordrukt, er een soort referendum gehouden zal worden om zich over de issue uit te spreken. 'Veel mensen zijn tegenstander van goudwinning en de meerderheid zal hierdoor de zaak afkeuren. We zullen dan voor eens en altijd hiervan af zijn', zegt Lewis.

Hoewel de president zich kan vinden in het zoeken van goud in de rivier, wijken de kapiteins geen duimbreed van hun standpunt. '

Ik kan nog luisteren naar de mensen die aan goudwinning willen doen, maar de twee andere kapiteins willen niets hiervan horen. Als de mensen eenmaal beginnen met goudwinning zullen ze zich niet houden aan regels en ons mooi milieu ernstig beschadigen', vreest Lewis.