dinsdag 2 april 2019

Britse religieuze activist die streed voor inheemse gemeenschappen in Peru, vermoord in zijn jeugdherberg in Amazone-regenwoud

Paul McAuley, 71, vocht voor inheemse stammen tegen machtige olie- en mijnbouwbelangen


Een Britse religieuze activist die tien jaar geleden geconfronteerd werd met uitzetting uit Peru vanwege zijn werk voor inheemse gemeenschappen, is dood aangetroffen in een jeugdherberg die hij in het Amazone-regenwoud runde. 

Paul McAuley, 71, heeft lang gewerkt aan het aanmoedigen van de historisch gediscrimineerde stammen van Peru in de strijd tegen machtige olie- en mijnbelangen.


In 2010 probeerde de regering hem aan te pakken, omdat hij naar verluidt onrust had aangespoord tegen pogingen om de Amazone open te breken voor booractiviteiten.

De Christelijke Broeders van La Salle zeiden dinsdag 2 april 2019 in een verklaring, dat de activist was verbrand.


De autoriteiten ondervragen zes inheemse jongeren die in het hostel woonden dat hij in een arm gedeelte van de stad Iquitos had geleid.

Geboren in Portsmouth, Engeland, op 29 oktober 1947, filosoof en wiskundige met een master in theologie, kwam hij in 1995 aan in Peru en ging naar Zapallal, in het district Puente Piedra in Lima, waar hij de Fe y Alegría-school nr. 43 stichtte.

Later werkte hij in Moyobamba (San Martín) en in San José de Amazonas. In de afgelopen 19 jaar woonde Paul McAuley in Iquitos (Loreto). Daar diende hij als adviseur op de radiozender La Voz de la Selva, van het Instituto Superior Pedagógico Público Loreto, hoofd van de Christelijke Broeders van La Salle.



(Suriname Mirror/Expreso/Andina/Twitter/Peru21/YouTube)

Oud-turncoach in Brazilië voor het leven verbannen uit sport vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik

Fernando de Carvalho Lopes zou meer dan 40 slachtoffers seksueel heeft misbruikt...


Een voormalig turncoach van het Braziliaanse turnteam is voor het leven verbannen vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Openbare aanklagers onderzoeken de beschuldigingen.

De uitspraak van het disciplinaire tribunaal van de Braziliaanse Gymnastiek Federatie, aangekondigd afgelopen zondag 31 maart 2019, verbiedt Fernando de Carvalho Lopes van elke activiteit met betrekking tot gymnastiek en volgt op een Braziliaans tv-bericht, dat De Carvalho Lopes meer dan 40 slachtoffers seksueel heeft misbruikt.




De beslissing komt bijna een jaar nadat De Carvalho werd ontslagen door de club MESC van Sao Bernardo do Campo, in de buurt van Sao Paulo, waar hij gedurende twintig jaar jonge gymnasten had getraind.

In 2016 werd De Carvalho door de staf uit het nationale team verwijderd vlak voor de Olympische Spelen in Rio na een klacht van de ouders van een jonge turnster.


In een uitzending van  TV Globo vertelden 42 gymnasten over een of andere vorm van misbruik, meestal tijdens en na de training. 'Ik werd meer dan eens wakker gemaakt met zijn hand in mijn broekzak', zei Petrix Barbosa, een Pan-Amerikaanse kampioen in 2011, de enige getuige die voor de camera praat zonder zijn gezicht te verdoezelen.

Een anonieme getuige zei, dat de Carvalho 'me vroeg om te masturberen en te ejaculeren voor hem'. TV Globo interviewde De Carvalho die zei: 'hij had een helder geweten', eraan toevoegend dat zijn aanklagers nog steeds 'het bewijs in de rechtszaal moesten tonen'.

(Suriname Mirror/Torcedores/olharolimpico.blogosfera.uol.com.br/YouTube/Twitter)

Rusland opent opleidingscentrum voor piloten Russische militaire helikopters in Venezuela

VS ziet Russische militaire aanwezigheid in Venezuela als 'directe bedreiging' voor veiligheid in regio


Rusland heeft een opleidingscentrum in Venezuela geopend om de piloten van het land te instrueren om  Russische militaire helikopters te vliegen, zei het Russisch staatsbedrijf Rostec maandag 1 april 2018, het laatste gebaar van steun van Moskou voor president Nicolas Maduro.

Rostec zei, dat het centrum vorige week donderdag werd ingewijd, dezelfde dag waarop het Witte Huis Moskou en diverse landen waarschuwde Maduro te steunen met het sturen van troepen en militair materieel, en zei dat de Verenigde Staten dergelijke acties zou beschouwen als een 'directe bedreiging' voor de veiligheid in de regio.


Washington, dat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido steunt, waarschuwde nadat twee Russische luchtmachtvliegtuigen met bijna 100 militairen buiten Caracas waren geland, een contingent dat het Kremlin als militaire specialisten beschreef.

Rostec zei dat de nieuwe trainingsfaciliteit, waarvan de locatie niet openbaar werd gemaakt, was opgezet met de hulp van Russische specialisten en ontworpen was om Venezolaanse piloten te trainen om door Rusland gebouwde Mi-35M-gevechtshelikopters te vliegen en Russische  transporthelikopters.

De faciliteit werd geopend onder een contract met de Venezolaanse wapenfabrikant CAVIM, eigendom van de staat.

Rostec zei, dat het de militaire en technische samenwerking met het ministerie van Defensie van Venezuela, indien mogelijk, wil verdiepen. Rusland, dat ook straaljagers, tanks en luchtverdedigingssystemen aan Venezuela heeft geleverd, heeft de kritiek van de VS op zijn militaire samenwerking met Caracas verworpen door te zeggen, dat het zich niet bemoeit met de binnenlandse aangelegenheden van het Latijns-Amerikaanse land en geen bedreiging vormt voor de regionale stabiliteit.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Rusland uit Venezuela moet vertrekken en dat 'alle opties' open staan ​​om het te dwingen zijn hulp aan Maduro te verminderen, waardoor het vooruitzicht van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Moskou wordt vergroot.

(Suriname Mirror/Reuters/Newsweek/Twitter)

Venezolaanse president Nicolás Maduro vervangt zijn Energie-minister Luis Motta na reeks massale stroomstoringen

65-Jarige elektrotechnicus Igor Gavidia aangesteld als nieuwe Energie-minister


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zijn Energie-minister (Energía Eléctrica) vervangen nu het land al weken wordt geteisterd door grote stroomstoringen. Op de staatstelevisie maakte Maduro bekend, dat hij de 65-jarige elektrotechnicus Igor Gavidia heeft aangesteld als nieuwe energieminister ten koste van Luis Motta.


Zondag kondigde de president al maatregelen aan om stroom te besparen. Zo wordt tijdelijk een verkorte werkdag ingevoerd. Dat betekent dat de werkdag om 14.00 uur eindigt in het Zuid-Amerikaanse land.



Zondag en maandag waren in hoofdstad Caracas mensen de straat opgegaan uit onvrede over de stroomstoringen en vanwege het tekort aan water. Maduro beschuldigt onder meer de Verenigde Staten en zijn politieke tegenstander Juan Guaidó ervan het energiesysteem te hacken.

Oppositieleider Guaidó riep zichzelf begin dit jaar uit tot interim-president. Het Hooggerechtshof, dat onder controle staat van president Maduro, heeft maandag 1 april 2019 gevraagd om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Het Hof voert aan dat Guaidó een verbod om het land te verlaten naast zich neer heeft gelegd.

Het is het Hooggerechtshof dat Guaidó had verboden om het land te verlaten. De oppositieleider, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, verliet op 29 januari het land om naar Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador te reizen, waar hij ontmoetingen had met verschillende politieke leiders.

Het Hooggerechtshof ‘laat de beslissing overmaken aan de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering om de onschendbaarheid op te heffen’, klinkt het in het arrest.
De leden van het Hooggerechtshof en de Grondwetgevende Vergadering zijn allen benoemd door de partij van Maduro. De oppositie beschouwt de instellingen daarom als het verlengstuk van de Venezolaanse president.

In theorie kan de beslissing van het Hooggerechtshof leiden tot een proces tegen Guaidó. Maar of dat ook in de praktijk zal gebeuren, is onduidelijk.
Guaidó is de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Maar, de macht van die instelling is beperkt sinds Maduro in juli 2017 een Grondwetgevende Vergadering oprichtte.

(Suriname Mirror/Belga/ANP/Twitter)

Voorwaardelijke taakstraf geëist van 60 uur tegen oud-woordvoerder OM Curaçao

(Bron foto: Facebook)
Serphos heeft onethisch gehandeld door op Facebook kwetsend commentaar te schrijven bij zojuist overleden man

Er is volgens Serphos niets gedaan met de aangifte tegen de personen die hèm bedreigd hebben


Tegen Norman Serphos, oud-woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao, is een voorwaardelijke taakstraf geëist van 60 uur voor het doen van een valse aangifte. Dat stelt zijn advocate Olga Kostrzewski dinsdag 2 april 2019 in het Antilliaans Dagblad. Op 8 april zal in deze zaak vonnis gewezen worden. 

In het verweer is Kostrzewski dieper ingegaan op de kwestie waarbij Serphos onethisch gehandeld heeft door op Facebook een kwetsend commentaar te schrijven bij een zojuist overleden man. Hij reageerde op eerdere uitdagende en beledigende uitlatingen van de man aan zijn adres.

'De kern van het verweer is dat mijn cliënt heeft toegegeven het commentaar geplaatst te hebben en dat hij hier een valse aangifte over heeft gedaan, maar dat hij dit uit angst heeft gedaan vanwege doodsbedreigingen die aan hem gericht waren. Cliënt heeft gesteld na een uur al de gewraakte ‘post’ verwijderd te hebben, omdat hij direct daarna bedreigd werd. De bedreigingen gingen over dat hij levend verbrand zou worden, dat er glas in zijn drinken gedaan zou worden en dat ze hem zouden doodschieten. Van deze bedreigingen heeft cliënt bewijs want hij heeft er foto’s van gemaakt. Hij was daar zo van geschrokken dat zijn eerste reactie was om erover te liegen. Want zou hij toegeven, dan zouden de consequenties groter zijn', aldus de advocate.

Wat volgens Kostrzewski Serphos enorm gestoord heeft, is dat hij nu voor het gerecht heeft gestaan, maar dat er niets is gedaan met de aangifte tegen de personen die hem bedreigd hebben. 'Hij vindt dat een oneerlijke situatie', aldus de advocate.

DA'91 al naarstig op zoek naar geld om borgsom te betalen voor deelname aan 2020-verkiezingen

'Dit is om ons uit te sluiten, hoeveel leden van politieke partijen betalen contributie?'

'Het is geen gangbare handeling, het is een heel gevaarlijke zaak'


'We doen mee aan de verkiezingen van 2020', zegt Angelic del Castilho, voorzitster van DA'91, dinsdag 2 april 2019 in de Ware Tijd. De partij is via een brief naarstig op zoek naar financiële middelen om de borgsom te betalen, maar Del Castilho is vast van plan om deel te nemen aan de stembusgang. 'Dit is om ons uit te sluiten. Hoeveel van de leden van politieke partijen betalen contributie? De meeste partijen varen op donateurs.'

Een passage uit de brief:

'DA'91 en ik zullen meedoen aan de verkiezingen van 2020 om dit land terug te geven aan de burgers, die ons kiezen om hen te dienen. Daarom vragen wij dit geld niet aan grote ondernemers en belangenorganisaties, maar aan u.' 



Toch ziet Del Castilho het als een uitdaging om aan de waarborgsom te komen. 'Er zijn al mensen die hebben gedoneerd. Ik heb vier maanden uitgetrokken om het bedrag van de borgsom te halen.'

Politieke partijen die willen deelnemen aan de verkiezingen, zullen een waarborgsom moeten storten. Dit bedrag wordt teruggestort als de politieke partij ten minste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of als het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) gelijk is aan 1 procent van het totaal aantal kiezers. De wetswijziging is afgelopen donderdag met 29 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. Hoeveel het bedrag wordt, is afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden. Partijen die aan de verkiezingen wensen deel te nemen, dienen voor elk lid Srd 25 te betalen. Het uiteindelijke bedrag kan daardoor tot wel Srd 100.000 oplopen.

De instelling van een borgsom betitelt Del Castilho als een drempel. 'Het is geen gangbare handeling. Het is een heel gevaarlijke zaak.'

Voorts gaat ze niet lichtvaardig om met de opmerking van NDP-Assembleelid Rachied Doekhie vrijdag in Ocer tijdens de NDP-massameeting  over een mogelijk éénpartijstelsel. 'Dit is de eerste stap om een dictatuur te vestigen.'

Ze zegt dat haar partij op het standpunt staat dat iedereen meedoet en bij elke beslissing participeert. 'Wij vragen een bijdrage van de samenleving, omdat de burgerij ervoor zal zorgen dat wij weer in het beleidscentrum terechtkomen.' 

De politica noemt het hanteren van een borgsom het creëren van haves and have-nots.

Breeveld (DOE) constateert toename aantal dak- en thuislozen

'De regering moet komen aangeven of er wel of niet sprake is van armoede in Suriname'


DOE-parlementariër Carl Breeveld vraagt zich af hoe minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting erin zal slagen om met een bedrag van slechts Srd 13.500.000 op de begroting voor 2019, de armoede in het land te bestrijden. 'Terwijl het land in een diepe crisis is beland en grote delen van de bevolking in armoede leven', zei de politicus maandag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname dinsdag 2 april 2019.

Met de economische situatie in het land, weet Breeveld dat de armoede is toegenomen. Zo stelt hij dat het aantal dak- en thuislozen is toegenomen.

De volksvertegenwoordiger voerde aan dat de regering ook moet komen aangeven of er wel of niet sprake is van armoede in Suriname en op basis waarvan die conclusie wordt getrokken.

'Er was een voorstel van de regering om te komen tot een bestaansminimum. Dat onderzoek was gaande in samenwerking met het Planbureau, maar ik heb helaas niets verder daarover gehoord', aldus Breeveld.

John Samuel, consul van Suriname in Frans Guyana, legt functie neer

(Bron foto: Facebook)
Samuel heeft genoeg van stiefmoederlijke behandeling die hij kreeg als diplomaat

'Ik ben de tweede hoogste vertegenwoordiger van Suriname in Frans-Guyana, maar ik ben van niets op de hoogte'


John Samuel heeft maandag zijn functie, als consul van Suriname in Frans Guyana, neergelegd. Dit deelde hij per brief mee aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa), aldus de Ware Tijd dinsdag 2 april 2019. Samuel was ongeveer acht jaar gestationeerd op de dependance van het consulaat-generaal in Cayenne, in Sint Laurent du Maroni. In juli 2017 is hij benoemd tot consul. 

Hij heeft genoeg van de stiefmoederlijke behandeling die hij kreeg als diplomaat.

'Men geeft verkeerd aandacht aan het consulaat in Frans-Guyana en ik ben het niet meer eens met heel veel. Ik weet dat veel mensen mij kwalijk zullen nemen, maar dat regardeert mij niet. Iedereen heeft zijn eigen mening', zei Samuel maandag tijdens een persconferentie op Albina.

De diplomaat stelt dat hij de minister meerdere malen op de hoogte heeft gesteld van zaken die niet goed verlopen op het departement. Er is echter niets veranderd. Volgens hem is de post al geruime tijd onderbemand en is er geen airco in de ruimte waar de gasten ontvangen worden. Dit terwijl het departement in St Laurent veel geld binnen brengt. 'Ik ben zeker dat ze gaan doen alsof ze niets weten en dat vind ik jammer. Ik zit op een post die jaarlijks 400.000 euro oplevert, maar de behandeling die we krijgen, verdien ik niet', benadrukt Samuel.

De diplomaat merkt op dat hij als leidinggevende niet wordt gekend bij besluitvormingen. Hij voelt zich daarom overgeslagen. Samuel: 'Ik ben de tweede hoogste vertegenwoordiger van Suriname in Frans-Guyana, maar ik ben van niets op de hoogte. Men benoemt mensen, nieuwe mensen komen en gaan en ik krijg niet eens een bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik vind dat dit niet zo door kan gaan.'

Hij merkt op dat BuZa hem op een zijspoor heeft gezet. 'Ik zit daar voor niets en dat betekent dat ik niet daar thuishoor. Ik wacht daarom op niemand om me te zeggen dat ik weg moet. Ik laat je merken dat ik het heb begrepen', aldus Samuel.

Gajadien (VHP): ‘Adhin toont eigenschappen van een alcohol- en drugsverslaafde’

'Al Srd 210 miljoen getrokken bij Centrale Bank van Suriname'

Dat de nieuwe NDP-ondervoorzitter Adhin vindt dat lenen geen probleem is, doet Gajadien denken aan een alcohol- en drugsverslaafde...


Van de Srd 670.1 miljoen aan voorschotten aan de Staat, is volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien ondertussen al Srd 210 miljoen getrokken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Gajadien heeft gisteren tijdens de start van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) ernstige kanttekeningen geplaatst bij het 'leningen- en corruptiefaciliterend beleid' dat nog steeds wordt voortgezet, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 april 2019.

Het verhaal van vicepresident Ashwin Adhin dat mensen niet moeten zeuren over de 2.5 miljard Amerikaanse dollar aan schulden, omdat het land goud-, olie- en bauxietreserves heeft met een waarde van 200 miljard Amerikaanse dollar, is volgens Gajadien vergelijkbaar met het gedrag van een alcohol- en drugsverslaafde.

Dat de nieuwe NDP-ondervoorzitter Adhin vindt dat lenen geen probleem is, doet Gajadien denken aan een alcohol- en drugsverslaafde. 'Iemand die goed werk deed in het verleden, in het bezit is gekomen van een perceel en huis, maar op een gegeven moment aan drugs en alcohol is verslaafd. Deze verslaafde probeert dan overal te lenen om zijn behoefte te dekken. Als iemand hem vraagt waarom hij leent en hoe hij dat gaat terugbetalen, zegt hij dan: no spang, mi habi a oso toch', aldus Gajadien.

Gajadien vroeg de regering ook naar het resultaat rond het besluit van de Centrale Bank van Suriname uit 2016 om 5 procent van het goud dat de kleinmijnbouwers exporteren, op te kopen via Kaloti Minthouse. Hiermee zou de goudreserve worden opgebouwd en getracht worden om de Srd te stabiliseren. 'Ingevolge artikel 19 lid 1 van de Bankwet dienen de directe opeisbare verplichtingen van de bank voor ten minste 50% gedekt te zijn door een voorraad goud en deviezen. Vanaf januari zaten wij rond de 60% qua dekking en als ik naar de stand kijk per 22 maart, dan zien wij dat er al een trend wordt gezet van terugval naar 54%. Alweer een zorgelijke ontwikkeling van onze economie. De regering is de controle kwijt', benadrukte de VHP’er.

Volgens de VHP’er heeft Venezuela miljarden aan natuurlijke hulpbronnen, maar het volk beschikt niet eens over eenvoudige medicamenten en brood. 'De geldbiljetten daar zijn goedkoper dan toiletpapier. Ik probeer te begrijpen welke economen Adhin, Bouterse en Hoefdraad daar uithangen. Het gaat niet om wat je hebt, maar om welk bestuur je voert. Kijk naar het alarm van de Vereniging van Medici in Suriname en het advies van de Vereniging van Economisten in Suriname.'

De ingediende begroting typeert Gajadien als ‘een economische ramp’. 'Wanneer in de Wet op de Staatsschuld uitzonderingen zijn gemaakt om begrotingstekorten dan wel begrotingen te doen financieren door leningen, dan is dat ook begrenst in gevallen waarbij er een negatieve groei is. Men mag het obligoplafond niet overschrijden, dus deze begroting moet sowieso aangepast worden. Adhin kan geen antwoord geven op Pe a moni de?'

De VHP’er vindt het kwalijk dat Financiën-minister Gillmore Hoefdraad beloofde informatie over een vermoedelijk corruptiegeval bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, weigert op te sturen naar het parlement. Hij beweert in één van de zogenaamde dossiers te hebben gekeken die door president Desi Bouterse naar de procureur-generaal zijn gestuurd. 'Bewijsmateriaal dat juist zou moeten leiden tot goed onderzoek, wordt bewust weggelaten. Deng man no wani onderzoek', aldus de VHP’er.

De parlementariër is er voorstander van dat er een polygraaf, ook wel leugendetector, in de DNA-vergaderzaal wordt geplaatst zodat het college bij elk antwoord van de regering gelijk kan zien of er gelogen wordt of niet.

Vreedzaam (NDP) vraagt tijdens eerste behandeling begroting 2019 aandacht voor preventie in gezondheidszorg

'Toename van chronische ziektes doet de kosten binnen de gezondheidszorg stijgen'


In De Nationale Assemblee vroeg Jennifer Vreedzaam (NDP), lid van de begrotingscommissie, tijdens de eerste behandeling van de begroting 2019 maandag 1 april, aandacht voor preventie in de gezondheidszorg. Zij is ook voorzitster vaste commissie Volksgezondheid, zo bericht Starnieuws dinsdag 2 april 2019.

'De preventie is er om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen', zei het lid, terwijl zij zich afvroeg waarom preventie onvoldoende tot stand komt. In haar betoog voerde de onvoldoende aandacht voor preventieve gezondheidszorg de boventoon.

Vreedzaam zei dat geld in de preventie moet worden gestopt. 'Preventie in de zorg is op dit moment heel belangrijk. De financiering van preventie kan verbeterd worden door deze op te nemen in het basiszorgpakket en ook door vanuit de overheid het subsidiëren van preventieve programma’s', stelde Vreedzaam.

Zij legde uit dat er een toename is van chronische ziektes en dat daarmee de kosten binnen de gezondheidszorg stijgen. Het gevolg hiervan is meer ziekenhuisopnames en stijging van ziekenhuiskosten. Volgens haar gaat 37% van de ziekenhuiskosten naar de verzorging van chronische zieken. 'Wat doen wij eraan om het hoofd te bieden aan de grote impact van chronische ziektes op de doodsoorzaken en de volksgezondheidsuitgaven? In plaats erover te klagen denk ik dat een proactieve houding en een gezamenlijk en geïntegreerd aanpak binnen de zorg nodig is.'

In de vaste commissie van Volksgezondheid zijn de leden begonnen om de geldstromen te identificeren om een beter inzicht te hebben in hoe de gezondheidszorg werkt.

In kort haalde zij de punten aan die volgens haar nodig zijn voor de verbeteringen in de gezondheidszorg: 

1. Meer geld voor de zorg; de ziekenhuizen hebben geen geld en kunnen niet aan hun maandelijkse verplichtingen voldoen en hun schulden zijn hoog. De vaste commissie pleit ervoor om Srd 300 miljoen op de begroting van 2018 op te nemen. 
2. Efficiëntere maatregelen binnen de ziekenhuizen doorvoeren om de inkomsten en kosten in lijn te brengen. Er is onvoldoende samenwerking en er zijn verspillingen. 
3. Financiering van de zorg. Premie-inkomen is ontoereikend. Kosten in de zorg stijgen door toename chronische ziekten, die niet uit de premie kosten kunnen worden betaald. Denk maar aan de dure medicijnen, dure operaties, dubbele en ongebruikte medicatie. 
4. Grote delen van de gelden worden aan artsen en specialisten uitgegeven. De commissie zag een stijging bij doorverwijzingen naar de tweede lijn, verrichtingen en medicijnen uitschrijven. Ook worden patiënten langer gehouden in de tweede lijn zowel bij de ligdagen als poliklinisch. 

Vreedzaam besprak ook het Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028, waarin een uiteenzetting wordt gegeven over de uit te zetten nationale strategie in de gezondheidszorg; een nieuw zorgsysteem. Het plan zal in 2019 worden uitgevoerd op de punten die ook in de begroting zijn opgenomen. Deze zijn de preventie en reductie van ziekte en sterfte én de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor heel Suriname.

Van de verschillende gezondheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, is het volgens Vreedzaam niet duidelijk welke beleidsmaatregelen worden opgenomen ter ondersteuning van het Nationaal Strategisch Plan. 'Wanneer niets gedaan wordt, lopen de verliezen op en is steeds meer financiële steun noodzakelijk', merkte zij op.

Rechter wil weten wat de medische toestand van naar Nederland gevluchte Oedit in cocaïne Cessna-zaak is

Geen informatie over medische toestand Oedit in het strafdossier

Piloot Cessna zou 50.000 Amerikaanse dollar ontvangen voor vlucht vanuit Venezuela naar Suriname


Advocaat Irvin Kanhai heeft een verzoek gericht aan de rechter om verdachte Ramchender (Raj) Oedit, die in Nederland aangehouden is, daar te horen. In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een Cessna-vliegtuigje, dat was geland op het terrein van rijstondernemer Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca.

De Kantonrechter wil weten wat de medische toestand van Oedit is, waarom hij niet naar Suriname kan reizen, aangezien daarover geen informatie in het strafdossier is.

Op de rechtszitting van maandag merkte de rechter op, dat recente medische informatie over Oedit ontbreekt, waaruit zou moeten blijken dat de man niet in staat zou zijn om af te reizen. Ze gaf Kanhai een maand de tijd om deze ontbrekende stukken te overleggen. Het zullen medische documenten zijn waarin de behandelende specialisten de reden aangeven waarom deze verdachte niet mag reizen.

De rechter vindt deze informatie belangrijk om vervolgens een besluit te kunnen nemen op het verzoek van Kanhai.

De rechter vroeg aan de Officier van Justitie om op de eerstvolgende zitting wanneer deze strafzaak op de rol verschijnt, informatie te verschaffen over de stand van zaken over het rechtshulpverzoek. De openbare aanklager gaf door, dat er onderzoekshandelingen zijn verricht bij enkele personen. Een aantal handelingen moet nog verricht worden.

De rechter hoorde maandag de twee verdachten Dionathan M. en Harti L. Uit het proces-verbaal van M., welke hij na zijn aanhouding bij de politie had afgelegd, blijkt dat hij voor dit drugstransport  50.000 Amerikaanse dollar zou ontvangen. Hij was samen met L. vanuit Brazilië naar Venezuela vertrokken, waar de drugs door anderen in het vliegtuig werden geladen.

Hij had een nacht daar doorgebracht en vertrok de volgende dag naar Suriname. De piloot M. verklaarde, dat hem de instructie was gegeven dat wanneer hij geen mensen op de landingsbaan zou zien hij niet moest landen.

Op 6 mei zal deze zaak verder behandeld worden.  

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname/Starnieuws)

Pertjajah Luhur (PL) wil petitie aanbieden aan Nederlandse regering inzake AOW-kwestie

'Ook Surinamers moeten in aanmerking voor een AOW-uitkering'



De Pertjajah Luhur (PL) is van plan een petitie aan te bieden aan de Nederlandse regering over de AOW-kwestie. Hiermee wil de partij bewerkstelligen, dat Surinamers ook in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. Op een persconferentie zei PL-voorzitter Paul Somohardjo maandag, dat hij in Nederland heeft gesproken met de politieke partijen CDA en Denk. Om door te gaan met de gesprekken is de Stichting Feti Fy Yu Leti opgericht. Dit meldt Starnieuws dinsdag 2 april 2019.

Somohardjo merkte op, dat resultaten niet binnen één dag kunnen worden bewerkstelligd. Met de Stichting HOOB i.o. is een intentieverklaring getekend voor een samenwerking. HOOB word geleid door Iwan Leeuwin en heeft Barryl Biekman als adviseur. Deze stichting heeft ook gesprekken gevoerd met de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst.

Somohardjo heeft in Nederland en Suriname ook gesproken met juristen. Een van de adviezen is dat het een collectieve strijd zou moeten zijn. Volgens de PL-voorzitter zijn er in de AOW-wet veel reparaties en haalde daartoe een paar voorbeelden aan.

Hij acht het ondemocratisch dat allen, die voor de onafhankelijkheid van Suriname nog minderjarig waren, geen AOW-uitkering krijgen. Deze groep maakt daar volgens de PL aanspraak op, vandaar dat zij zal blijven lobbyen hiervoor. De politicus merkte op, dat tijdens de gesprekken aan hem is meegedeeld dat de huidige Surinaamse regering in disharmonie leeft met de Nederlandse regering. Zo is er nog geen Nederlandse ambassadeur aangesteld. 'Maar als er andere regering komt, dan zullen we de historische banden versterken', zei Somohardjo.

Op een vraag zei Somohardjo geen geld te vragen aan mensen die aanspraak maken op een AOW-uitkering. 'Wat wij wel vragen, is totale ondersteuning. Zoals bij de Wet Rij- en Voertuigenbelasting massaal is ondersteund. Wie wil ondersteunen, mag een petitie tekenen en dat gaan we aan de Nederlandse regering aanbieden. Het is ons recht en dat gaan we claimen. We gaan de zaak politiek en juridisch aanpakken. We gaan eventueel naar de groene tafel. Maar, ondersteuning is hard nodig. We gaan het in stichtingsverband doen. En als we kunnen krijgen, is het voor iedereen, niet alleen PL'ers.'

Het is pais en vree tussen 'schreeuwer' Amrish Mankoe en vicepresident Ashwin Adhin

Vicepresident trekt de strafklacht tegen Mankoe in, de zaak is hiermee afgedaan


Het is weer pais en vree tussen vicepresident (vp) Ashwin Adhin en Amrish Mankoe. Mankoe heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de vp voor de beledigingen die geuit zijn op het voetbalveld van Kemal Dewaker bij de Holika-verbranding op 21 maart, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, dinsdag 2 april 2019.

Mankoe had samen met enkele anderen beledigingen geschreeuwd naar de vp. Hij had alles gefilmd en op social media geplaatst.

Mankoe had op 31 maart een gesprek met Adhin geïnitieerd. Hij achtte het noodzakelijk om persoonlijk zijn verontschuldiging aan te bieden voor zijn aandeel in het gebeuren.

Via het Nationaal Informatie Instituut is een gezamenlijke verklaring gepubliceerd die getekend is door de vp en Mankoe (zie onderaan).

Adhin is goed tevreden, dat Mankoe deze stap heeft gezet en hoopt dat anderen hieruit lering zullen trekken. De vicepresident zal de strafklacht tegen Mankoe ook intrekken. De zaak is hiermee afgedaan.

Rusland (NPS) vraagt zich af wat regering doet inzake National Risk Assesment voor de CFATF

'Wij leven op tijdbom en ontploffing kan worden voorkomen als wij de zaak nu gericht aanpakken'


Naast kanttekeningen over de begroting, stond NPS-fractieleider Gregory Rusland maandag in De Nationale Assemblee, ook stil bij de National Risk Assesment die uitgevoerd moet worden dit jaar. Dit als voorbereiding op de beoordeling van Suriname in 2020 door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). 

'Wij leven op een tijdbom en dat de ontploffing kan worden voorkomen als wij de zaak nu gericht aanpakken. Is er al in kaart gebracht wat wij precies moeten doen, welke maatregelen de Assemblee en de regering moeten treffen en welke stappen in de samenleving gezet moeten worden? De nieuwe regering die in 2020 zal aantreden moet niet met deze erfenis worden opgescheept.'

Suriname moet voldoen aan 40 aanbevelingen, die niet in de wind kunnen worden geslagen. 

'Als wij die aanbevelingen niet overnemen dan riskeren wij financiële isolatie van ons land, omdat internationale en regionale banken waarmee ons land zaken doet, de banden met ons zullen afsnijden. Het gevolg is dan dat onze banken in het buitenland geen deviezenrekeningen meer zullen hebben als gevolg waarvan wij geen exportdeviezen meer zullen kunnen ontvangen en ook geen importbetalingen meer zullen kunnen plegen. En dat te bedenken tegen de achtergrond van het feit dat wij nu al niet over contante Amerikaanse dollars kunnen beschikken. Dringt het besef wel door dat wij als wij geïsoleerd worden niet contant en ook niet giraal, ik herhaal: ook niet giraal, over onze deviezen zullen kunnen gaan beschikken?'

De National Risk Assessment houdt in, dat alle sectoren van de economie moeten worden doorgelicht om vast te stellen waar de grootste money laundering en terrorisme financieringsrisico’s liggen, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 2 april 2019.

'Ik hoop dat ik mag aannemen, dat de regering al begonnen is met een inventarisatie en ik verklap hier geen geheim als ik het college meedee,l dat onze agrarische sector keer op keer aan grote risico’s wordt blootgelegd. Hoe vaak vernemen wij niet via de pers dat bij de export van rijst, groente, vis- en visproducten grote hoeveelheden drugs in het buitenland worden aangetroffen.'

'Tot de dag van vandaag is er grote onduidelijkheid over effectief beleid op het vlak van de drugsbestrijding, terwijl de regering kennis draagt van de gevaren voor het volk en voor de economie', stelde Rusland.

De politicus wil weten van de regering of de Steering Council al besloten heeft welke definitie zij voor money laundering oftewel witwassen zal hanteren? 'Hoe vaak zal de Steering Council van Suriname het parlement informeren? Deze zaak is van nationale importantie en wij hebben geen tijd te verliezen.'

Hij vuurde een aantal vragen af op de regering: 

- Hoeveel correspondentbanken zijn wij vanaf 2010 tot heden kwijtgeraakt? 
- Wat moeten wij doen om dat te herstellen? 
- Bestaat het gevaar dat wij tijdens de uitvoering van de National Risk Assesment nog meer kwijtraken en waar ligt dat aan? 
- Zijn er banken in Suriname die geen correspondentbanken hebben of in de loop der jaren al hun correspondentbanken zijn kwijtgeraakt en welke banken zijn dat? 
- Zijn er richtlijnen in de maak voor onze samenleving? 
- Welke wetten moeten wij nog aannemen?

Vijf penitentiaire ambtenaren, werkzaam bij Hazard in Nickerie, aangehouden.

Gevangenbewaarders verdacht ontvluchte gedetineerde Giovanni Dion Griffith te hebben mishandeld

Griffith werd dood binnengebracht op Spoedeisende Hulp van het Mungra Medisch Centrum


De politie heeft vijf penitentiaire ambtenaren, werkzaam in het Huis van Bewaring Hazard in district Nickerie, aangehouden. De gevangenbewaarders worden ervan verdacht de ontvluchte gedetineerde Giovanni Dion Griffith te hebben mishandeld na zijn hernieuwde aanhouding. De man werd dood binnengebracht op de spoedeisende hulp van het Mungra Medisch Centrum. Het lichaam vertoonde sporen van mishandeling, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 2 april 2019.

Rechercheurs van Nickerie en de afdeling Kapitale Delicten van Paramaribo zijn meteen na de melding een onderzoek begonnen.

Uit het onderzoek is komen vast te staan, dat de gedetineerde Griffith op zondag 24 maart was ontvlucht uit het Huis van Bewaring te Hazard. Hij werd opgespoord door de penitentiaire ambtenaren van Hazard en het lukte ze om hem dezelfde dag aan te houden en weer op te nemen in het Huis van Bewaring.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de penitentiaire ambtenaren hangende het onderzoek, door de politie in verzekering gesteld voor onder andere zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende.

Man door Guyanees 'Country' doodgestoken voor appartementencomplex in Houtbijstraat, Paramaribo

Woordenwisseling mondt uit in steekpartij


Thomas Marte is zondagavond doodgestoken door een Guyanese man bekend als ‘Country’. De twee mannen kregen voor en appartementencomplex in de Houtbijstraat, Paramaribo-Noord, een woordenwisseling die uit de hand liep, aldus het Korps Politie Suriname maandag 1 april 2019. 

‘Country’ haalde plotseling een scherp voorwerp tevoorschijn en stak Marte daarmee in zijn buikstreek. Het slachtoffer rende vervolgens zijn kamer in en sloot zichzelf daarin op, vermoedelijk om te voorkomen dat de Guyanees hem nog meer steken kon toebrengen.

Meerdere personen zijn getuigen geweest van de woordenwisseling en steekpartij. Ongeveer een uur na het voorval belden mensen Marte op zijn mobiele telefoon, maar hij reageerde niet. Vervolgens keek men via een shutter-raam in de kamer. De man lag roerloos op de vloer van zijn kamer. Hierna werd de politie ingeschakeld.

Marte bleek al dood te zijn toen de politie ter plaatse arriveerde. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast.

‘Country’ had vóór de komst van de politie de plaats verlaten. De politie is op zoek naar hem. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Gajadien, VHP: 'Corruptiezaken door regering met mantel der liefde bedekt, omdat zij het niet wil onderzoeken”

Vicepresident Adhin en Assembleevoorzitster Simons: 'Niet waar dat regering bewijsmateriaal bewust niet verstrekt heeft aan procureur-generaal'


Vicepresident Ashwin Adhin en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons hebben Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) maandag in het parlement gezegd, dat het niet waar is dat de regering bewijsmateriaal bewust niet verstrekt heeft aan de procureur-generaal (pg). Gajadien heeft maandag tijdens de begrotingsbehandeling voet bij stuk gehouden dat door manipulatie van de regering geen goed onderzoek naar corruptie kan worden uitgevoerd. Dit bericht Starnieuws dinsdag 2 april 2019.

'De minister van Financiën heeft verklaard, dat de zaken worden opgestuurd naar het parlement, maar tot de dag van vandaag worden deze misstanden door de regering met de mantel der liefde bedekt, omdat zij het niet wil onderzoeken', zei Gajadien op.

Hij haalde aan, dat hij in de afgelopen jaren tal van corruptiezaken heeft gepresenteerd in De Nationale Assemblee, DNA, waarbij hij om duidelijkheid heeft gevraagd van de regering. Hij verwees naar een geval bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, waarbij advocaten zouden zijn betaald voor ambtenaren die in de fout zijn gegaan. 'Als je kijkt naar de serieusheid van juist de zaken die gezorgd hebben voor de verarming van die samenleving; corruptie, leningen, vernietigend beleid, misleiding, dat deze zaken gewoon voortgang vinden. Wij zeggen dat we ons hier kunnen concentreren op de begrotingsbehandeling, maar nu al zien we zorgelijke ontwikkelingen, dat binnen een maand Srd 210 miljoen aan voorschotten zijn getrokken bij de Centrale Bank van Suriname. Deze monetaire financiering baart ons ook zorgen.'

Adhin voelde zich genoodzaakt correctie te vragen voor de verregaande uitspraak van Gajadien en de beschuldiging richting de regering, als zou zij opzettelijk informatie weggelaten zou hebben in rapporten naar de pg. 'We zijn in constante dialoog met de pg om informatie te geven. Tenzij de spreker rechercheur of vervolgingsambtenaar is geworden en kan beoordelen wat weggelaten is, vraag ik of hij de uitspraak kan corrigeren of verduidelijken want dit is niet een uitspraak die de regering kan accepteren', sprak Adhin.

Aansluitend hierop zei de Assembleevoorzitster, dat de regering voldoende informatie heeft gestuurd naar DNA over de gevraagde informatie. 'Als u geen andere correspondentie hier kan indienen dan dient u zich te houden aan wat is ingediend waaruit blijkt dat de pg de regering om informatie heeft gevraagd en de informatie heeft gehad. De pg heeft opnieuw naar verbeterde documenten gevraagd en heeft die ook gekregen. Ik vraag om het verhaal niet te herhalen, want het is een verhaal zolang u geen andere correspondentie brengt.'

Gajadien bleef erbij, dat de regering veel te lang heeft gewacht om informatie te verstrekken, waardoor bewijzen weggemaakt werden.

Rusland (NPS): 'Suriname heeft deadline om lid te worden van de EITI niet gehaald en is geschorst'

'Ik voel mij verplicht om vinger op zere plek te houden als het gaat om het belang van Suriname'

Rusland wil van regering weten wat de precieze redenen zijn van de schorsing


Suriname heeft de deadline om lid te worden van de Extractive Industries Transparancy Initiatives (EITI) niet gehaald. In 2018 moest aan alle standaarden zijn voldaan en de vereiste documenten moesten worden overlegd om volwaardig lid te worden van dit instituut. Het was gisteren NPS-fractieleider Gregory Rusland die tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee ruchtbaarheid heeft gegeven aan de schorsing van Suriname door de EITI, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 april 2019.

'Ik voel mij verplicht om de vinger op de zere plek te houden als het gaat om het belang van Suriname en de transparantie zowel nationaal als internationaal', zei Rusland die in 2017 al waarschuwde over de informatieverstrekking van Suriname aan EITI.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) had toen in het parlement verklaard, dat er niets aan de hand is en dat Suriname een tijdspad heeft uitgezet om te voldoen aan de eisen van het instituut.

De organisatie is een standaardenbureau dat zich bezighoudt met het verzamelen en verwerken van informatie over olie en gas in de mijnbouw en die ook publiceert. Landen die lid willen worden van EITI, moeten wel transparant informatie doorgeven om in de dataverzameling genoemd te worden. Bij EITI wordt wereldwijd eerst informatie ingewonnen door landen en investeerders die investeringen willen doen in de mijnbouwsector.

De aanvraag van Suriname om kandidaat te zijn voor het lidmaatschap is op 24 mei 2017 goedgekeurd door het EITI-secretariaat, nadat aan de eerste eisen was voldaan. In dat jaar heeft het ministerie van NH ook een uitgebreide presentatie verzorgd aan de media, waar de EITI-commissie is voorgesteld en het tijdspad om te voldoen aan de voorwaarden om het lidmaatschap te verkrijgen is uitgelegd. Rusland had toen ook al in het parlement gezegd, dat er geluiden waren dat Suriname een lakse houding vertoonde. Volgens hem zou Suriname niet op de juiste manier informatie verschaffen om het lidmaatschap te krijgen.

De NPS-parlementariër zegt nu, dat dit een zeer ernstige kwestie is, omdat het niet behalen van de deadline en de schorsing consequenties gaat hebben voor potentiële bonafide investeerders die richting Suriname kijken en via deze organisatie verboden zullen worden om investeringen te doen.

Hij wil van de regering dan ook weten wat de precieze redenen zijn van de schorsing en wat er concreet is gedaan om deze schorsing ongedaan te maken. Ook ziet hij graag dat de documenten die zijn ingediend bij EITI aan het parlement worden overlegd, zodat het college ook kan beoordelen op basis waarvan de schorsing heeft plaatsgevonden. 'Ik vraag ook om deze documenten in het kader van 'publieke debatten' die overigens vereist zijn door het EITI-secretariaat', zei Rusland.

Abdoel (NDP): 'Mensen leveren kritiek op de begroting voor 2019 zonder onderbouwing'

Gajadien, VHP: 'De begroting is in strijd is met de wettelijke regelingen'

Abdoel →: 'Ze hebben de begroting niet gelezen, maar, grappig genoeg zijn ze allemaal deskundig op het gebied van begrotingsanalyse'


De voorzitter van de begrotingscommissie in De Nationale Assemblee, Amzad Abdoel (NDP), en Asiskumar Gajadien (VHP) waren het gisteren niet met elkaar eens over diverse vraagstukken in de begroting 2019. Abdoel heeft bij de behandeling van de begroting 2019 gisteren gezegd, dat mensen kritiek leveren, zonder onderbouwing. Dit alleen op basis van het begrotingstekort van Srd 1.6 miljard en leningen/schenkingsmiddelen van Srd 7.1 miljard. Op basis van deze gegevens zijn er allerlei subjectieve conclusies getrokken, meent Abdoel, zo bericht vandaag, dinsdag 2 april 2019, Starnieuws.

'Frappant is dat niemand verder is ingegaan om te onderzoeken waarvoor onder andere die leningen zijn opgebracht op de begroting. Vraagt u ze of zij een uitleg kunnen geven waarvoor er geleend zal worden en ze hebben geen antwoord voor u. Simpelweg, omdat ze de begroting niet hebben gelezen. Maar, grappig genoeg zijn ze allemaal deskundig op het gebied van begrotingsanalyse.'

Gajadien vindt dat de begroting in strijd is met de wettelijke regelingen. Hij voerde aan, dat volgens de Wet op de Staatsschuld bij negatieve economische groei geld geleend kan worden voor financiering van de begroting tot maximaal 5% van het Bruto Binnenlands Product. Nu de regering stelt dat er een positieve groei is, mag ze geen geld hiervoor lenen.

'Er is niet alleen nationaal, maar alle internationale instellingen hebben hun zorg kenbaar gemaakt over de leningen in de begroting van 2019. Bijna 7 miljard Srd, bijna 1 miljard Amerikaanse dollar financiering van de begrotingen, zonder nog dat het tekort van 1,6 miljard Srd meegenomen wordt, is een regelrechte economische ramp', aldus Gajadien.

Abdoel was het hier helemaal niet mee eens. De begroting is volgens hem conform de Grondwet artikel 156 de leden 1, 2, 3, de huidige geldende comptabiliteitswet en de Wet op Staatsschuld ingediend. 'Dat de begroting geen verbetering zal brengen in de situatie hoor ik elk jaar, maar volgens rapporten van internationale organisaties, zoals het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is er een behoorlijke verbetering op te merken in 2017 en 2018 in vergelijking met 2015 en 2016 en deze kan ook gelezen worden in de verschillende rapporten. Ik kan garanderen dat De Nationale Assemblee de begroting van 2019 wel zal goedkeuren. Misschien met een aantal wijzigingen, maar we keuren het wel goed omdat wij een bepaalde verantwoordelijkheid hebben.'