woensdag 20 februari 2019

Peru lanceert duurzaam hardhandig optreden tegen illegale mijnbouw in Amazonegebied

Operatie 'Mercurio 2019' pakt illegale goudmijnen 'ongekend' en 'aanhoudend' hard aan



Peru lanceerde dinsdag19 februari 2019 een nieuwe, 'duurzame' poging om illegale goudwinning in een van de meest biodiverse hoeken van de Amazone uit te roeien, waarbij 1.500 politie en militaire officieren in de regio, nadat ontbossing door illegale goudzoekers vorig jaar een nieuw hoogtepunt bereikte.


De regering van president Martin Vizcarra zei, dat het de burgerlijke vrijheden opschortte en de strijdkrachten opdroeg de rechtsstaat te herstellen in districten die vol zitten met illegale mijnbouw in Madre de Dios, een laaggelegen regenwoudregio die bekend staat om zijn hoge biodiversiteit , koolstofrijke bossen en inheemse stammen die contact met buitenstaanders vermijden. De noodtoestand zal 60 dagen gelden, voegde het ministerie van Defensie er in een verklaring aan toe.


Indien succesvol, zou de operatie de eerste keer zijn dat Peru in staat is geweest om een ​​illegale industrie te stoppen die verantwoordelijk is voor het vrijkomen van tonnen kwik in het milieu, evenals voor het ondersteunen van sekshandel en kinderarbeid in mijnbouwkampen.

Het hardhandig optreden kan ook van invloed zijn op de productie en verzending van goud uit Peru, de op vijf na grootste producent ter wereld, omdat illegaal erts vaak via tussenpersonen terechtkomt in de legale distributieketen.


Hoge goudprijzen tijdens de mondiale financiële crisis van 2009-2010 vormden de aanzet tot een illegale goudkoorts in Madre de Dios die zich verder heeft uitgebreid.

'Het is al een groot deel gedurende een decennium aan het groeien', zegt Luis Fernandez, een ecoloog van de Wake Forest University in Winston-Salem, North Carolina (VS), die het probleem sinds 2007 bestudeert. 'In elke stad zijn kleine winkels die goud kopen van goudzoekers die kwikniveaus uitstoten uit steenkool gestookte elektriciteitscentrales. We beginnen nu pas te leren wat de impact zal zijn op de bevolking.'


Illegale goudzoekers in Madre de Dios worden vaak getipt over plannen van de overheid om illegale kampen in de jungle te vernietigen, waardoor ze dure machines kunnen verbergen en kunnen vluchten. Ze hergroeperen zich vervolgens zodra veiligheidsdiensten de regio verlaten.


Milieuactivisten zeggen, dat criminele groepen die de mijnbouw financieren nu beter georganiseerd en gewelddadiger zijn dan ooit.

In 2018 bereikte de ontbossing door illegale goudwinning in zuidelijk Peru, waar Madre de Dios is gelegen, een piek van 9.280 hectare, bovenop de vorige top van 9.160 hectare in 2017, volgens een rapport van januari van Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP), die satellietbeelden gebruikt om ontbossing voor de ngo Amazon Conservation te volgen.

Het ministerie van Defensie zei dat de huidige operatie, die het 'Mercury 2019' noemt, een 'ongekend' en 'aanhoudend' hardhandig optreden tegen illegale mijnen zal zijn. Drie tijdelijke militaire bases met elk 100 militaire officieren worden in de regio opgezet om toezicht te houden op de inspanningen, zei hij.


(Suriname Mirror/Reuters/CNBC/Twitter/Bloomberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten