zaterdag 15 juni 2019

Wijnaldum: 'Ik ben niet hier gekomen voor problemen of politieke dingen'

'Ik schaar me helemaal achter de statement van Clarence'


'Ik ben niet hier gekomen voor problemen of politieke dingen, maar om mijn successen met Suriname te delen', zei Liverpool FC-middenvelder Georginio Wijnaldum zaterdagmiddag 15 juni 2019 tijdens een persconferentie in Hotel Torarica. Hij reageerde daarmee kort op een gelekt privégesprek tussen hem en Clarence Seedorf. Mede op basis van hun onderhoud besloot Wijnaldum af te zien van de decoratie die zondagmiddag in Coronie was gepland. 

'Ik schaar me helemaal achter de statement van Clarence', aldus Wijnaldum, die aangaf veel te bespreken met Seedorf.


De persoonlijke gesprekken tussen hem en Seedorf zijn op een of andere wijze uitgelekt. Seedorf is een idool voor Wijnaldum, een voorbeeldfiguur, grote steun en toeverlaat. Enkele jaren geleden heeft president Bouterse Seedorf op het kabinet gedecoreerd. Hij werd benoemd tot ‘Drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname’. President Ronald Venetiaan had Seedorf eerder in 2007 benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. In Nederland draagt Seedorf sinds 2011 de titel van ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Wijnaldum onderstreepte zijn liefde voor het land. 'Mijn oma woont op Flora en ik heb altijd daar geslapen. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Het was een heel mooie tijd en sindsdien ben ik blij om hier te zijn. Het is gewoon een land waar ik me thuis voel ... en het weer is goed.'

De Liverpool-middenvelder, die aangaf ook een steentje bij te willen dragen aan de ontwikkeling van Surinamers, had voor zaterdag bezoeken gepland aan Stichting Mijnzorg, die hiv-besmette kinderen opvangt, Stichting Lotjeshuis en het Parelhuis. Voor die kinderen heeft hij spullen meegenomen.

De 28-jarige voetballer is tijdens de persconferentie ingegaan op verschillende vragen over zijn voetballoopbaan en de behaalde successen. Hij is ingenomen met zijn carrière en kijkt uit naar meer triomfen. 'Maar, het belangrijkste is te genieten ervan', aldus Wijnaldum.

Binnen een week 312 verkeersdeelnemers op de bon geslingerd

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Vooral boetes voor rijden door rood en zonder veiligheidsgordel


Het Korps Politie Suriname maakt vandaag, zaterdag 15 juni 2019, bekend, dat agenten van de Motor Surveillance Dienst in de week van zondag 2 juni tot en met zaterdag 8 juni 312 verkeersdeelnemers heeft bekeurd. 

De boetes die het meest zijn uitgeschreven zijn waren voor rijden door het rode verkeerslicht, rijden zonder veiligheidsgordel om, rij- of voertuig niet gekeurd of herkeurd, voertuig niet verzekerd en rijden zonder een geldig Surinaams rijbewijs.

Drie Bolivianen zitten vast in een mijn in Noord-Chili

San José-mijn te Tocopilla ingestort - Drie mijnwerkers ingesloten op een diepte van bijna 70 meter


Chileense autoriteiten zeggen, dat gespecialiseerde teams zijn begonnen met het redden van drie Bolivianen die vastzitten in een mijn te Tocopilla in Noord-Chili. De San José-mijn stortte donderdag 13 juni 2019 in en sloot de mannen op op een diepte van bijna 70 meter. 

Lokale autoriteiten bevestigden vrijdag, dat de mannen nog leven. Brandweerlieden vergezelden andere reddingsteams bij de mijn zo'n 1.500 kilometer ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago.



De Boliviaanse president Evo Morales zegt op Twitter, dat hij zich zorgen maakt over zijn landgenoten en dankt zijn Chileense tegenhanger voor de reddingspogingen. De mijnwerkers zijn geidentificeerd als Leonardo Condori, 62, Salomón Veinzaga, 45 en zijn 19 jaar oude zoon Lenin Veinzaga.



Een instorting van een Chileense mijn sloot 33 mannen diep onder de grond op gedurende 69 dagen in 2010. Ze overleefden langer dan alle gevangen mijnwerkers eerder, en hun hulp betoverde miljoenen wereldwijd.



(Suriname Mirror/Cooperativa/Ahora Noticias/Twitter/24horas/YouTube)

Klimaatvluchtelingen uit Centraal-Amerika vaak niet erkend

VN noemt mensen die vluchten vanwege klimatologische omstandigheden geen klimaatvluchtelingen

(Bron foto: commondreams.org)
'Er zijn weinig data en programma’s om inheemse vluchtelingen en migranten van het platteland te helpen'


Klimaatvluchtelingen uit landen zoals Guatemala en Honduras ontberen hulp, omdat de definitie van 'vluchteling' deze groep buitensluit, constateert de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Bewoners van het platteland en inheemse inwoners slaan in deze regio steeds vaker op de vlucht in eigen land of vertrekken naar buurlanden. Dat het vaak om klimaatvluchtelingen gaat, is niet altijd duidelijk. Mensen vertrekken omdat landbouwgrond verdwijnt en de opbrengsten van gewassen onzeker zijn als gevolg van klimaatverandering. Dat leidt tot financiële onzekerheid en voedselonzekerheid.

'In het algemeen kunnen we zeggen dat de meerderheid van de migranten van het platteland arm is, maar niet tot de armsten behoort, want die groep kan zich de kosten van de reis niet veroorloven', zegt Ricardo Rapallo van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

Volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (ECLAC) groeide het aantal migranten uit El Salvador, Guatemala en Honduras in de afgelopen jaren aanzienlijk. Het aantal illegale migranten dat werd aangehouden door de Amerikaanse grenspolitie steeg van 50.000 in 2010 naar 400.000 in 2016.

'Als het over klimaatverandering gaat, raakt dat sommige groepen mensen meer dan andere. Mensen die werken in de landbouw of visserij zijn het kwetsbaarst en worden historisch gezien het slechtst behandeld', zegt Elizabeth Kennedy, onderzoeker bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). 'Het is van belang te weten, dat de inheemse bevolking meestal het zwaarst getroffen wordt. Dat blijft vaak buiten beschouwing in het gesprek over deze ontwikkelingen.'

De Verenigde Naties noemt mensen die vluchten vanwege klimatologische omstandigheden geen klimaatvluchtelingen. Dat komt doordat voor een verandering van taalgebruik overeenstemming moet zijn onder VN-lidstaten over de definitie van vluchteling. Momenteel is dat iemand 'die gedwongen is zijn of haar land te ontvluchten vanwege vervolging, oorlog of geweld'. Een vluchteling is ook iemand die gegronde redenen heeft vervolgen te vrézen – vanwege ras, religie, nationaliteit, politieke opinie of lidmaatschap van een bepaalde sociale groep. Lid zijn van een inheemse groep kan een reden zijn om asiel aan te vragen, benadrukt Kennedy. Maar, ze waarschuwt dat bij migratie in Centraal-Amerika veel mensen, inclusief advocaten, zich er niet van bewust zijn dat ze dat mee moeten wegen. 'Dat geldt zelfs voor Guatemala en Honduras.'

Kennedy zegt, dat er weinig data en programma’s zijn om inheemse vluchtelingen en migranten van het platteland te helpen, terwijl deze groepen een gewelddadige geschiedenis achter de rug hebben. In Centraal-Amerika had in 1996 een aantal bloedbaden plaats onder de inheemse bevolking. Dat geweld laat nog steeds sporen na, aldus de onderzoekster van HRW.

Klimaatvluchtelingen zijn onvoldoende in beeld bij het publiek, omdat ze meestal binnen hun eigen land migreren. 'Het is van belang te benadrukken dat interne migratie een veel grotere beweging is dan internationale migratie', zegt Rapallo. Gezinnen die kampen met voedselonzekerheid sturen vaak een gezinslid naar het buitenland om geld te verdienen. De rest van de familie blijft in het thuisland. Kennedy zag in de afgelopen jaren echter ook een toename van het aantal gezinnen dat vertrok uit Guatemala en Honduras. 'Dat laat zien dat er meer aan de hand is én dat mensen behoefte hebben aan meer dan alleen een manier om thuis economische zekerheid te creëren.'

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft voor de bescherming van klimaatmigranten het Platform on Disaster Displacement (PDD) in het leven geroepen. Dat moet hiaten dichten in de bescherming van mensen die risico lopen op ontheemding, of al ontheemd zijn en in het buitenland verblijven als gevolg van klimaatverandering en rampen. De Climate Action Summit die in september plaatsheeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, moet duidelijk maken in hoeverre de PDD daadwerkelijk klimaatmigranten heeft beschermd.

(Suriname Mirror/IPS/Reformatorisch Dagblad)

Mexico maakt vertrouwelijke bijlage van akkoord met Washington openbaar

'Het gaat om een bijgevoegd document bij gemeenschappelijke verklaring tussen de twee landen'


Mexico heeft vrijdag 14 juni 2019 een bepaling van het migratie-akkoord dat het land met de VS sloot bekendgemaakt. Volgens het document, dat verspreid is onder journalisten, hebben de twee landen zich ertoe verbonden 'de definitieve voorwaarden van een bindende bilaterale overeenkomst voor een betere verdeling van de lasten en toewijzing van verantwoordelijkheden voor de verwerking van asielaanvragen' te bespreken. 

De Amerikaanse president Donald Trump liet maandag al vallen, dat er een geheime clausule zou zijn, die volgens hem de VS in staat stelt Mexico te dwingen de migratie van illegale immigranten naar de Verenigde Staten te stoppen.


Het document dat in Mexico is vrijgegeven, stelt dat als de stroom van illegale immigranten door Mexico naar de Verenigde Staten niet daalt, Mexico kan aanvaarden om zelf de aanvragen voor een vluchtelingenstatuut te behandelen. In de laatste paragraaf van het document staat dat als de maatregelen 45 dagen na de ondertekening nog geen resultaten opleveren, de Mexicaanse overheid 'alle noodzakelijke maatregelen zal nemen die wettelijk mogelijk zijn' voor een 'bindend bilateraal akkoord' dat 45 dagen later van kracht gaat.

'Het gaat niet om een bindend bilateraal akkoord, maar om een bijgevoegd document bij de gemeenschappelijke verklaring tussen de twee landen', verduidelijkt het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Mexicaanse minister Marcelo Ebrard van Buitenlandse Zaken werd gisteren in de permanente commissie van het Congres gehoord, want de oppositie maakt zich zorgen.



Hij verzekerde dat Mexico bij de onderhandelingen het statuut van 'veilig derde land' niet had aanvaard. Dat zou betekenen dat de migranten die aankomen in Mexico eerst in dat land asiel moeten aanvragen en niet in de Verenigde Staten.

(Suriname Mirror/Vox/Belga/Twitter)

Peru heeft de toelatingseisen voor migranten uit Venezuela verscherpt

(Bron foto: AFP)
Venezolanen moeten nu een paspoort en een visum bij zich hebben


Peru heeft de toelatingseisen voor migranten uit Venezuela verscherpt. Om middernacht plaatselijke tijd zijn de nieuwe regels van kracht geworden. Duizenden Venezolanen waren de afgelopen dagen naar de Peruaanse grens gesneld, in de hoop dat ze nog volgens de oude regels zouden worden toegelaten. Het enige dat ze tot nu toe nodig hadden, was een geldige ID-kaart. Voortaan moeten ze een paspoort en een visum bij zich hebben. 

Volgens president Vizcarra zijn de strengere regels onvermijdelijk. Hij zegt dat Peru 800.000 Venezolanen met open armen heeft ontvangen.


'Door mensen om de juiste papieren te vragen, kun je beter controleren wie je toelaat', zei de president.

Veel Venezolaanse migranten hebben geen paspoort. Zij zeggen dat het heel moeilijk en kostbaar is om in eigen land aan de juiste documenten te komen. Of de mensen met alleen een ID-kaart die nog bij de grens wachten nu door Peru worden weggestuurd, is nog niet duidelijk.

Venezuela is in de greep van een politieke en economische crisis. Het land kampt met een hoge werkloosheid en een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Veel mensen hebben hulp nodig. De meeste vluchtelingen en migranten zijn opgevangen door landen in Latijns-Amerika. De meesten (meer dan een miljoen) zitten in het buurland Colombia, blijkt uit cijfers van de VN. In totaal hebben circa vier miljoen Venezolanen het land verlaten sinds 2015.

(Suriname Mirrror/Al Jazeera/NOS/Peru21/Twitter)

Hoofd Meteo Curaçao benoemd tot tweede vicevoorzitter World Meteorological Organization

(Bron foto: Twitter)
Benoeming Albert Martis vond in Genève plaats tijdens 18e congres van de WMO


Albert Martis, het hoofd van de Meteorologische Dienst (Meteo) van Curaçao, is benoemd tot de tweede vicevoorzitter van de World Meteorological Organization (WMO). 
Dat heeft het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren bekendgemaakt, aldus vandaag, zaterdag 15 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.


De benoeming van Martis vond in Genève plaats tijdens het 18e congres van WMO als speciaal orgaan van de Verenigde Naties. Het congres vond plaats tussen 3 en 14 juni. Hierbij heeft ook VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR) namens Curaçao het woord gevoerd en benadrukt dat de Meteo op Curaçao actief is met betrekking tot rampenbeleid.

Martis werd in 2008 het hoofd van de Meteo, toen nog van de Nederlandse Antillen en Aruba en is dan ook namens deze eilanden de permanente vertegenwoordiger bij de WMO. Bij de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 werd Martis de eerste directeur van de Afdeling Meteorologie van Curaçao en werd hij bij de WMO tot de permanente vertegenwoordiger van Curaçao en Sint Maarten benoemd.

De benoeming van Martis als de tweede vicevoorzitter van de WMO is een erkenning voor de werkzaamheden die hij op nationaal niveau, maar ook in het Caribisch gebied en Noord- en Centraal Amerika heeft verricht, aldus Jesus-Leito.

'Met deze benoeming krijgt Curaçao wereldwijd erkenning en zichtbaarheid op het gebied van meteorologie en klimatologie, als een van de landen die leiderschap kunnen bieden en andere landen en hun meteorologische dienst kunnen helpen. Dit betekent dat de Meteo en haar werknemers meer betrokken zullen worden bij werkzaamheden van de WMO om bijvoorbeeld systemen te ontwikkelen of testen en andere landen bij te staan bij de implementatie van het WMO-programma', aldus de minister, die Martis feliciteert met de erkenning.

Uitstel aanwijzing voor Curaçao door Rijksministerraad is geen afstel

Aanwijzing staat op 5 juli weer op de agenda van Rijksministerraad 


Over een aanwijzing voor Curaçao is gisteren in de Rijksministerraad (RMR) geen beslissing genomen. In plaats daarvan is premier Eugene Rhuggenaath - die persoonlijk voor meer ruimte voor Curaçao heeft gepleit - drie weken de tijd geboden om concrete afspraken met Nederland te maken. Maar, uitstel is geen afstel, het onderwerp aanwijzing staat op 5 juli alsnog op de agenda van de RMR, want één ding staat vast: de overheidsfinanciën moeten op orde, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 15 juni 2019.

Curaçao en Nederland hebben gisteren afspraken gemaakt om Curaçao er financieel bovenop te helpen, zo wordt in een officiële gezamenlijke verklaring van de Curaçaose en Nederlandse regering aangegeven.

'Er wordt gewerkt aan een onderlinge regeling, die concrete afspraken zal bevatten over de noodzakelijke structurele hervormingen door Curaçao, onder meer op het gebied van de economie, overheidsfinanciën en het overheidsapparaat.'


De verklaring vervolgt: 'De landen realiseren zich dat dit tijd vraagt en ook dat dit zonder ondersteuning moeilijk realiseerbaar is. Juist daarom wil de Nederlandse regering een concreet handelingsperspectief bieden, dat Curaçao ondersteunt bij het realiseren van de ambities uit de Groeistrategie van het kabinet-Rhuggenaath. Deze overeenkomst zal per 5 juli aanstaande gereed zijn. De ondersteuning wordt direct verbonden met het tempo dat Curaçao zal zetten op het implementeren van de benodigde hervormingen. Het College financieel toezicht (Cft) heeft geadviseerd tot een aanwijzing. Definitieve besluitvorming hierover vindt plaats in de Rijksministerraad van 5 juli aanstaande.'

Belangrijk in het proces waarbij uiteindelijk is besloten het definitieve besluit van de RMR over een eventuele aanwijzing voorlopig aan te houden, was volgens Rhuggenaath het overleg met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, waarin Curaçao zijn standpunt naar voren bracht.

Gesprek tussen minister Chokan en zijn Guyanese collega over Canawaima-probleem door Guyana afgeblazen

Bedrijf bereid voor 46.000 euro boot te renoveren, met twee nieuwe motoren en een roer


Het contact tussen Suriname en Guyana over een noodoplossing om de veerverbinding tussen beide landen weer op gang te brengen verloopt stroef, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 15 juni 2019. Een gesprek dat minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie voorbereid had in Nickerie via Buitenlandse Zaken is op het laatste moment niet doorgegaan. Zijn Guyanese collega David Patteron heeft op het laatste moment afgezegd.

Suriname is zover, dat de Canawaima met een grotere duwboot ingezet kan worden in afwachting op de grote beurt die de boot nodig heeft. Minister Chotkan, die in Nickerie is, gaat zich vandaag ter plekke oriënteren over de situatie te South Drain.

Een bedrijf heeft in een offerte aangegeven voor 46.000 euro de boot weer te kunnen renoveren, compleet met twee nieuwe motoren en een roer. Aangezien in een verdrag Guyana en Suriname samen optrekken en elk 50% van de kosten op zich moeten nemen, is overleg over de aanpak nodig.

Chotkan heeft in Nickerie tegenover Radio 10 aangegeven, dat hij alle moeite doet om zijn Guyanese collega te spreken en op de hoogte te houden, maar de communicatie gaat niet soepel. Uiteindelijk heeft hij twee brieven geschreven met alle informatie erin.

Doordat de Canawaima sinds begin juni niet vaart, worden mensen enorm gedupeerd. Er is een behoorlijke drukte ontstaan bij de 'back-track' waar ongecontroleerde vaarten plaatsvinden. Chotkan heeft hierover met zijn collega Ronni Benschop van Defensie gesproken. Zo wil de minister regels stellen, waarbij alleen bij daglicht zal worden gevaren.

Voor Suriname is het belangrijk dat de veerdienst weer operationeel wordt. Guyana is gevraagd om de faciliteiten te verlenen voor de hervatting van de afvaart. Binnen twee maanden kunnen de motoren en onderdelen hier zijn. Dan zal in twee weken Canawaima helemaal in orde worden gemaakt. De minister hoopt dat Guyana hieraan meewerkt.

Winkeliers vrezen inkomstenderving als verkoop loten in winkels wordt verboden

'Nu is het gemakkelijk, je gaat naar de winkel voor boodschappen en koopt meteen een lot'


Uitbaters en verkopers van loten, virtuele en onlinespelen vrezen inkomstenderving als de verkoop bij winkels wordt verboden. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme heeft bij de behandeling van de begroting in het parlement maatregelen aangekondigd die de verkoop van deze loterijen en spelen moet reguleren. Eén daarvan is de aanpassing van vergunningsvoorwaarden voor winkeliers, waardoor het niet langer toegestaan zal zijn om loten of virtual games aan te bieden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 juni 2019.

'Dat zal natuurlijk gevolgen hebben. Het zal invloed hebben op de verkoop, want nu is het gemakkelijk, je gaat naar de winkel voor boodschappen en koopt meteen een lot', zegt Darmindra Sardjoe, algemeen directeur bij Take A Chance, de uitbater van de Surinaamse Straatcode Loterij. Hoewel hij begrip heeft voor de aangekondigde maatregel, vreest hij dat deze juist in het nadeel van ondernemingen kan zijn.

Sardjoe heeft graag, dat de overheid met de ondernemers om de tafel gaat om te komen tot een middenweg. Hij stelt voor, dat er desnoods aparte ruimtes worden ingesteld bij de winkels, waardoor de verkoop van loten wordt afgescheiden.

Een verkoper van onder meer Suribet-loten aan de Heiligenweg, die liever anoniem blijft, is dezelfde mening toegedaan. 'Met de verkoop van loten trekken we klanten aan. De winkel wordt nu goed bezocht.' In de zaak worden er onder meer etenswaren verkocht. Het is een gaan en komen van personen. 'Soms wachten de mensen op de uitslagen van de loten, terwijl ze iets eten', zegt de verkoper. Hij kan wel begrijpen waarom de overheid de verkoop wil reguleren. 'Soms loopt het verkeerd af en krijg je gevechten, maar dat is hier gelukkig niet het geval.'

Suribet wil nog niet reageren op de aangekondigde maatregelen. Het is de redactie niet gelukt om een reactie te krijgen van de Canadian Bank Note Suriname, uitbater van Lotto.

NII: Enkele jonge Surinaamse topsporters zijn werkzaam bij ministerie van Sport- en Jeugdzaken

'Ter versterking van het ministerie'..... 

Regering doet na Wijnaldum-debacle zijn best duidelijk te maken, dat zij jonge Surinaamse sporters 'waardeert voor hun bijzondere inzet'


Het Nationaal Informatie Insituut (NII) vindt het nodig om vrijdag 14 juni 2019 via een bericht bekend te maken, dat bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken enkele jonge Surinaamse topsporters werkzaam zijn.

Het ministerie focust zich op sportgebied op de ontwikkeling van topsport, jeugdsport, schoolsport en de breedtesport (bewegingsrecreatie en recreatiesport). Tegelijkertijd zullen ook onderzoek, deskundigheidsbevordering en de informatie voorziening ter hand worden genomen. Ter versterking van het ministerie zijn enkele jonge Surinaamse topsporters zoals Miquel van Assen en Ilsida Toemere reeds aangetrokken. Binnenkort zal Tosh van Dijk ook werkzaam zijn op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken.

Op deze manier wordt ook de gelegenheid geboden aan de jonge topsporters om hun expertise verder te benutten ter ontwikkeling van het sportgebeuren in Suriname. De nadruk zal gelegd worden op meer bewegen voor de totale samenleving, met prioriteit voor jongeren die zich moeten ontwikkelen ten behoeve van de topsport.

Miquel van Assen heeft zich sterk gemaakt voor de atletiek waarbij hij met succes tijdens verschillende nationale- en internationale meetmomenten gouden, zilveren en bronzen medailles heeft behaald.

De taekwondoka Tosh van Dijk heeft recent nog tijdens een internationaal toernooi in de VS, New Jersey, de gouden medaille kunnen bemachtigen en zich kunnen kwalificeren voor verschillende internationale spelen.

Topatlete Ilsida Toemere, die één van de beste is op het onderdeel hardlopen, heeft succesvol een studie afgerond aan de Russian International Olympic University in Sochi.

Het ministerie zet zich met de beschikbare middelen op allerhande manieren in om jonge Surinaamse sporters te waarderen voor hun bijzondere inzet. Dit doet het ministerie middels het organiseren van activiteiten die zich niet alleen richten op de erkenning van sporters, maar ook op het motiveren van andere sporters om zich ook in te zetten.

Clarence Seedorf verontwaardigd over uitlekken privégesprek met Wijnaldum via (social) media

(Bron foto: EPA)
'Volgens Wijnaldum werd huldiging in een partij politieke sfeer getrokken'

Seedorf reageert in uitgebracht persbericht


'Met grote verbazing en teleurstelling heb ik kennis mogen nemen van een privegesprek- welke ik met Georginio Wijnaldum heb gehad, welke via de verschillende sociale media wordt verspreid. In dit gesprek vroeg Georginio mij om advies m.b.t. een op handen zijnde huldiging welke naar zijn zeggen in een partij politieke sfeer werd getrokken. 

Ik huldig de mening dat een sporter te allen tijde een neutrale opstelling dient te hebben en als sporter moet vermijden onderdeel te zijn van welke partijpolitiek programma dan ook. In dit licht werd aan Georginio ook het advies ook gegeven. 

Het is ook mede om het thans heersende partij politieke klimaat en natuurlijk mijn persoonlijke schema, dat ik mijn bezoek aan mijn geboorteland heb uitgesteld. 

Ik betreur het ten zeerste dat een privé geacht gesprek op dergelijke manier buiten mij om in openbaarheid wordt gebracht en doe een dringend beroep op een ieder om geen deel te zijn van deze verwerpelijke handeling. 

Ook wens ik te benadrukken dat het advies aan Georginio een persoonlijke is en geen enkele politieke motief ten grondslag heeft. Derhalve spreek ik de hoop uit dat niemand dit in privé gevoerde gesprek voor politieke doeleinden misbruikt zal worden. 

Ik ben sporter in hart en nieren en heb geen enkel ander doel dan het sportmanschap zuiver te houden en de sport in al haar facetten naar een hoger niveau te brengen. Suriname heeft en zal altijd een warme plek hebben in mijn hart.'

Douane België onderschept ruim 3.000 kilo cocaïne in container haven van Antwerpen

Cocaïne tussen een vracht rijst en bestemd voor de Nederlandse markt


De douane in de haven van Antwerpen heeft deze week bij een routine controle in een container een grote partij van meer dan 3.000 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. De cocaïne zat tussen een vracht rijst en bleek bestemd te zijn voor de Nederlandse markt. 

De Regionale Recherche van de politie-eenheid Den Haag werd gealarmeerd, omdat de vracht kennelijk naar een locatie binnen haar werkgebied zou worden vervoerd. De cocaïne is in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De Nederlandse en Belgische politie werken samen in het onderzoek naar deze partij.

Suriname is een grote rijstexporteur. Het laatste jaar zijn er verschillende partijen cocaïne verzonden en in beslag genomen die tussen Surinaamse rijst waren geladen. De container was bestemd voor een adres in de regio Den Haag.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/Politie Nederland - zaterdag 15 juni 2019)

Fotokwaliteit e-ID laat veel te wensen over

Gezichtsopname niet heel helder te zien


Volgens het Dagblad Suriname van vrijdag 14 juni 2019 laat de fotokwaliteit van de nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) veel te wensen over. Ten opzichte van de oude ID, waar de gezichtsopname heel helder te zien is, is dat helaas niet het geval bij de e-ID. Dit werd onlangs gerapporteerd aan het dagblad. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) had enige tijd geleden meegedeeld, dat de gezichtsopname van de houder aan instructies is gebonden en dat dit een belangrijk onderdeel vormt van de ID- kaart. Zo is het niet toegestaan om onder andere met piercingssieraden op het gezicht, zware make-up, blote schouders en mouwloze kleding te verschijnen. Hierdoor verwachten burgers een mooie, goede foto op de ID. Dit viel echter tegen voor een burger die na een hele rompslomp (lange rijen/meerdere keren langskomen op CBB-kantoor) een e-ID met een nogal donkere foto in handen kreeg.

Dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) haar logistieke zaken op orde heeft, is dus zeer wenselijk.

De e-ID werd overigens op 18 maart 2019 gelanceerd, waarvan de ID-Kaartenwet op 21 december 2018 is aangenomen in De Nationale Assemblee. Het is een investering van 9.7 miljoen Amerikaanse dollar.

Gajadien (VHP) over massameeting NDP in Nickerie: ‘Gemakkelijk bussen te vullen met intimidatie’

'Mensen mobiliseren geen indicatie over sterkte partij, want een regeringspartij kan mensen onder dwang zetten'


De Nationale Democratische Partij (NDP) maakt zich op voor haar tweede massameeting vandaag, zaterdag 15 juni 2019 in Nickerie. De regeringspartij hield haar eerste massameeting op 29 maart in haar partijcentrum Ocer. Toen had de afdeling uit het rijstdistrict 76 bussen (van 23 personen) ingezet om aanhangers naar Paramaribo te vervoeren. 

Vanwege de grote opkomst die wordt verwacht zijn de voorbereidingen in volle gang. De Henarbrug, de ingang naar Nickerie, is volledig paars gekleurd met NDP-vlaggen. President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse werd gisteren op die brug opgewacht door partijaanhangers. Hierna werd gelopen worden over de brug richting Wageningen en terug.

'Mensen mobiliseren geeft geen indicatie over de sterkte van een partij, want een regeringspartij kan mensen onder dwang zetten en gemakkelijk bussen uit heinde en verre vullen. Eén ding moet de NDP wel niet vergeten, in Nickerie gaan wij onbevreesd. Of het nu oost, west of centrum is van Nickerie, de VHP krijgt minimaal 4 zetels in Nickerie. Als de NDP doorgaat om mensen middels intimidatie achter zich te krijgen, kunnen de resultaten zelfs veel erger uitvallen voor die partij', zegt VHP-ondervoorzitter en parlementariër Asiskumar Gajadien in het Dagblad Suriname.

Het staatshoofd heeft de laatste weken een behoorlijk druk schema. Nadat hij de begrotingen goedgekeurd kreeg vorige week vrijdag, heeft hij zaterdag het startsein gegeven voor rehabilitatie en asfaltering van de straten van het Anjoemaraproject in Albina. Gisteren gaf hij het startsein voor de bestrating Krappahoeklaan en Radjastanweg.

'De president moet nog meer van dit soort starseinen geven, omdat het volk recht heeft op betere infrastructuur. Maar, hij moet wel weten dat geen enkele politieke partij of persoon ooit ter wereld een verkiezing heeft gewonnen met alleen betere infrastructuur. Ook niet in Suriname. Jules Wijdenbosch dacht ook dat hij met de bouw van twee bruggen alle zetels bij de verkiezingen van 2000 binnen had. Uiteindelijk kreeg hij bijna geen stemmen. Infrastructuur is staatszorg, een must. Het is leuk om te zien dat het startsein wordt gegeven en zaken worden gedaan. Feit is dat den sma e firi eng ini den saka. Als je dagelijks moet strugglen om te overleven, dan zegt een geasfalteerde weg jou niets', aldus Gajadien.

Het is te verwachten dat William Waidoe, die op 13 mei de Pertjajah Luhur-fractie in het parlement heeft ingeruild voor de NDP-fractie, ook zal spreken op de bijeenkomst. Waidoe is parlementariër van Nickerie. Gajadien ziet de overstap van Waidoe naar de NDP niet als een dreiging voor het verlies van nog een zetel in 2020 aan de NDP. 'Vanuit de resultaten die wij uit het veld krijgen, blijkt dat alleen Waidoe, familie en een paar van zijn vrienden zijn overgestapt naar de NDP. De kiezers heeft hij in ieder geval niet meegenomen. Waidoe heeft al goedkeuring gegeven aan de nieuwe begroting van de regering, dus wij kijken uit naar zijn officiële toetreding tot de paarse partij. Ik denk Waidoe alleen maar schande geeft aan de jonge generatie door te wijzen dat hij wel in staat is zijn ziel te verkopen.'

De VHP'er voert aan, dat de partij afgelopen weekend haar Meet The People campagne in Nickerie heeft voorgezet met de huis-aan-huis-bezoeken. 'Ik kan u zeggen dat de Nickerianen zich niet meer zullen laten pakken door de NDP. Het vernietigend beleid tussen 2010 en 2019 heeft niet gezorgd voor levensvatbaarheid voor beter Suriname. Dat ziet elke Nickeriaan. Ze kunnen duizend keren blijven proberen met hun voedselpakketten, het misleiden met zogenaamde huizenbouwprojecten, grondbeleid en het zogenaamd sociaal-akkoord. Het gaat ze niet lukken', aldus Gajadien.

Drie militairen na ophef over incidenten bij scholen Latour na dag al teruggebracht tot slechts één militair

'Er is niet echt veel veranderd, nadat we tamtam hebben gemaakt'


Het was vrijdag 14 juni 2019 precies twee weken geleden, dat militairen op de St. Ceciliaschool, OS Hockey 1 en 2, VOJ Hockey, OS Mastklimmenstraat, LBO Latour, Mulo Latour en HPG Latour werden geplaatst om het onveiligheidsgevoel dat heerste terug te brengen. Op de eerste dag waren  drie militairen per school gestationeerd, maar vanaf de tweede dag tot heden is dat aantal alweer teruggebracht tot één militair. 

'Er is niet echt veel veranderd, nadat we tamtam hebben gemaakt', zegt Marciano Naarden, trekker van de schoolleiders in Latour, in de Ware Tijd

Ondanks dit alles voelen de leerkrachten en leerlingen zich veilig. 'Geen enkele situatie is dusdanig om je 100 procent veilig te voelen. De buitenwereld weet niet dat er maar één militair op de school is. Toch geeft het een rustgevend gevoel. Liever één dan geen.'

Nadat zich op een aantal scholen in het ressort incidenten hadden voorgedaan, besloten schoolleiders de handen ineen te slaan om te praten over de veiligheidssituatie in en rondom de scholen. Dit resulteerde in een protest waarbij enkele van deze scholen voor twee tot zelfs drie dagen waren gesloten.

Nadat ze de toezegging hadden van Onderwijs-directrice Natasia Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dat beveiligers op de scholen geplaatst zouden worden, werden de schooldeuren weer geopend. Tot verbazing van de leerkrachten was het niet de beloofde beveiliging, maar gewone bewakers die niet eens in staat bleken zichzelf te helpen bij een eventuele calamiteit. Dit zette kwaad bloed bij de leerkrachten en zij besloten hun beklag bij De Nationale Assemblee te doen. Er werd een petitie opgesteld en op eigen gelegenheid vertrokken de onderwijzers naar het parlementsgebouw. Na enkele uren werden zij ontvangen door voorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

Sinds de geringe militaire beveiliging hebben zich geen incidenten meer op de scholen voorgedaan. /#