(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror Reports) |
'Een ander aandachtspunt is hoe wij omgaan met wildlife, voorbeeld is het lot van de jaguar die enorm wordt blootgesteld aan wildlife trafficking'
'Wij mogen absoluut niet tot de laatste milieu generatie van dit land moeten gaan behoren en zullen vooral op politiek niveau daden moeten stellen, het voorbeeld moeten geven en er alles aan doen om samen met de internationale gemeenschap de gestelde doelen te behalen', zegt John Goedschalk directeur van Conservation International Suriname (CI-S), vrijdag 4 januari 2019 tegenover United News.
Terugkijkend op hoe in 2018 Suriname zich heeft gekweten van haar milieudoelen en hoe bewust de Surinamer is vindt Goedschalk, dat de balans tussen goed en minder goed best wat positiever had kunnen zijn.
'Vooral op het gebied van natuurbehoud hebben wij het laten liggen. De snelheid waarmee ontbossing het afgelopen jaar is toegenomen is zorgelijk. Op zich is ontbossing niet zo een probleem als je het omzet naar productieve gronden of voor het aanleggen van nieuwe woonwijken of landbouwgronden. We zijn een jonge natie die nog tot ontwikkeling gebracht moet worden en dan zou het doel van ontbossing daar een goed middel en een duurzame reden voor kunnen zijn. Maar wij zien zoals het nu gebeurd de voordelen van de ontbossing niet terug. Wie profiteert ervan?. Is het dat de houtsector tot grotere productie is gekomen en een grotere bijdrage is gaan leveren aan het nationaal inkomen?. Op dit moment zijn er miljoenen hectaren in houtkapconcessie uitgegeven. Wie en hoe manage je dat in relatie met natuurbehoud en andere milieudoelen, zowel nationaal als die waaraan we ons internationaal hebben gecommitteerd? Het is een zonde. Als je ons fantastisch mooi bos gaat omzetten, doe het dan gestructureerd met voordelen voor de natie', zegt de CI-S directeur.
Goedschalk wil samen met andere milieuorganisatie, maar in het bijzonder met de overheid, zich verder blijven inzetten op de ingeslagen weg om wetgeving in orde te krijgen voor meer natuurbehoud. Onlangs zijn al enkele concepten gemaakt. Zo zal er gewerkt moeten worden aan het instellen en behouden van natuurparken en andere beschermde gebieden.
Volgens Goedschalk draait het algemeen milieubewustzijn van de Surinamer nog op een laag pitje. Dat er onvoldoende natuurgebieden zoals parken zijn is een beperking om dit bewustzijn te stimuleren.
'De plekken die we nu hebben zijn ver en om verschillende redenen niet toegankelijk en duur. We zouden het eigen lokale toerisme daarmee moeten aanscherpen zodat we zelf meer gaan genieten van onze natuur. Het steeds stedelijke gaan wonen, maakt dat we onze natuur vergeten. Maar, het is tekenen voor het algemeen bewustzijn. Dat zie je niet alleen op het gebied van het milieu, maar in vrijwel alles, zoals in dit geval nemen wij niet de moeite ons te interesseren voor echt andere zaken en zijn we meer bezig met hoe te overleven.'
Goedschalk zegt er verbaast over te zijn, dat bij het verzorgen van lezingen hij tot de ontdekking komt hoe weinig de Surinamer weet over de natuur. Over klimaatverandering, een onderwerp dat al jaren een internationaal als nationaal agendapunt is, blijkt het bewust zijn ver beneden peil te zijn. Die toegankelijkheid moet er voor zorgen dat het milieubewustzijn van de Surinamers wordt gestimuleerd.
Een ander aandachtspunt is hoe wij omgaan met ‘wildlife’ in Suriname. Een voorbeeld is het lot van de jaguar die enorm staat bloot gesteld aan 'wildlife trafficking' (smokkel van wilde dieren), daarnaast moet veel gedaan worden aan het stimuleren van de volksvisserij en het bevorderen van de productie van natuurproducten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten