zaterdag 21 september 2019

Website The Intercept: Brazilië vreest Chinese invasie

Brazilië moet 'soevereiniteit' garanderen aan de grens met Suriname



Uiterst geheime documenten, opgesteld door het Braziliaanse leger, ondersteund door president Jair Bolsonaro, geven aan dat de Amazone wordt bedreigd door Chinese penetratie, volgens een rapport dat vrijdag 20 september 2019 werd gepubliceerd door de site The Intercept, toegankelijk voor het Italiaanse persbureau ANSA.

Het artikel in de publicatie, geregisseerd door de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, legt uit dat Brazilië 'soevereiniteit' moet garanderen aan de grens met Suriname, een land waar de Chinese immigranten in toenemende mate aanwezig zijn. Brazilië moet ook de acties van de katholieke kerk en de milieuactivisten afstoten, zo bleek uit de dossiers in het Rio Branco-project.

The Intercept legt uit, op basis van de uitspraken van een Braziliaanse generaal tot wiens audio de site toegang had, hoe China 'strategische' gebieden zoals Siberië, Nepal of Suriname begon te omringen door grote contingenten immigranten te sturen.




'Aan de westgrens van Siberië zijn er meer Chinezen dan Kozakken, Rusland wordt zich bewust van dat nationale veiligheidsprobleem, we moeten wakker worden voordat het probleem zich hier voordoet', zei de generaal naar verluidt.

Sinds februari hebben Braziliaanse legerofficieren en vertegenwoordigers van de regering zakenlieden en politici elkaar ontmoet om het Rio Branco-project, van bezetting van de Amazone, voor te stellen, dat de bouw van een waterkrachtcentrale en de verlenging van de transamazon snelweg omvat, aldus het artikel.



Voor president Bolsonaro vormen de oorspronkelijke volkeren 'een obstakel voor de aanwezigheid van de staat, daarom stelt hij een' nieuwe hoop voor het land 'voor die indigenisme en milieuactivisme achter zich laat', schrijft de site.

Het lange artikel gaat over het plan van Bolsonaro om de Amazone te bevolken tegenover de Chinezen, NGO's en de katholieke kerk, merkt ANSA op.

(Suriname Mirror/MercoPress/ANSA/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten