woensdag 20 februari 2019

Cft: 'Ingrijpende maatregelen onontkoombaar voor Curaçao'

'Regering tot 6 maart de tijd om minimaal 127 miljoen gulden aan oplossingen te presenteren voor gat begroting 2019'


De regering van Curaçao heeft tot 6 maart de tijd gekregen om minimaal voor 127 miljoen gulden aan oplossingen te presenteren voor het gat in de begroting 2019. Omdat net als de vorige twee jaren ook voor dit jaar weer een begrotingstekort dreigt en niet wordt voldaan aan de vereisten van de Rijkswet financieel toezicht, zijn forse en urgente maatregelen nodig om de begroting van Curaçao op orde te brengen, aldus het College financieel toezicht (Cft) woensdag 20 februari 2019 in een persbericht.

Deze maatregelen moeten meerjarig doorwerken, omdat ook daar een fors tekort dreigt. Minister Kenneth Gijsbertha van Financiën heeft eerder al aangegeven, dat hij op basis van de tegenvallende belastingontvangsten de oorspronkelijke raming voor deze ontvangsten in de begroting 2019 met 92 miljoen gulden verlaagt. Daar bovenop moet aanvullend rekening worden gehouden met een neerwaartse bijstelling van overige opbrengsten van minimaal 35 miljoen gulden. In totaal dient de regering daarom in 2019 nog voor minimaal 127 miljoen gulden aan reële inkomstenverhogende en/of kostenverlagende maatregelen te presenteren.


Als gevolg van de oplopende ziektekosten en de kosten van het ouderdomsfonds (AOV), worden ook meerjarige tekorten in de sociale fondsen verwacht. Deze lopen op naar 1,25 miljard gulden in 2028.

Cft-voorzitter Raymond Gradus: 'Om deze voorzieningen ook voor latere generaties te kunnen garanderen, zullen hervormingen nodig zijn die de meerjarenbegroting realistisch en houdbaar maken.'

De regering van Curaçao heeft reeds een aantal maatregelen gepresenteerd zoals een verplichtingenstop, geen nieuwe indiensttredingen en het aanhouden van besluitvorming over de indexering van overheidspersoneel. Het Cft heeft echter gevraagd om een volledig pakket aan maatregelen dat voor 2019 minimaal optelt tot 127 miljoen gulden en ook meerjarig de begroting op orde brengt. Aanvullend heeft het Cft gevraagd om de overige risico’s voor de begroting zoals het convenant onderwijs, de meerkosten van HNO, de resterende schulden van Sehos en het exploitatietekort van C-Post in kaart te brengen en deze van dekking te voorzien.

Het Cft heeft de regering hiervoor tot uiterlijk 6 maart aanstaande de tijd gegeven, zodat een doorlichting van de begroting door een daartoe ingestelde commissie meegenomen kan worden. Dit moet leiden tot een begrotingswijziging die voor 1 april aan de Staten wordt aangeboden.

(Bron foto: Berber van Beek)
Het Cft heeft tijdens zijn bezoek aan Curaçao gesproken met de Gouverneur, de Raad van Ministers, de minister van Financiën, de financiële commissie van de Staten en de directies van Sehos en de SVB. Tevens vond er een bijeenkomst plaats met de minister van Financiën, de SOAB, de Algemene Rekenkamer Curaçao en het Cft om de roadmap richting een goedkeurende accountantsverklaring over de jaarrekening 2021 te bespreken.

Het Cft bestaat uit de leden Raymond Gradus (voorzitter), Gregory Damoen (lid namens Curaçao), Henk Kamp (lid namens Nederland) en Russell Voges (lid namens Sint Maarten).


De grote #empanadachallenge-actie in Colombia

Ophef vanwege uitdelen boete door politie Bogota aan man voor kopen empanadas van straatverkoper

- Kwestie zelfs onderwerp van discussie in Congres
- De boete is vier keer zo hoog als de boete voor het dragen van een mes


Openlijk ophef in Colombia over de beslissing van de politie van Bogota om een ​​man te beboeten voor het kopen van empanadas van een straatverkoper is in Colombia geëscaleerd, zowel in het Congres als op straat. 

De hoofdcommissaris van politie van het land, generaal Oscar Atehortua, de politiecommandant van Bogota, generaal Hoover Penilla, en inspecteur-generaal Fernando Carrillo, werden door de Congresleden Inti Asprilla (Partido Alianza Verde) en Harry Gonzalez (Partido Liberal Colombiano) naar het Congres geroepen.

De Congresleden willen dat de politie onmiddellijk stopt met het uitdelen van geldboetes aan burgers die iets kopen van straatverkopers, van wie miljoenen afhankelijk zijn van hun informele bedrijven om te overleven.



Ze werden gesteund door minister van Justitie Gloria Maria Borrero, die zei dat de politie 'ten onrechte' de politiecode interpreteerde als 'stimulering van het faciliteren van het onrechtmatig gebruik van de openbare ruimte'.

Na de eerste ophef over een boete van $ 230 die werd gegeven aan een man die een empanada had gekocht, ging de politie in Colombia nog verder en heeft, vaak gewelddadig, leveranciers en kunstenaaars van de straat gehaald. De boete die wordt opgelegd aan mensen die zonder licentie  empanadas verkopen, is vier keer zo hoog als de boete voor het dragen van een mes.



Burgers hebben met verontwaardiging en spot gereageerd, vaak de werknemers verdedigd en soms het gezag uitgedaagd door afbeeldingen en video's van hen te posten die empanadas eten in voor de ogen van de politie.



De politie heeft geprobeerd het verzet en de daden van burgerlijke ongehoorzaamheid te onderdrukken, wat heeft geleid tot absurde situaties in het land waar bijna de helft van de beroepsbevolking geen formele baan heeft. In één geval kreeg een vrouw een boete voor het vragen aan de politie of ze empanadas kon kopen en in een ander geval kreeg een schooljongen uit de noordelijke stad Sincelejo een boete voor het vragen aan een agent of hij van empanadas houdt. De laatste werd beschuldigd van 'respectloos gezag'.


De politici die het Congresdebat hebben gevoerd, willen weten of de politie 'illegaal' boetes oplegt aan mensen en eisen dat de politie 'onmiddellijk' ophoudt met het opleggen van boetes aan informele straatventers en kunstenaars.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Colombiano)

Braziliaanse bekent moord op Nederlander: ‘Hij had beloofd dat we gelukkig zouden zijn

(Bron foto's: Facebook)
Vrouw deed na moord alsof hij nog leefde door vanaf zijn telefoon whatsappberichten te versturen


De vriendin die de 73-jarige Nederlander Hans van Denderen in Brazilië op wrede wijze vermoordde en daarna deed alsof hij nog leefde door vanaf zijn telefoon whatsappberichten te versturen, heeft haar daad deze week in de rechtbank nogmaals bekend. ‘Ik deed een handdoek over zijn gezicht en stak hem'. Dat zei Simone Aquino (51) maandag 18 februari 2019 volgens de Braziliaanse nieuwswebsite G1.globo tijdens een openbare zitting in Votorantim. 

Ze gaf aan hoe de Nederlander hun relatie na zes maanden wilde beëindigen om een oude relatie weer op te pakken, iets wat ze niet kon verkroppen. Tegenover de rechter verklaarde de vrouw hoe ze Van Denderen daarna verdoofde met medicijnen. 'Die dag had hij te veel gedronken. Ik drogeerde hem. Hij zei dat hij me ging verlaten.' Daarna zei de vrouw tegen de rechter dat ze een vriend vroeg te helpen om de Nederlander in de auto te zetten, 'zodat ik hem naar het ziekenhuis kon brengen'.

Hoewel lokale media eerder meldden dat de vrouw de Nederlander al in zijn appartement doodstak, vertelde ze in de rechtbank, dat dat pas halverwege de autorit gebeurde. 'Ik haalde hem uit de auto en stak hem in zijn nek. Hij voelde niks, hij sliep. Ik ging door, want hij had beloofd dat we gelukkig zouden zijn.' Aquino. bedekte het hoofd van de Nederlander met een handdoek en stak hem weer. 'Toch voelde ik spijt, het was niet wat ik wilde.' Ze liet het lichaam langs de weg achter. Voorbijgangers vonden het lichaam van Van Denderen op 21 oktober 2018, een dag na de moord.

Volgens eerdere berichten had het slachtoffer steekwonden in de borst en een diepe snee in zijn nek. Volgens het Braziliaanse G1 werd in de rechtszaal duidelijk, dat de Nederlander zeven steekwonden opliep.

Van Denderen, die al twintig jaar in Brazilië woonde en er wat bijverdiende als ICT-dienstverlener en leraar Engels, werd na de ontdekking van zijn lichaam begraven in een anoniem graf. Dit omdat zijn identiteit niet vastgesteld kon worden.

De zaak kwam echter aan het rollen toen ICT-klanten en studenten hem whatsappten en berichten terugkregen in gebrekkig Engels. Een student vond het vreemd en besloot de familie van de leraar Engels in Nederland te bellen. Die vertelde hem dat Hans helemaal niet in Nederland bij een zieke zus was, iets wat hij de klant wel had laten weten via whatsapp. Daarop stapte de jongen naar de politie, die een onderzoek startte. De jongen bevestigde dit maandag nogmaals in de rechtbank.


Het leidde begin november tot de arrestatie van Van Denderens vriendin. Zij bleek in het bezit te zijn van het mobieltje van de Nederlander en van documenten van zijn inschrijving in het Nationaal Register van Buitenlanders in Brazilië. De vrouw. verstuurde uit naam van de Nederlander berichten met zijn telefoon. Ze bleef na de moord in Van Denderens appartement in Sorocaba wonen, reed rond in zijn auto en maakte geld over van zijn bankrekening, onder meer naar zichzelf.

Simone Aquino is in staat van beschuldiging gesteld wegens moord.

(Suriname Mirror/G1.globo/AD)

Venezuela: in 5 dagen 41 dodelijke slachtoffers door overheidsgeweld

(Bron foto: Luis Robayo / AFP)
Amnesty International: 'Autoriteiten zetten buitengerechtelijke executies op een gerichte manier in' 

'Buitengerechtelijke executies als een methode om demonstranten onder de duim te houden' 


In Venezuela gebruiken veiligheidstroepen buitensporig geweld tegen de bevolking in een poging om de protesten tegen de regering van president Nicolás Maduro in te tomen. Eind januari kwamen hierbij in een periode van slechts 5 dagen minimaal 41 mensen om het leven. Dat schrijft Amnesty Internationaal in een nieuw rapport dat een dezer dagen verschijnt, aldus de organisatie vandaag, woensdag 20 februari 2019.

Tussen 21 en 25 januari vonden er in Venezuela talloze demonstraties plaats. Vooral in de arme wijken gingen duizenden mensen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. In de genoemde periode werden minstens 41 mensen doodgeschoten en meer dan 900 mensen willekeurig opgepakt.

Uit het bewijsmateriaal dat Amnesty verzameld heeft, blijkt dat de autoriteiten buitengerechtelijke executies op een gerichte manier inzetten als een methode om de demonstranten onder de duim te houden. De executies worden uitgevoerd door de Fuerza de Acción Especial (FAES), een speciale eenheid van de politie. Amnesty documenteerde zes buitengerechtelijke executies door de FAES op verschillende locaties in het land. Alle slachtoffers waren op een of andere manier betrokken bij de demonstraties van de dagen ervoor en of op social media kritiek hadden geuit op Maduro. De slachtoffers waren alle zes jonge mannen, van wie de autoriteiten beweerden dat ze gedood waren in gevechten met de FAES. De FAES knoeide met sporen op de plaatsen delict en beweerde dat de slachtoffers misdadigers waren, in een poging om de moorden te rechtvaardigen.



Op 24 januari schoot de FAES in de stad Carora de 29-jarige Luis Enrique Ramos Suárez (29) in zijn huis dood, nadat ze hem eerst hadden geslagen. Daarna simuleerden de agenten in het huis een vuurgevecht, dat moest dienen als bewijsmateriaal. Daarna brachten ze het lichaam naar het mortuarium, waardoor het plaats delict niet goed meer onderzocht kon worden.


Amnesty heeft ook twee gevallen gedocumenteerd van twee jonge mannen die werden doodgeschoten tijdens een demonstratie, en van een andere jonge man die gewond raakte door het gebruik van vuurwapens door veiligheidstroepen. Alixon Pizani, een 19-jarige bakker, stierf als gevolg van een schot in zijn borstkas. Volgens getuigen was de schutter een man in een politie-uniform, die willekeurig schoot op een demonstrerende menigte, waarbij hij ook twee andere mensen zwaar verwondde. Pizani werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Zijn familie zegt dat de FAES het vuur opende op Pizani’s vrienden en familie, die voor de ingang van het ziekenhuis stonden. Tot op heden is nog niet gebleken dat de openbaar aanklager de zaak onderzoekt.


Volgens de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal hebben de autoriteiten tussen 21 en 31 januari 137 kinderen en jongeren gevangengenomen. Amnesty heeft zes van die gevallen onderzocht, onder wie vier tieners die deelnamen aan een demonstratie in San Felipe, of zelfs niet meer deden dan toekijken. Ze vertelden Amnesty dat ze na hun arrestatie werden geslagen, uitgemaakt voort 'guarimberos' (demonstranten die geweld gebruiken) en 'terroristen' en uit hun slaap gehouden, en ze werden bedreigd met de dood. Degenen die hen arresteerden waren leden van verschillende veiligheidstroepen, die samenwerkten met mensen in burgerkleding.

De vier tieners werden beschuldigd van misdaden die volgens de wet geen gevangenzetting rechtvaardigen; toch werden ze veroordeeld tot acht dagen cel. Vier daarvan brachten ze door in het Heropvoedingscentrum voor Minderjarigen, een militair instituut, waar hun hoofd werd kaalgeschoren en ze gedwongen werden om teksten te zingen als 'Wij zijn de kinderen van Chávez'.

De Venezolaanse overheid moet een eind maken aan het repressieve beleid en haar wettelijke plichten vervullen: zorgen voor gerechtigheid, waarheidsvinding en compensatie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen en van misdaden onder internationaal recht.

Amnesty roept ook de VN-Mensenrechtenraad op om actie te ondernemen tegen de cultuur van straffeloosheid in Venezuela, door middel van een onafhankelijk onderzoeksorgaan dat de mensenrechtensituatie in het land monitort en erover rapporteert.

(Suriname Mirror/Amnesty International/ISSUU Suriname Mirror/Twitter)

Parlement van Curaçao: 'Minister Blok heeft regering van Curaçao in een lastig parket gebracht'

Parlement van eiland keurt in aangenomen motie de handelwijze van Blok af


Het parlement van Curaçao is ontstemd over de aankondiging van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dat het eiland een knooppunt wordt voor humanitaire hulp aan Venezuela. De parlementariërs vinden dat Blok de regering van Curaçao hiermee in een lastig parket heeft gebracht en ‘voor zijn karretje heeft gespannen’

In een vandaag, woensdag 20 februari 2019, aangenomen motie keurt het parlement van het Caribische eiland de handelwijze van Blok af. Het parlement vindt dat de minister de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft gepasseerd door het plan voor de 'humanitaire hub' zelf naar buiten te brengen, voordat Rhuggenaath zijn plan goed kon uitleggen aan de bevolking.



Het parlement gaat zijn beklag daarover doen bij premier Mark Rutte.

Op Curaçao is veel onrust over het plan om noodhulp via het eiland naar Venezuela te sturen, dat enkele tientallen kilometers verderop ligt. Nederland, de Verenigde Staten en de Venezolaanse oppositie hopen op medewerking van Curaçao. Tegenstanders vrezen ruzie met het buurland, waar Curaçao veel handel mee drijft.

Gisteren werd duidelijk dat Venezuela de zeegrens met Curaçao, Aruba en Bonaire heeft gesloten, overigens zonder officiële aankondiging of opgave van redenen.


Zowel voor- als tegenstanders van noodhulp hebben afgelopen week gedemonstreerd. Premier Rhuggenaath hoopt conflicten te vermijden. Hij stelt dat Curaçao zelf bepaalt hoe en wanneer hulpgoederen worden vervoerd. Verder benadrukt Rhuggenaath dat wat hem betreft alleen hulp wordt verstuurd als die voor alle partijen in Venezuela welkom is.

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro ontkent dat ook sprake is van een humanitaire crisis. Hij wil geen voedsel en medicijnen accepteren van westerse landen, die hij wantrouwt. Zowel Nederland als de Verenigde Staten hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als regeringsleider.

(Suriname Mirror/AD/NRC)

Op Galapagos eiland Fernandina reuzenschildpad gevonden die al ruim 100 jaar uitgestorven zou zijn

Het dier, ook bekend als Fernandina reuzenschildpad, werd voor het laatst waargenomen in 1906


Op het Galapagos Isla Fernandina is een reuzenschildpad gevonden die al ruim 100 jaar uitgestorven zou zijn. Dat meldt de Ecuadoraanse minister van Milieu Marcelo Mata dinsdag 19 februari 2019. De minister plaatste op Twitter een foto van de grote schildpad, die een vrij gladde schild en een lichtroze snuit heeft.



Een expeditie van natuurbeschermers en de Galápagos Park Authority ontdekten dinsdagavond (lokale tijd) een vrouwtje van de Chelonoidis phantastica, een ondersoort van de Galapagos reuzenschildpad.

Het dier, ook bekend als Fernandina reuzenschildpad, werd voor het laatst waargenomen in 1906. Omdat er daarna geen duidelijke tekenen van leven meer waren, werd gevreesd dat het dier was uitgestorven. Wetenschappers gingen ervan uit dat de schildpad was verdwenen als gevolg van vulkaanuitbarstingen.


De Ecuadoraanse Galapagos eilanden staan bekend om de vele zeehagedissen, landleguanen en reuzenschildpadden. Een van de bekendste zeeschildpadden was Lonesome George, die in juni 2012 op ongeveer 100-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies. Hij was de laatste schildpad van een groep afkomstig van het eiland La Pinta.




(Suriname Mirror/ecuavisa.com/Twitter/De Telegraaf/tn.com.ar)

Robert T. Walker: Amazone-ontbossing kan versnellen onder Bolsonaro

(Bron foto: Geospatial World)
Donkere wolken boven de toekomst van het Braziliaanse regenwoud en inheemse stammen


In de afgelopen 25 jaar dat ik milieuonderzoek heb gedaan in de Amazone, ben ik getuige geweest van de voortdurende vernietiging van 's werelds grootste regenwoud. Twintig procent daarvan is ontbost - een gebied dat groter is dan Texas. Ik werd hoopvol toen het milieubeleid vanaf het begin van het millennium van kracht werd en het tempo van ontbossing daalde van bijna 11.000 vierkante mijl per jaar tot minder dan 2.000 in het decennium na 2004. 

Maar, een nieuw politiek klimaat in Brazilië, dat begon al voordat president Jair Bolsonaro aantrad in januari, heeft geleid tot een toename van het tempo van het kappen van regenwouden. En Bolsonaro maakte de ontwikkeling van Amazonië tot een kern campagnebelofte. 

Op het spel staat wat er gebeurt in de regio rond de Tapajós, een van de grootste zijrivieren van de Amazone en de thuisbasis van ongeveer 14.000 Munduruku inheemsen. De Tapajós is de laatste ongeschoonde zeewaardige zijrivier van de Amazone. Het stroomgebied eromheen is ongeveer gelijk aan 15 procent van het Braziliaanse Amazonegebied en ongeveer zo groot als Frankrijk. Dit afgelegen gebied heeft veel biodiversiteit.

Omdat het Amazone-regenwoud veel van de koolstof absorbeert die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, beschouwen klimaatwetenschappers de behoudssleutel ervan om te voorkomen dat het tempo van de opwarming van de aarde stijgt. 


Brazilië is van plan een reeks dammen, waterwegen, spoorlijnen, havens en wegen aan te leggen die logistieke obstakels kunnen overwinnen die de export van goederen in de weg staan. De plannen maken deel uit van een breder plan dat alle Zuid-Amerikaanse landen omvat. Het initiatief voor de integratie van de regionale infrastructuur van Zuid-Amerika, dat voor het eerst werd opgericht in 2000, is ontworpen om een ​​continentale economie op te bouwen door middel van nieuwe infrastructuur die elektriciteit voor de industrialisatie levert en handel en transport vergemakkelijkt. Dit initiatief verandert de Amazone, waarvan 60 procent zich in Brazilië bevindt, in een bron van waterkracht en een transportknooppunt tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. Het zal gemakkelijker worden om Braziliaanse sojabonen naar wereldwijde markten te verzenden, en de productie zal uitbreiden en de bevolkingsgroei in de Amazone stimuleren. 

De blauwdruk voor dit plan om de Amazone te ontwikkelen, die ook delen van Peru, Bolivia en zes andere landen omvat, roept op tot het bouwen van meer dan 600 dammen, 12.400 mijl aan waterwegen, ongeveer 1.2 miljoen mijl aan wegen, een transcontinentale spoorweg en een systeem van havens, veel daarvan in de tropische wildernis.

Bolsonaro heeft nog geen concrete acties ondernomen om de Amazone te ontwikkelen, maar hij heeft stappen in deze richting ondernomen met de ambtenaren die hij heeft geselecteerd voor belangrijke functies. Hij heeft ook verantwoordelijkheden overgedragen, voor het afbakenen van inheemse gronden, van het ministerie van Justitie naar het ministerie van Landbouw, waar een lobbyist in de landbouw de leiding heeft. 
De plannen van de nieuwe Braziliaanse president komen nadat ontbossing volgde op de aanleg van wegen en waterkrachtfaciliteiten in de jaren zestig en zeventig. Deze constructie opende het dunbevolkte gebied voor een toevloed van nieuwkomers en droeg bij aan de vernietiging van ongeveer een vijfde van het bos gedurende vier decennia. Toen kwam een ​​sterker milieubeleid - zoals de strengere handhaving van houtkapwetten, de uitbreiding van beschermde gebieden en de vrijwillige beslissing van sojaboeren om af te zien van het kappen van het bos - waardoor het Braziliaanse Amazone-ontbossingspercentage na 2000 daalde. Het leek mij en anderen dat er een nieuw tijdperk van behoud van de Amazone was aangebroken. Maar, dat was voordat ik de volledige implicaties begreep van het regionale infrastructuurinitiatief. 

Mochten alle componenten worden gebouwd, dan zou dit waarschijnlijk leiden tot een nieuwe golf van ontbossing die desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de inheemse gemeenschappen in de regio. Als de nieuwe projecten herhalen wat de eerdere projecten deden, zou dit de totale ontbossing tot 40 procent brengen. Een enorme toename van ontbossing kan klimaatveranderingen in zowel Zuid- als Noord-Amerika tot stand brengen. 

Wetenschappers voorspellen dat de neerslag in veel delen van Noord- en Zuid-Amerika, waaronder het zuidoostelijke deel van Zuid-Amerika en de Mississippi River Valley, zou afnemen. De hele wereld zou lijden onder verminderde landbouwproductie in deze twee regio's, die belangrijke mondiale leveranciers zijn van landbouwproducten, zoals maïs en sojabonen. 

Toen Bolsonaro voor het eerst het World Economic Forum in Zwitserland toesprak, beloofde hij de omgeving van zijn land te beschermen. Ik blijf echter sceptisch, aangezien hij zijn regering lijkt te bemannen ter voorbereiding op bouwprojecten die de Amazone kunnen verwoesten, waardoor de biodiversiteit wordt verminderd en de ecologische en culturele schatten worden vernietigd.

Robert T. Walker is een professor in Latijns-Amerikaanse studies en geografie aan de Universiteit van Florida. Deze column is oorspronkelijk gepubliceerd op The Conversation.

(Suriname Mirror/theconversation.com/YouTube)

Peru lanceert duurzaam hardhandig optreden tegen illegale mijnbouw in Amazonegebied

Operatie 'Mercurio 2019' pakt illegale goudmijnen 'ongekend' en 'aanhoudend' hard aan



Peru lanceerde dinsdag19 februari 2019 een nieuwe, 'duurzame' poging om illegale goudwinning in een van de meest biodiverse hoeken van de Amazone uit te roeien, waarbij 1.500 politie en militaire officieren in de regio, nadat ontbossing door illegale goudzoekers vorig jaar een nieuw hoogtepunt bereikte.


De regering van president Martin Vizcarra zei, dat het de burgerlijke vrijheden opschortte en de strijdkrachten opdroeg de rechtsstaat te herstellen in districten die vol zitten met illegale mijnbouw in Madre de Dios, een laaggelegen regenwoudregio die bekend staat om zijn hoge biodiversiteit , koolstofrijke bossen en inheemse stammen die contact met buitenstaanders vermijden. De noodtoestand zal 60 dagen gelden, voegde het ministerie van Defensie er in een verklaring aan toe.


Indien succesvol, zou de operatie de eerste keer zijn dat Peru in staat is geweest om een ​​illegale industrie te stoppen die verantwoordelijk is voor het vrijkomen van tonnen kwik in het milieu, evenals voor het ondersteunen van sekshandel en kinderarbeid in mijnbouwkampen.

Het hardhandig optreden kan ook van invloed zijn op de productie en verzending van goud uit Peru, de op vijf na grootste producent ter wereld, omdat illegaal erts vaak via tussenpersonen terechtkomt in de legale distributieketen.


Hoge goudprijzen tijdens de mondiale financiële crisis van 2009-2010 vormden de aanzet tot een illegale goudkoorts in Madre de Dios die zich verder heeft uitgebreid.

'Het is al een groot deel gedurende een decennium aan het groeien', zegt Luis Fernandez, een ecoloog van de Wake Forest University in Winston-Salem, North Carolina (VS), die het probleem sinds 2007 bestudeert. 'In elke stad zijn kleine winkels die goud kopen van goudzoekers die kwikniveaus uitstoten uit steenkool gestookte elektriciteitscentrales. We beginnen nu pas te leren wat de impact zal zijn op de bevolking.'


Illegale goudzoekers in Madre de Dios worden vaak getipt over plannen van de overheid om illegale kampen in de jungle te vernietigen, waardoor ze dure machines kunnen verbergen en kunnen vluchten. Ze hergroeperen zich vervolgens zodra veiligheidsdiensten de regio verlaten.


Milieuactivisten zeggen, dat criminele groepen die de mijnbouw financieren nu beter georganiseerd en gewelddadiger zijn dan ooit.

In 2018 bereikte de ontbossing door illegale goudwinning in zuidelijk Peru, waar Madre de Dios is gelegen, een piek van 9.280 hectare, bovenop de vorige top van 9.160 hectare in 2017, volgens een rapport van januari van Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP), die satellietbeelden gebruikt om ontbossing voor de ngo Amazon Conservation te volgen.

Het ministerie van Defensie zei dat de huidige operatie, die het 'Mercury 2019' noemt, een 'ongekend' en 'aanhoudend' hardhandig optreden tegen illegale mijnen zal zijn. Drie tijdelijke militaire bases met elk 100 militaire officieren worden in de regio opgezet om toezicht te houden op de inspanningen, zei hij.


(Suriname Mirror/Reuters/CNBC/Twitter/Bloomberg)

Surinaams-Nederlandse onderneemster Gilly Emanuels vrijgesproken van mishandeling

'Emanuels is niet strafbaar en hoeft ook geen schadevergoeding te betalen'


De Surinaams-Nederlandse onderneemster Gilly Emanuels is vandaag, woensdag 20 februari 2019, door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van mishandeling van een 20-jarige plaatsgenoot. Tegen haar was een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De rechter woog in de uitspraak mee dat de vrouw te maken had met langdurige pesterijen. Volgens de rechter is wel bewezen dat Emanuels de man heeft mishandeld, maar heeft ze dat gedaan, omdat ze 'emotioneel geraakt werd toen de jongeren een mandarijn in haar richting gooiden waar haar zoontje bij was'. De rechter oordeelt daarom dat Emanuels niet strafbaar is en ook geen schadevergoeding hoeft te betalen.

Emanuels had een ijssalon in Hilversum. Zij en andere andere ondernemers werden in de zomer van 2017 naar eigen zeggen geterroriseerd door een groep hangjongeren. De jongeren scholden haar toen uit voor onder meer 'kankernegerin' en 'aap'. Het Openbaar Ministerie (OM) vond deze woorden niet discriminerend, omdat ze aan een individu gericht waren en niet aan een groep.

Ook werd de vlag van Suriname met poep besmeurd en voor haar winkeldeur achtergelaten. Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op, dat Emanuels de jongeren wilde wegjagen door ze te slaan met een stok.

Het OM besloot uiteindelijk om haar hiervoor te vervolgen voor mishandeling.




(Suriname Mirror/Waterkant.net/NOS/YouTube)

NPS hoort problemen bewoners Wintiwai aan

'De achteruitgang in de wijken is zichtbaar'


De talloze problemen die bewoners in Paramaribo-Zuid ervaren verdienen fundamentele oplossingen. De niet rooskleurige situatie van slechte infrastructuur, gebrekkige huisvesting tot hoge prijzen voor consumptiegoederen zijn gepresenteerd aan de Nationale Partij Suriname (NPS). Dit gebeurde tijdens het veldbezoek maandag van de partij in het ressort Pontbuiten, met name aan de wijk Wintiwai. Dit meldt Starnieuws vandaag, woensdag 18 februari 2019.

De afgelopen weken zijn ook Latour, Livorno en de Goede Verwachting bezocht. 'A ten doro fu drai anu par’boto', zegt Ivanildo Plein, voorzitter van de afdeling Paramaribo. Hij merkt op dat de achteruitgang in de wijken zichtbaar is. Dit terwijl het land enorme potentie heeft om groei en ontwikkeling op gang te brengen.

Ook partijvoorzitter Gregory Rusland, die de bewoners heeft aangehoord, vindt het spijtig dat mensen het nu bijzonder moeilijk hebben vanwege het falende regeerbeleid. De teleurstelling van de bewoners werd duidelijk te merken, zegt de NPS.

Uitspraken zoals 'A libi kon tranga now', 'Den man e vernietig a kondre' en 'A kenki mus kon', waren hier enkele van. Aan de NPS werd gevraagd om het nodige te doen zodat de mensen uit de moeilijke situatie kunnen komen, 'want un’ no sab, san fu du moro', werd gesteld.

Rusland zegt dat de veldbezoek gecontinueerd zullen worden, met het specifieke doel om de problemen aan te horen. Deze issues zullen in strategische sessies van de partij besproken worden waarna beleid kan worden vastgesteld ter oplossing van de problemen.

OM Nederland weinig mededeelzaam over stand van zaken onderzoek naar onderschepte geldzending

'Er zijn geen nieuwe feiten die we kunnen melden'

Dat er geen schot komt in de zaak zou mogelijk ook komen, omdat Suriname een 'zwakke advocaat' heeft


Het strafrechtelijk onderzoek naar de vorig jaar in Nederland aangehouden geldzending van de Centrale Bank van Suriname is nog niet afgerond. Wanneer en of de geconfisqueerde 19.5 miljoen euro wordt vrijgegeven is onduidelijk. Op vragen van de redactie van de Ware Tijd reageerde het Openbaar Ministerie in Nederland zuinig met informatie, aldus de krant vandaag, woensdag 20 februari 2019.

'Er zijn geen nieuwe feiten die we kunnen melden. Eerder hebben we al gemeld dat het een witwas-verdenking betreft, dat de geldzending in beslag is genomen en dat onderzoek plaatsvindt naar de herkomst van dat geld', zegt Marleen van Fessem, persvoorlichtster van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Op welke termijn meer informatie kan worden vrijgegeven kan ze niet zeggen.

Door minister van Financiën Gillmore Hoefdraad is destijds gezegd, dat Suriname eventueel rechtsmiddelen zou inzetten om het geld vrij te krijgen. Hij had zelfs een missie naar Nederland ondernomen om met de justitiële autoriteiten daar te praten en de Centrale Bank heeft een jurist in de arm genomen om een vordering voor te bereiden. Van een rechtszaak is nog niets terechtgekomen. 'De rechtszaak is niet ingezet. Er is wel informatie aan Nederland gegeven via een rechtshulpverzoek. Nederland beoordeelt de informatie', weet een niet bij naam genoemde 'ingewijde'. Aangevoerd wordt dat deze hele affaire traag wordt afgewikkeld. 'Er speelt veel meer denk ik', aldus de informant die een hoge functie bekleedt in de bancaire sector.

Dat er geen schot komt in de zaak zou mogelijk ook komen, omdat Suriname 'een zwakke advocaat' heeft, wordt gesuggereerd.

In november vorig jaar merkte Eblein Frangie, voorzitter van de bankiersvereniging tevens directeur van Finabank, op dat los van wat ontevreden klanten en beperking van euro-aankopen door banken, de aanhouding van de geldzending uit Suriname weinig impact heeft gehad op de financiële sector. Voor een belangrijk deel vanwege maatregelen van de financiële autoriteiten. Zij hebben de getroffen banken voorzien van het bedrag dat door de Nederlandse douane in beslag is genomen.

De banken die geld hadden in de aangehouden zending zijn Hakrinbank, Finabank en DSB-bank. Intussen is de export van euro's vanuit Suriname naar Nederland nog steeds gestremd. Nederland heeft via een rechtshulpverzoek onderliggende documenten opgevraagd die te maken hebben met de geldzending transacties. Die informatie is intussen ook gegeven en de banken wachten het resultaat van het justitieel onderzoek af.

Bond SBB in actie: 'We willen praten over loonsverhoging en aanpassing koers'

Werknemers staan voor gesloten poorten...


De bond van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is in actie, zegt ondervoorzitter Dino Souprayen vandaag, woensdag 20 februari 2019, in het Dagblad Suriname. De werknemers hebben het werk gisteren neergelegd. 'Tachtig procent van de werknemers is lid van de bond, dus het gaat om een grote groep medewerkers', laat Souprayen weten. 

Medewerkers van de werkarm van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en ?Bosbeheer ontvangen hun salarissen in Amerikaanse dollar. De salarissen zijn vanaf 2015 bevroren op de dollarkoers van 3.35. 'Wij hebben afspraken met de directeur en willen praten over de aanpassing van de koers en een loonsverhoging.' De laatste loonsverhoging dateert van 2010. 'We merken echter dat de directie niet wil praten over loonsverhoging', stelt de ondervoorzitter.

Souprayen stelt, dat op 18 december 2018 afspraken zijn gemaakt met de directeur over het financieel gedeelte. De afspraak hield in, dat er een presentatie vanuit de directie zou worden gehouden voor het personeel. 'Maar dat is ook niet gebeurd', zegt Souprayen. De gemaakte afspraken zijn tot op heden niet nagekomen. Middels brieven heeft de bond geprobeerd aandacht te vragen voor de controverse, echter is dit eveneens niet gelukt. 'We hebben nog geprobeerd om de mensen kalm te houden, maar na twee weken wachten zijn de mensen de situatie beu en is er voor dit actiemodel gekozen', aldus Souprayen, die tevens aangeeft open te staan voor dialoog. 'We staan open voor onderhandeling om te bepalen waarmee beide partijen kunnen leven.'

De werknemers zijn vanmorgen voor gesloten poorten komen te staan, toen ze het bedrijfsterrein wilden betreden. De directie hield de poort gesloten voor de actievoerende werknemers.
'Strei de fu strei, wi no sa freed', werd vanmorgen voor de gesloten poort gescandeerd. 'We willen samen met de directie naar een oplossing zoeken.'

Pertjajah Luhur komt binnenkort met de PL-Strijdersgroep...

PL-voorzitter Somohardjo ‘Burgers niet maken tot bedelaars, maar tot strijders’ 


De Pertjajah Luhur (PL) komt binnenkort met de PL-Strijdersgroep. Naar aanloop van dit moment vindt aanstaande zaterdag in het hoofdkwartier van de PL te Beekhuizen een bijeenkomst plaats, waain aan de diverse kernen van de partij de nodige instructies zullen worden gegeven. Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt vandaag, woensdag 20 februari 2019, in het Dagblad Suriname, dat hij burgers niet wil maken tot bedelaars, maar tot strijders.

Dat de huidige regering levensmiddelenpakketten aan burgers tegen een goedkope prijs verkoopt en dit ook aangeeft als te zijn een wapenfeit, wordt door de PL-leider afgekeurd. Hij is er voorstander van dat burgers de nodige handvatten aangereikt worden om tot strijders gemaakt te worden.

De partijvoorzitter mikt op een aantal van minimaal 2.000 strijders. Personen, wel of geen lid van de PL, kunnen zich aansluiten bij deze strijdersgroep alsook leden en partij sympathisanten. Dit gebeurt per ressort. Indien personen interesse hebben voor deze strijdersgroep kunnen ze zich wenden tot het desbetreffende ressort.

Somohardjo legt uit, dat er vaak niet wordt stilgestaan bij het feit, dat personen tegenwoordig moeten strijden om hun hoofd boven water te houden. ‘We moeten strijden voor een betere toekomst van het land.

Ook doet de PL-topman uit de doeken, dat de nog in te vullen kandidaten, zowel op ressortraads- als op districtraads- en Assemblee-niveau, gekozen zullen worden uit de PL-strijdersgroep. Het is van belang, dat personen zich zodanig waarmaken dat zij uitblinken. In dit geheel heeft het hoofdbestuur van de partij een begeleidende rol, terwijl de voordrachten van de diverse kandidaten door de partijraad goedgekeurd worden. ‘Wel of geen PL, elkeen kan zich opgeven’, aldus Somohardjo, die de nadruk op legt dat aan al de strijders de nodige kennis bijgebracht zal worden op welke wijze ze tot het volk moeten spreken. ‘We zullen ze handvatten geven om te strijden, we gaan ze scouten en volgen.’

De partijvoorzitter benadrukt, dat niet slechts het strijden op zich van belang is, maar dat de strijders betrouwbaar en loyaal moeten zijn naar de partij toe. Deze twee aspecten, betrouwbaarheid en loyaliteiten, zijn zaken waarmee de PL extra rekening houdt, vanaf de overloopaffaire van Sapoen en consorten.

Somohardjo is zich er goed van bewust, dat over zo'n 15 maanden de verkiezingen zullen plaatsvinden. Er zal voor gewaakt worden, dat de ressortraadsleden en de districtraadsleden niet omgekocht worden indien de tegenstanders hun president in de Verenigde Volksvergadering (VVV) moeten kiezen. ‘We moeten ons goed bewapenen daartegen’, zegt de partijvoorzitter.

Somohardjo houdt voor ogen, dat ‘je niets gratis krijgt’. Als voorbeeld haalt hij aan dat er flink gestreden is voor de democratie in het land. ‘De democratie is niet op een gouden dienblad aangeboden aan ons. We hebben ervoor moeten strijden.’

Minister Ferrier heeft voorlopig geen tijd voor de Bond van Leraren (BvL)

'BvL heeft zonder toestemming van het ministerie Natin betreden'

Als psycholoog vraagt Ferrier zich af wat de bedoeling is van journalisten om alleen aandacht te besteden aan negatieve zaken...



Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft voorlopig geen tijd voor de Bond van Leraren (BvL). Zij heeft grote activiteiten, zoals deopening van het studentencomplex vrijdag en een onderwijscongres dat in voorbereiding is. Eerder kon zij de BvL ook niet ontvangen, omdat de begrotingsbehandeling op de agenda stond. Dit zei Ferrier gisteren in gesprek met journalisten, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 februari 2019.

Leerkrachten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) werken sinds vrijdag tot tien uur waarna zij 'in beraad gaan'. In De Nationale Assemblee drong Assembleelid Rossellie Cotino (NDP/voorzitter vaste commissie Onderwijs) gisteren aan op een antwoord van de minister. Zij wees erop dat kinderen geen les kunnen volgen en de situatie dringend aangepakt moet worden.

Ferrier had via regeringscoördinator Soewarto Moestadja al laten weten, dat zij donderdag kan antwoorden. Uiteindelijk zei de minister, dat er een gesprek gaande is met de leiding van het Natin. De zaken zijn complex en er is veel meer aan de hand. De bewindsvrouwe deelde mee dat decennialang mensen op bepaalde posten zijn en zich deze toe-eigenen. Zij is bezig heilige huisjes in te trappen. De minister wil alle partijen horen voor zij met een oplossing kan komen.

Zij vindt dat de BvL zich is gaan bemoeien met de zaak op een moment dat de leiding van het Natin niet aanwezig was. Aan journalisten zei Ferrier, dat de BvL zonder toestemming van het ministerie de school heeft betreden. Dit kan volgens haar niet. Er is misbruik gemaakt van de situatie toen de leiding van de instelling afwezig was. In feite is de directeur van Onderwijs gesprekspartner van de bond.

De minister begrijpt helemaal niet waarom president Desi Bouterse is aangeschreven door de vakbond. De bewindsvrouwe vroeg journalisten waarom zij geen aandacht besteden aan de vele positieve zaken, zoals de studentenflats die geen enkele regering eerder heeft kunnen realiseren. Als psycholoog vraagt ze zich af wat de bedoeling is van journalisten om alleen aandacht te besteden aan negatieve zaken.

Internationale bankiersverenging IBA bezorgd over beëindiging relatie door MCB met internationale banken op Curaçao

'Dit zal het erg moeilijk maken voor onze leden om te blijven opereren op Curaçao'


De internationale bankiersverenging IBA is ernstig bezorgd en heeft zich er bij de Centrale Bank CBCS over beklaagd. dat de lokale bank MCB de relatie met verscheidene internationale banken op Curaçao beëindigt. 'Dit zal het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, maken voor onze leden om te blijven opereren op Curaçao', schrijft het IBA-bestuur aan waarnemend president Leila Matroos-Lasten van de Centrale Bank, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 februari 2019. 

Wat vooral ook steekt, is de soms bijzonder korte termijn die een deel van deze gedupeerde IBA-leden wordt gegund om op zoek te gaan naar een alternatief, in sommige gevallen is tot uiterlijk deze maand de tijd gegeven. Daar komt bij, zo schrijven voorzitter Franklin Girigori en secretaris Jonathan Luckmann, dat veel overige lokale banken ook géén belangstelling hebben of niet bereid zijn om rekeningen te openen voor deze IBA-leden. Daardoor komt een deel van hen flink in de knel te zitten.

Hoewel de klachtbrief aan de CBCS geen naam noemt van de betreffende lokale bank die de bankrelatie met sommige IBA-leden opzegt, betreft het Maduro & Curiel’s Bank (MCB), de grootse binnenlandse bank van Curaçao en de Dutch Caribbean.

De directie van MCB - overigens zelf lid van de Association of International Bankers (IBA) - verklaart desgevraagd: 'Wij hebben een goede relatie met al onze cliënten, inclusief de offshore banken. Wij hebben tot nu toe geen enkele bankrekening zo maar gesloten of geen gehoor gegeven aan verzoeken tot langer openlaten. De meeste cliënten aan wie wij hebben gevraagd de rekeningen te sluiten, hebben wij drie maanden of meer gegeven. Dit ging gepaard met gesprekken en daarna schriftelijk.'

Ambtenaren op Curaçao in staking

'Minister Konket heeft aangegeven, dat de regering zal uitbetalen, maar kan geen duidelijkheid geven over hoe en wanneer'


De ruim 1.000 aanwezige ambtenaren zijn gisteren niet akkoord gegaan met het voorstel van minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Armin Konket (MAN). Er zal vandaag, woensdag 20 februai 2019, daarom gestaakt worden, zo wordt aangekondigd door vakbondswoordvoerder Adrie Williams, aldus het Antilliaans Dagblad.

Sterker nog, gisteravond is al opgeroepen het werk neer te leggen voor al diegenen die avonddiensten werken. Vandaag worden alle ambtenaren opgeroepen zich weer te begeven naar het Abvo-gebouw in Brievengat.

Konket werd door de aanwezige bonden Abvo, politiebonden NAPB en SAP en de vakbond voor douanepersoneel STrAF gisteren opgeroepen om naar het Abvo-gebouw te komen. Daar beloofde hij de loontrede in maart uit te betalen met terugwerkende kracht tot januari.


Maar, hij vroeg wat betreft de uitbetaling van indexering en de 3 procent-lumpsumregeling, te wachten tot de door het College financieel toezicht (Cft) gevraagde doorlichting en de daaropvolgende suppletoire begroting. Daar konden de bonden niet mee akkoord gaan. 'Want ondanks het feit dat Konket heeft aangegeven, dat de regering zeker zal uitbetalen, omdat dit wettelijk verplicht is, kon de minister geen duidelijkheid geven over hoe en wanneer', zo wordt nader uitgelegd.


Williams: 'We willen een datum voor uitbetaling binnen een redelijke termijn.' Hij legt uit dat de druppel die de emmer deed overlopen de circulaire van Konket was aan alle ambtenaren waarin hij om geduld vroeg over de uitbetaling, maar wel verzekerde dat die er zou komen. Hoewel zijn doel was om hen gerust te stellen, viel dit in verkeerde aarde, temeer omdat dit een unilaterale actie was.

'Er is duidelijk afgesproken dat alle beslissingen die de salarissen van ambtenaren aangaan binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) besproken moeten worden. Hoewel de minister gisteren uiteindelijk ook uitleg is komen geven binnen het CGOA, heeft dit toch niet geholpen om de gemoederen te bedaren', aldus Williams die woordvoerder is voor de vakbonden binnen het CGOA, de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV).

LVV-minister Soerdjan verstrekt visserijorganisatie geen informatie over zes Chinese hektrawlers

'Er zijn sterke aanwijzingen dat twee ambtenaren mogelijk corruptie hebben gepleegd in kader van het visserijbeleid'


De verschillende organisaties die betrokken zijn in de visserijsector krijgen geen informatie van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hun verzoek om geïnformeerd te worden over de zes Chinese hektrawlers vóór de kust en andere zaken omtrent het visserijbeleid is afgewezen. 

'Er is een officiële reactie van de minister geweest per brief de dato 16 januari 2019, houdende een afwijzing van het verzoek om nadere informatie', zegt advocaat Antoon Karg die de visserijorganisaties juridisch bijstaat, vandaag, woensdag 20 februari 2019, in  de Ware Tijd. Hij voegt eraan toe, dat wat is gevraagd nu in een Kort Geding gevorderd zal worden van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Ros National Fishery en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS).

Ros National Fishery kreeg een toestemmingsbrief van LVV op basis waarvan dit bedrijf zes hektrawlers naar Suriname haalde om te vissen. Andere belanghebbenden in de sector vrezen evenwel, dat deze boten blijvende schade aan de Surinaamse visgronden zullen aanrichten, wat teloorgang van de lokale visserijsector zou kunnen betekenen.

De advocaat zegt dat de visserijsector hangende het geding hoopt op een onderlinge oplossing. Indien die naar tevredenheid is van alle partijen, bestaat de mogelijkheid om de rechtszaak aan te houden of in te trekken. Karg geeft verder aan dat tijdens onderzoek is gebleken, dat twee klachten op grond van de Anti-Corruptiewet zich lenen om voor de Anti-Corruptiecommissie voorgelegd te worden. Aangezien de commissie formeel nog niet is aangesteld, zoals Artikel 2 van de Anti-Corruptiewet voorschrijft, beraadt de visserijsector zich over 'het juiste forum' om haar beklag te doen.

Er zijn sterke aanwijzingen, dat twee ambtenaren mogelijk corruptie hebben gepleegd binnen het kader van het visserijbeleid. Wat ze precies gedaan hebben wil Karg vooralsnog niet aangeven.

De verschillende organisaties zijn bezorgd, dat alsnog vergunning wordt verstrekt voor het inzetten van de zes trawlers. Hoewel ze volgens de geldende vergunningsvoorwaarden niet voldoen en door LVV zijn afgekeurd, liggen ze voor anker nabij de monding van de Surinamerivier. De visserijsector vindt dat zij zich uit Surinaamse wateren moeten verwijderen.

Opmerkingen van president Desi Bouterse tijdens zijn nieuwjaarsrede op 1 januari en een week later tijdens een persconferentie, hebben bij de vissersorganisaties de indruk gewekt dat de regering broedt op het introduceren van een nieuwe visserijtype om de Chinese boten te accommoderen. Daar willen ze een stokje voor steken, omdat Surinames visgronden tot de meest duurzaam benutte in de regio worden gerekend en enkele duizenden huishoudens en bedrijven daar hun brood aan verdienen.

Assembleevoorzitster wil dat regering occupatieprobleem aanpakt

'Het is heel belangrijk dat burgers gaan begrijpen dat je mensen hun grond niet mag occuperen, het is strafbaar'


De voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, riep gisteren de regering op om het occupatieprobleem nu op te lossen en te voorkomen dat het probleem groter wordt. 'Het is heel belangrijk dat burgers gaan begrijpen dat je mensen hun grond niet mag occuperen, het is strafbaar', benadrukte Geerlings-Simons. Verschillende leden vroegen gisteren tijdens het agendapunt 'Ingekomen stukken' aandacht voor de occupatieproblemen te Sunny Point en Tamansarie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 februari 2019.

Geerlings-Simons merkte op, dat verschillende regeringen het occupatieprobleem, waarbij personen zonder toestemming van de eigenaar woningen hebben neergezet, hebben laten liggen waardoor dit nu een sociaal probleem is geworden. 'Laten wij nieuwe occupaties voorkomen. Wanneer mensen vandaag lopen naar het terrein en het occuperen, moeten zij morgen eraf gehaald worden. Het moet niet jaren duren, totdat het een sociaal vraagstuk wordt. Ook de eigenaren vertegenwoordigen wij, want zij kunnen niet op hun eigen terrein. Het heeft twee kanten', aldus de voorzitster.

Zij vroeg de regering om het op te lossen en droeg twee oplossingen voor, dat de regering de mensen helpt om in hun woonbehoefte te voorzien en meteen op te treden wanneer mensen terreinen van anderen occuperen.

Voor wat het occupatieprobleem te Sunny Point betreft, zei de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedin, dat de eigenaar in onderhandeling is met de mensen om de terreinen te kopen. Voor hen is zelfs een financieringsmodel bedacht. Volgens Samsoedin wordt een ander verhaal verteld dan de werkelijkheid. 'Het terrein is eigendom van de verkavelaar en de overheid kan alleen bemiddelen. Als wij de mensen daar wil laten wonen, betekent het dat de overheid het terrein moet kopen.' De rechtmatige eigenaar van de percelen wil geen compensatie in terrein, maar de contante betaling in euro’s. Dat geld heeft de regering niet, meent Samsoedin. Zij verduidelijkte, dat de mensen die niet nagelvast hebben gebouwd, een aanvraag moeten indienen bij RGB. 'Ik heb duizenden mensen die reeds een aanvraag in het systeem hebben, voor hen moet ik ook een terrein ter beschikking stellen. Ik heb niet pasklaar kavels staan om hen te zeggen om daar een huis te bouwen.'

Voor wat Tamansarie betreft, verklaarde minister Samsoedin dat daar de kaart niet klopt. Zodra deze is aangepast, worden de beschikkingen uitgeschreven. Het gaat volgens de minister hier om een terrein van vijf hectare dat door de cultuurmaatschappij Mariënberg is verkocht aan een verkavelaar, die de gezinnen toen wilde ontruimen. De overheid heeft in 2014 het terrein gekocht en bij de registratie bleek dat inmiddels 70 gezinnen zich daar hebben gevestigd in plaats van de eerder aangegeven 50 gezinnen. Vandaar dat de kaart nu niet klopt.

Mahinder Jogi (VHP) twijfelt of deze informatie klopt. Volgens zijn informatie gaat het om 65 hectare en niet vijf. 'De persoon mocht het niet verkopen. De president heeft toen ingegrepen en de bevoegdheden van de persoon zijn ingetrokken. Vanaf toen speelt dit probleem. De regering moet beleid maken en de dingen niet schuiven. We spelen hier geen dam.'

'Het is erg, dat onze eigen burgers worstelen met zaken die liggen op het ministerie waar geen reactie op komt. Het zijn schandalen en ongerechtigheid en ik vind dat we hier onze stem moeten laten horen. Als ik schrijf naar het ministerie en er komt geen reactie, dan wil dat zeggen dat ze niet luisteren naar parlementariërs', zei Carl Breeveld (DOE).

Zowel Rajiv Ramsahai (NDP) als fractiegenote Rossellie Cotino warende mening toegedaan dat er genoeg grond is voor de inwoners van Suriname. 'Laten we ervoor zorgen dat de mensen die niet in staat zijn om een perceel contant te kopen, geholpen worden met een grondhuurperceel. Er zijn genoeg grondhuurpercelen beschikbaar in het land', zeo Cotino.

Agent schiet ter zelfverdediging psychisch gestoorde man met houwer dood in Albina

Kenneth Dikan (32) vernielt met houwer een pinautomaat en bedreigt een agent


Kenneth Dikan (32) is maandag in Albina dodelijk geraakt door schoten van een politieagent. De man had waarschuwingsschoten genegeerd, waarop de agent gericht heeft geschoten als noodzakelijke verdediging van zijn eigen lijf. Dikan raakte zodanig gewond, dat hij ter plaatse is overleden. Een ingeschakelde arts stelde de dood van officieel vast, zo meldt het Korps Politie Suriname dinsdag 19 februari 2019.

De agent was naar een pinautomaat op de hoek van de Luitenant Weyneweg en de Struikenstraat gegaan. De automaat werd vernield door Dikan, door daarop in te kappen met een houwer. Toen de agent Dikan zover wilde krijgen om te stoppen met de vernieling, keerde de man zich tegen hem.

Hij ging daarbij met de houwer op de politieman af.

Dikan was volgens de politie psychisch niet in orde. Zijn moeder ontfermde zich over hem. Hij werd vaker tijdens zijn agressieve buien met assistentie van de politie van Albina gebracht naar de lokale arts of het Psychiatrische Centrum Suriname voor medische behandeling.

De pinautomaat is zodanig vernield dat deze buiten werking is.

Afwezigheid minister Hoefdraad in Assemblee was 'geen onwil'

Hoefdraad moest bij president Bouterse zijn voor belangrijke vergadering met Alcoa


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt vandaag, woensdag 20 februari 2019, op Starnieuws, dat zijn afwezigheid in De Nationale Assemblee (DNA) gisteren geen onwil was of geen respect tonen voor de volksvertegenwoordiging. Hij moest om één uur bij de president zijn voor een belangrijke vergadering met Alcoa. Op grond daarvan kon hij niet vóór die tijd aanwezig zijn in DNA. 

Het college had geëist. dat de regering uitleg zou geven over het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname. Hoefdraad zegt doorgegeven te hebben, dat hij een belangrijke bespreking had. De bewindsman had gedacht dat na de vergadering over Alcoa hij het standpunt van de regering kon meedelen aan DNA.

'Ik had gedacht dat de makkelijkste oplossing was en ik tussendoor de ruimte zou krijgen, maar dat blijkt niet het geval te zijn', zegt Hoefdraad. De minister zegt dat hij 'ready' is om DNA te antwoorden.

Hij vindt het jammer, dat het zo is gelopen. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons had aan het begin van de vergadering aangegeven, dat zonder het antwoord van de regering over het ontslag van Gersie het college niet verder zou worden vergaderd. Alleen de ingekomen stukken werden behandeld in afwachting van de komst van de minister. Toen uiteindelijk bleek, dat het onduidelijk was hoe laat Hoefdraad er zou zijn, is de vergadering verdaagd naar morgen.