Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
De politie van Nieuwe Haven heeft in de nacht van maandag op dinsdag een persoon aangehouden, verdacht van brandstichting c.q. diefstal waarbij vier panden zijn afgebrand nabij de kruising van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat.
Het hoofd Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname Ulrich Coats zegt woensdag 2 januari 2019 in het Dagblad Suriname, dat de melding van de brand tegen half één 's morgens binnen kwam. 'Het was een melding van een vuilnisbrand. Men, heeft gemeld dat er sprake was van een vuilnisbrand.'
Toen de brandweer op locatie was, bleek de melding niet juist te zijn. Het betrof een brand in een pand. Omstanders gaven aan, dat het om een binnenbrand ging. Al gauw bleek die binnenbrand te zijn uitgeslagen, met als gevolg dat belendende panden ook in brand waren gevlogen.
Volgens Coats zijn vier panden in de vlammenzee opgegaan, twee aan de Zwartenhovenbrugstraat en twee panden aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Het vermoeden bestaat dat de brand in het oud-gebouw van Chiu Hung is begonnen.
Er was sprake was van vertragende omstandigheden bij het brandadres, omdat deze niet volledig spanningsloos kon worden gemaakt door de technici van de EBS. Het personeel van de brandweer is meerdere malen in de vroege ochtend getroffen door stroomstoten. Volgens Coats moesten ze de bluswerkzaamheden staken, omdat water en elektriciteit nu eenmaal niet samen gaan.
Plaza Palestina in de wijk San Borja ingehuldigd tijdens ceremonie door burgemeester
'Er is een park met de naam Ramat Gan Israel in San Borja, en de Palestijnse gemeenschap heeft nooit geprobeerd het te verwerpen'
De Peruaanse autoriteiten hebben een plein in een luxe wijk van de hoofdstad Lima de naam Plaza Palestina gegeven, wat een krachtige reactie van de Israëlische ambassadeur in het Zuid-Amerikaanse land teweegbracht.
Peruaanse functionarissen hebben maandag 31 december 2018 het plein in de wijk San Borja ingehuldigd tijdens een ceremonie georganiseerd door burgemeester Marco Antonio Alvarez Vargas. De Israëlische ambassadeur in Peru, Asaf Ichilevich, verwerpt de Peruaanse actie in een post gepubliceerd op zijn Facebook-pagina.
'Ik schrijf deze regels om mijn verbazing te uiten over de inauguratie van Plaza Palestina in San Borja, net op de dag dat de termijn van de burgemeester van het district afloopt', schrijft hij. Ichilevich voegde hieraan toe: 'Wij brengen hierbij ons bezwaar in tegen de aanwezigheid van een plein in ons district, dat zal dienen als een platform voor toekomstige steun aan de ... Palestijnse zaak.'
De Palestijnse ambassade in Peru verwerpt de opmerkingen van de Israëlische ambassadeur. 'We betreuren het dat de Israëlische ambassade van plan is om de vreedzame coëxistentie van onze gemeenschappen te beïnvloeden door haat op te wekken door dergelijke lasterlijke uitspraken. We willen het publiek informeren dat er een park is met de naam Ramat Gan Israel in San Borja, en de Palestijnse gemeenschap heeft nooit geprobeerd het te verwerpen. Integendeel, we respecteren de autonomie van de Peruaanse instellingen en de diversiteit van gemeenschappen en culturen die vreedzaam naast elkaar bestaan in het land', aldus een verklaring van de diplomatieke missie.
De verklaring voegde eraan toe, dat Palestijnse diplomaten een formeel protest zullen indienen tegen de opmerkingen van Ichilevich, met het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en het ministerie zullen vragen passende maatregelen te nemen in dit verband.
Peru's authorities have named a square in an upscale district of the capital Lima after Palestine, triggering strong reaction from the Israeli ambassador to the South American country.
Chavarry ontslaat team binnen OM dat ingrijpende Odebrecht-corruptiezaak onderzoekt
President Martin Vizcarra vindt actie Chavarry 'diepgaand schadelijk'
Duizenden Peruanen protesteerden dinsdag weer tegen het ontslag door een procureur-generaal van een team binnen het Openbaar Ministerie (OM), dat de ingrijpende Odebrecht-corruptiezaak onderzoekt, in een poging die president Martin Vizcarra heeft afwezen als 'diepgaand schadelijk'.
Demonstranten droegen een gigantische Peruaanse vlag door Lima terwijl ze de naam van een van de verwijderde openbare aanklagers schreeuwden in een tweede avond van protesten. Vizcarra zei, dat hij er bij het Congres op aandringt om het kantoor van procureur-generaal Pedro Chavarry in noodtoestand te verklaren nadat hij terug is uit Brazilië, waar hij de inauguratie van de extreeemrechtse president Jair Bolsonaro zou bijwonen dinsdag 1 januari 2018.
Hij waarschuwde, dat het ontslag van twee hoofdaanklagers het gevoelige onderzoek naar beschuldigingen van omkoping, waarbij enkele van de hoogste politici van het land betrokken zijn, in gevaar zou kunnen brengen. 'De procureur-generaal schaadt diep de belangen van Peru en veroorzaakt verontwaardiging onder de burgers', zei Vizcarra in een beknopte verklaring.
Ante estos nuevos sucesos, he decidido adelantar mi regreso al país para seguir encabezando la lucha contra la corrupción y la impunidad. 2/2
Vizcarra zei dat hij woensdag 2 januari persoonlijk een wet zou presenteren aan het Congres om een noodtoestand af te kondigen bij het Openbaar Ministerie, een actie die de weg vrijmaakt voor de verwijdering van Chavarry.
#FiscalíaInforma | A través de resolución firmada por el Fiscal de Nación, Pedro Chávarry Vallejos, se dispuso que el fiscal superior Rafael Vela Barba y el fiscal provincial José Pérez Gómez, continúen en sus respectivos cargos dentro del Equipo Especial #LavaJato. pic.twitter.com/rQ0WcIGw4t
Maar, de wet zou door Congres moeten worden goedgekeurd, waar de oppositie de meerderheid heeft, geleid wordt door Keiko Fujimori, die ook wordt onderzocht door het OM. Parlementariërs hebben de afgelopen maanden drie formele klachten tegen de procureur-generaal ingediend. Chavarry zorgde voor straatprotesten in een half dozijn steden in Peru op oudejaarsavond door aan te kondigen dat hij twee Officieren van Justitie verwijderde die een onderzoek zouden instellen naar de vraag of verschillende voormalige presidenten geld van Odebrecht accepteerden. De Braziliaanse bouwgigant heeft in Amerikaanse rechtszaken erkend, dat het $ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan ambtenaren in Latijns-Amerika, waaronder $ 29 miljoen in Peru, in ruil voor lucratieve contracten voor openbare werken.
Officieren van Justitie in Peru worden vaak gezien als corrupte bureaucraten, maar degenen die aan het hoofd staan van het corruptieonderzoek hebben publieke gunst getrokken door de politieke elite aan te pakken. Vizcarra haastte zich terug naar huis vanuit Brazilië, waar hij van plan was om de inauguratie van president Jair Bolsonaro bij te wonen op nieuwjaarsdag.
'Vandaag meer dan ooit hebben we een meer waakzame burgerij nodig', zei hij. 'Ik ben ervan overtuigd dat we de winnaars van dit gevecht zullen worden als we verenigd blijven en ons inzetten voor het welzijn van Peru.'
De Zuid-Amerikaanse natie heeft gestreden tegen een gesel van diepgewortelde corruptie waarbij naar verluidt elke levende voormalige president betrokken was, evenals vele rechters, politici en bedrijfsleiders die in de afgelopen jaren achterkamertjesdeals hadden gekregen. Vizcarra werd beëdigd als Peru's president in maart, toen Pedro Pablo Kuczynski ontslag nam uit het presidentschap nadat parlementsleden van de oppositie onthulden dat zijn privéconsultant geld had ontvangen van Odebrecht toen hij minister was. De twee Officieren van Justitie die uit hun functie werden verwijderd, waren ook vooraanstaande getuigen in de zaken tegen drie andere voormalige presidenten - Alejandro Toledo, Ollanta Humala en Alan Garcia - op verdenking van het ontvangen van geld van Odebrecht. Keiko Fujimori, een voormalige ex-presidentskandidaat die de oppositiepartij leidt, is gevangen gezet terwijl ze wordt onderzocht.
Haar vader, de voormalige sterke man Alberto Fujimori, werd veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten en corruptie na zijn decennia lange bewind.
Begin december bereikten hoofdaanklager Jose Domingo Perez en de fiscale coördinator van het team, Rafael Vela, een overeenkomst met de leidinggevenden van Odebrecht, die zeiden dat ze documenten zouden leveren waarin steekpenningen aan ambtenaren werden getoond. Aanklagers zeggen dat het bewijs essentieel is voor hun zaak tegen Fujimori en Garcia. De overeenkomst moest begin januari worden ondertekend.
Chavarry kondigde de verwijdering van de Officieren van Justitie vóór middernacht maandag aan en nam geen vragen aan over de beslissing. Hij zei dat hij Perez had verwijderd, omdat hij zijn verkiezing als procureur-generaal had bekritiseerd en Vela had ondervraagd, omdat hij hem had gesteund. Chavarry beschuldigde de Officieren van Justitie ook van het blokkeren van zijn verzoek om informatie over de zaak Odebrecht, en hij zei dat Perez verklaringen had afgelegd waarin hij twijfelde aan zijn objectiviteit. Perez heeft Chavarry ervan beschuldigd stappen te ondernemen om het onderzoek naar de Odebrecht-links van Fujimori en Garcia, beide politieke bondgenoten van de procureur-generaal, te belemmeren.
Officieren van Justitie hebben Chavarry er ook publiekelijk van beschuldigd banden te hebben met criminele organisaties die zijn samengesteld uit magistraten en zakenlieden die macht hebben verkregen voor gunsten of geld. Zowel Perez als Vela beloofden in beroep te gaan tegen hun verwijdering.
Chavarry's beslissing leidde tot sterke reacties van mensenrechtenorganisaties. Transparency International noemde de stap 'een enorme stap terug in de strijd tegen straffeloosheid in Peru' en drong er bij de procureur-generaal op aan zijn besluit terug te draaien.
#LOÚLTIMO Fiscales del Equipo Especial Lava Jato, Germán Juárez Atoche, Norma Mori Gómez y Carlos Puma Quispe, evalúan su continuidad en tanto Pedro Chávarry no revierta su decisión de retirar a Rafael Vela y José Domingo Pérez. pic.twitter.com/Ekvb8InSps
Sthefany Gutierrez onderging 'esthetische en functionele nasale chirurgie' door Froilan Paez
Veel fans van de Miss Universe verkiezing, waaronder Filippino's, waren verrast door 'voor en na de operatie' foto's van Miss Universe Venezuela 2018 Sthefany Gutierrez die online zijn opgedoken.
De foto's zijn op Eerste Kerstdag geüpload door een zekere Froilan Paez, een arts die is gespecialiseerd in 'esthetische en functionele nasale chirurgie', aldus zijn Instagram-pagina.
Paez deelde naast elkaar Gutierrez' gezicht voor en na de operatie, en tagde het geverifieerde Instagram-account van de schoonheidskoningin.
Terwijl de meeste beroemdheden en schoonheidskoninginnen op de Filipijnen zich normaal ongemakkelijk zouden voelen met het idee om zich open te stellen voor cosmetische chirurgie, Gutierrez leek onaangedaan en zelfs Paez publiekelijk dankte voor zijn 'uitstekende werk'. Haar antwoord op de nu virale Instagram-post, toen vertaald in het Engels, luidt: 'Heel erg bedankt voor je professionele aandacht en uitstekend werk. Het beste! Tot snel!'
Een snelle blik op de Instagram-pagina van Paez laat zien, dat hij ook een foto van Gutierrez deelde afgelopen 17 december, kort nadat de Venezolaanse schoonheidskoningin tweede runner-up werd na de Filipijnse Catriona Gray in Miss Universe 2018. Net als in zijn andere post gebruikte hij de #rhinoplasty and #nosejob als 'hashtags'.
Sthefany Yoharlis Gutiérrez Gutiérrez (geboren op 10 januari 1999) is een Venezolaanse actrice, model en winnende schoonheidskoningin die werd gekroond tot Miss Venezuela 2017. Zij vertegenwoordigde de staat Delta Amacuro tijdens de verkiezing en vertegenwoordigde Venezuela tijdens de Miss Universe 2018 competitie.
Venezuela wijst de 'interventionistische houding' van Pompeo 'categorisch af'
(Bron foto: Twitter)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak woensdag 2 januari 2018 over Venezuela met de minister van Buitenlandse Zaken van de nieuwe rechtse regering van Brazilië, in de context van wat hij noemde een gezamenlijk front tegen autoritaire regimes in Latijns-Amerika.
Na de ontmoeting met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, noemde Pompeo Venezuela, Cuba en Nicaragua landen die geen gedeelde democratische waarden hebben. 'We hebben de mogelijkheid om naast autoritaire regimes naast elkaar te werken', zei hij over de Verenigde Staten en Brazilië, een dag na de inauguratie van de extreem-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro.
Looking forward to working closely with Foreign Minister @ernestofaraujo of #Brazil to combat transnational crime and strengthen our countries’ economic ties through fair and reciprocal trade. pic.twitter.com/6d4RME7f01
Als reactie hierop zei Venezuela's ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, dat het de 'interventionistische houding' van Pompeo 'categorisch afwees' en beschuldigde hem ervan de steun te zoeken onder Latijns-Amerikaanse landen voor 'gedwongen regimeverandering' in Venezuela.
Venezuela le recuerda a Mike Pompeo, Secretario de Estado de EEUU, que somos un país irrevocablemente libre y soberano. Basta ya de tanta insolente injerencia y tanta actitud errática y absurda. Comunicado de @CancilleriaVE#VenezuelaSeRespetapic.twitter.com/2CPBpuEJTU
Meer dan drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen in de OPEC-natie, waarvan de meeste sinds 2015 zijn vertrokken, volgens de Verenigde Naties. Nabijgelegen Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië en Colombia, hebben het merendeel van de migranten ontvangen.
De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan de schuld van Venezuela en aan sommige functionarissen in de regering van de socialistische president Nicolas Maduro's, die zij beschuldigt van corruptie en mensenrechtenschendingen. Maduro verwijt vaak een door de VS geleide 'economische oorlog' voor de ellende van het land.
'Mensen in armoede hebben geen toekomst meer en zitten gewoon vast'
'Veel van de projecten die populistisch waren, zullen in 2019 weer uit de kast komen'
Het jaar 2018 was volgens parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) één van hard werken. 'Velen hebben tegenslagen gehad. Mensen hebben hun banen verloren. Het was dus ook een jaar waarin vele mensen geen prettige ervaringen hadden. Denk maar aan verhoging van de kosten voor huishuur, kinderen die niet meer naar school kunnen, slechte infrastructuur in het land etc. Anderen hebben twee tot drie banen eropna moeten houden. Wat het regeringsbeleid betreft, zien wij dat zij heeft geprobeerd om rust te brengen bij haar ruim 50.000 ambtenaren', stelt Nurmohamed vandaag, woensdag 2 januari 2018, in het Dagblad Suriname.
Hij ziet inmiddels ook een stuk rust binnen het bedrijfsleven. Door de jaren heen worden de bedrijven flink geconfronteerd met onzekerheden. Die hebben weinig houvast voor de toekomst ontvangen van de beleidsmakers. Naar zijn schatting leeft momenteel tussen de 100.000 en 150.000 Surinamers in armoede.
'Deze groep heeft geen toekomst meer en zit gewoon vast. Het zijn mensen die geen eten thuis hebben en hun kinderen niet naar school kunnen sturen. Vervolgens heb je een deel van de middenklasse die het nu iets beter maakt. Deze groep kan echter geen toekomstperspectieven zien. Dat is de onzekere groep', stelt Nurmohamed.
Hij denkt dat het jaar 2019 niet veel zal verschillen van 2018. Hetzelfde patroon ziet de politicus in dit jaar uitrollen. 'Het kan moeilijker worden, omdat nog elke dag wat bedrijven sluiten. Het volk zal even door pinaren. Dit, vooral gezien er meer belastingverhogende maatregelen komen', meent de parlementariër.
De regering zal naar zijns inziens ook in 2019 geen tijd meer kunnen besteden aan gezondheidszorg en onderwijs. De problemen rond werkgelegenheid en woningnood, die nu tien keer meer zijn dan vroeger, ziet hij ook niet oplossen. 'Veel van de projecten die populistisch waren, zullen weer uit de kast komen. Men zal initiatieven ondernemen die door het beleid niet worden ondersteund', denkt de VHP'er.
Nurmohamed blijft erop wijzen, dat de regering de kwestie van armoede opzettelijk niet aanpakt en ook niet zal aanpakken in 2019. 'Dat is al altijd hun strategische manier van regeren geweest. Ga maar naar Pont. De NDP heeft daar zoveel beloofd. Niets van de beloftes is daar uitgekomen. Hetzelfde verhaal is op Munder te horen. Men voert populistische projecten uit ten koste van het volk, waardoor het volk niet vooruit komt.'
'Opmerkelijk dat juist mensen die niet geknipt zijn voor bepaalde functie geaccommodeerd worden'
'De huidige autoriteiten hebben een sterke grip op de coalitie, wat zeer betreurenswaardig is'
Na de onopgeloste economische uitdagingen van het jaar 2018 verwacht vakbondsleider Robby Naarendorp niet dat hierin positieve verandering zal komen in 2019. In zijn optiek zal het jaar 2019 zich voornamelijk kenmerken door accommodatie van partijgenoten in verband met de verkiezing in 2020. Zo betekent deze periode werkgelegenheid voor velen.
'Elke regering heeft zich hieraan schuldig gemaakt, maar het is opmerkelijk dat juist die mensen die niet geknipt zijn voor een bepaalde functie geaccommodeerd worden. Naarmate de verkiezing nadert, zien we dat dit fenomeen in agressieve vorm plaatsvindt. En dat zorgt voor ontevredenheid en wrijving op de werkvloer', aldus Naarendorp woensdag 2 januari 2018 in het Dagblad Suriname.
Deze toestanden dragen eveneens bij aan de economische achteruitgang van Suriname. Naarendorp typeert 2018 overigens als een zeer ongunstig jaar, waar het volk veel moest inleveren. Dit, zodanig dat het hoofd boven water houden een moeilijke opgave werd. 'Onze twee belangrijke pilaren, onderwijs en gezondheidszorg, zijn achteruitgegaan. Om een land op te bouwen, heb je gezonde en ontwikkelde mensen nodig. En juist daar schort het momenteel aan.' In 2018 kwam dit sterk tot uiting in De Nationale Assemblee (DNA), waar coalitieleden zonder te aarzelen het lot van de samenleving hebben bepaald. De implementatie van de Rij- en Voertuigenbelasting is hiervan een recent voorbeeld.
'Er zijn teveel momenten geweest in 2018 waarin coalitieleden hun goedkeuring hebben verleend voor zaken, die niet door de beugel kunnen. Als volksvertegenwoordiger kan je je niet zo opstellen. Natuurlijk is er partijdiscipline, maar ook dat heeft grenzen.'
Naarendorp voert aan dat de regering totaal niet kritisch wordt gevolgd. 'De huidige autoriteiten hebben een sterke grip op de coalitie, wat zeer betreurenswaardig is. Dit is de oorzaak van de benarde situatie waarin wij terecht zijn gekomen. Ik kijk dan niet naar de show in ons parlement waar zogenaamd wel kritiek wordt geleverd, ik kijk naar het eindresultaat, datgene waarop de coalitie stemt.'
Gezien het pad dat de huidige regering is ingeslagen, ziet Naarendorp geen tekenen van substantiële verbeteringen in 2019.
Jongen woont bij familie te Wintiwai culturele rituelen bij...
Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo maakte dinsdagavond melding van een 8-jarige jongen die dood was binnengebracht op de afdeling Spoedeisende Hulp, aldus het Dagblad Suriname woensdag 2 januari 2018.
Uit het onderzoek blijk,t dat het slachtoffer L.K. bij familie was te Wintiwai. Zij waren naar zeggen van getuigen bezig met culturele rituelen. Plotseling voelde het slachtoffer zich onwel en hij werd door de familie eerst gebracht naar een bonuman.
Onderweg naar het ziekenhuis overleed de jongen.
De politie van Latour heeft de zaak overgedragen aan Kapitale Delicten voor verder onderzoek.
Woning aan Confianceweg in de as gelegd, pand Chiu Hung afgebrand en beginnende brand SoZaVo Kromme Elleboogstraat
Brandweerlieden krijgen stoomstoten tijdens bluswerk Chiu Hung, omdat stroomtoevoer niet meteen door EBS goed was afgesloten....
De brandweer moest op de eerste dag van het nieuwe jaar drie keer uitrukken, zo meldt het Korps Brandweer Suriname (KBS) vandaag, woensdag 2 januari 2019. Een woning aan de Confianceweg in de buurt van Nieuw Weergevondenweg is in de as gelegd. Het pand van Chiu Hung op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en Dr. Sophie Redmondstraat is afgebrand, terwijl een beginnende brand aan de Kromme Elleboogstraat kon worden geblust.
De eerste brandmelding voor 2019 kwam om 00:12 uur binnen voor een woningbrand aan de Confianceweg. Volgens de brandweer waren zij binnen vier minuten op de plek waar zij het uit hout opgetrokken pand in lichterlaaie aantroffen. Het ging om een woning van ongeveer 30 vierkante meter.
De bewoner heeft verklaard, dat hij sliep en dat zijn beddengoed op gegeven moment tegen een brandende muskietenkaars moet zijn aangekomen. Hij heeft nog geprobeerd het vuur te doven, wat niet lukte.
De tweede brandmelding kwam een goed kwartier later, om 00:28 uur. De brandweer zegt, dat in eerste instantie de melding werd gedaan van een vuilnisbrand aan de Zwartenhovenbrugstraat. Toen de brandweer ter plekke kwam, troffen zij een binnenbrand in het pand van Chiu Hung die zich snel verspreidde en oversloeg naar belendende panden in de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat.
Enkele brandweerlieden kregen stoomstoten tijdens de bluswerkzaamheden, omdat de stroomtoevoer niet gelijk goed was afgesloten. De inzet van de brandweerlieden werd tot drie keer onderbroken totdat de brandobjecten en de omgeving volledig spanningloos werden gemaakt door technici van de EBS. Twee personen hebben verwondingen opgelopen toen delen van het pand instorten, een brandweerman en een belanghebbende van één van de getroffen panden. Ofschoon de brand binnen twee uren onder controle was, gingen de nablussingswerkzaamheden tot de middag verder.
De derde brandmelding kwam om 02:40 uur. Bij aankomst aan de Kromme Elleboogstraat trof de brandweer een beginnende brand in een pand van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Voorbijgangers hadden de dienstdoende beveiligingsman erop gewezen dat er rook kwam uit een van de ramen. Bij nader onderzoek bleek dat de shutterglazen waren kapotgeslagen en dat het gordijn in brand was gestoken. De mensen hebben het vuur kunnen doven en kunnen voorkomen dat het zich verspreidde. De oorzaken van de verschillende branden is niet bekend en wordt onderzocht door de politie.
'Bewoners namen eerder, in 2015, waarschuwingen eigenaar plek te ontruimen niet serieus'
'Maar, ze zijn nu bereid om de weg van dialoog te kiezen om te komen tot een duurzame oplossing'
Radeloze occupanten van Sunny Point hebben Edgar Sampi gevraagd om als adviseur en tussenpersoon te fungeren in het bereiken van een oplossing in het verkavelingsconflict. Hij wil dat de grondeigenaar op andere gedachten wordt gebracht. De eigenaar heeft de mensen enkele dagen geleden aangezegd om de plek, bekend als ‘Blok 3’, uiterlijk deze week te ontruimen.
Meer dan duizend personen, onder wie vrouwen en kinderen, moeten wijken, omdat de grondeigenaar het gebied wil verkavelen', zegt Sampi vandaag, woensdag 2 januari 2019, in de Ware Tijd. Hij heeft maandag het Kabinet van de President, het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de districtscommissaris van Wanica Zuid-West per brief gevraagd om de occupanten te ontvangen en een oplossing te bewerkstelligen. In de brief wordt verder gevraagd dat de ondernemer ertoe wordt gebracht om zijn werkzaamheden met een maand uit te stellen.
'In die periode zal ik gesprekken voeren om te kijken welke oplossingsmodellen er zijn', zegt Sampi.
Hij had tot dinsdagmiddag nog geen reactie ontvangen van de instanties. Er zijn volgens hem tot nu toe al een stuk of vijf bouwsels afgebroken waarvan enkele bewoond waren. De bewoners hebben voorlopig onderdak gevonden bij buren. Volgens Sampi heeft de eigenaar laten weten dat de plek voor 5 januari al ontruimd moet zijn. 'En hij zal rekening houden met niemand.'
Sampi bevestigt dat de bewoners eerder, in 2015, een waarschuwing hebben gehad om de plek te ontruimen. 'Maar, ze hebben die waarschuwingen niet serieus genomen.'
Hij zegt, dat de eigenaar het afgelopen jaar heeft meegedeeld, dat hij zou vergaderen met de bewoners en zou kijken welke oplossingsmogelijkheden er zijn, zodat ze niet van de een op de andere dag op straat zouden belanden. 'Die vergadering is nooit geweest. De mensen zagen enkele dagen terug ineens graafmachines en bulldozers op de plek.'
Sampi zegt, dat de betrokkenen zich ervan bewust zijn dat de illegale bezetting juridisch incorrect is. 'Maar, ze zijn bereid om de weg van dialoog te kiezen om te komen tot een duurzame oplossing.'
Norman Serphos in opspraak na ongepaste reactie op Facebook op overlijden verkeersslachtoffer
Op 20 december overleed Wladimir Alberto na een verkeersongeval op de Julianaburg. Na dat ongeval werd op het persoonlijke Facebook account van Norman Serphos, persvoorlichter van het Openbaar Ministerie (OM), op ongepaste wijze op het overlijden van Alberto gereageerd.
Nog dezelfde dag gaf Serphos aan dat hij die reactie zelf niet had geplaatst. Dat zijn Facebook account gehackt moest zijn en dat derden onder zijn naam de reactie hebben geplaatst.
Serphos deed vervolgens aangifte bij de politie van het hacken van zijn Facebook account. Kort voor de jaarwisseling werd echter duidelijk dat Serphos de reactie toch zelf op de Facebook pagina van Alberto heeft geplaatst.
Het OM betreurt de gang van zaken in hoge mate, voor de nabestaanden van Alberto, maar ook vanwege de daardoor ontstane commotie in de samenleving, zo bericht het OM woensdag 2 januari 2019.
Het OM steunt als werkgever zijn medewerkers als hen onrecht wordt aangedaan en daar leek hier in eerste instantie sprake van. Aan de medewerkers van het OM worden hoge eisen gesteld, dagelijks wordt er voortdurend onder druk gewerkt en helaas wordt er soms ook inbreuk gemaakt op hun persoon. Daar staat tegenover dat van de medewerkers verwacht wordt dat ze integer, transparant en eerlijk zijn. Dat is hier helaas niet gebeurd.
Vandaag is Serphos door de procureur-generaal de toegang ontzegd tot de gebouwen en systemen van het OM en is aangegeven dat het OM zijn ontslag zal vragen aan de minister van Justitie en de Gouverneur.
De komende periode zal het strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van Serphos worden afgerond, dat zal worden beoordeeld door het Openbaar Ministerie op Aruba.
De nabestaanden van Wladimir Alberto hebben ook een klacht ingediend tegen Serphos. Daarover heeft op 28 december 2018, toen nog niet bekend was dat Serphos het bericht zelf geplaatst had, inmiddels een gesprek plaatsgevonden met de hoofdofficier van Curaçao. Op korte termijn zal die klacht worden beoordeeld en zal de conclusie worden gedeeld met de nabestaanden.
Vanaf heden wordt de voorlichting van het Openbaar Ministerie gedaan door Roderick Gouverneur.
Verontwaardiging over niet-optreden politie tegen jongeren met drugs en drank
´Politieagenten en mensen van de bestuursdienst liepen gewoon voorbij, terwijl ondanks verbod drank in glazen flessen op straat werd verkocht´
Ruim 85 personen zijn tijdens de activiteiten op oudejaarsdag in het stadscentrum in een behandelauto van de Suriname Centrale Ambulancedienst beland. Directeur Roël Brug spreekt vandaag, woensdag 2 januari 2019, in de Ware Tijd, van een recordaantal. ´We hadden vorig jaar nog geen tien personen geregistreerd.´
Het ging om slachtoffers van onder andere vechtpartijen en dronkenschap die steek- en barstverwondingen hebben opgelopen, personen die door de felle zon bewusteloos zijn geraakt en mensen met pijn op de borst. Brug stelt dat het vanwege de enorme hitte wel te verwachten was dat mensen bewusteloos zouden raken. ´Mensen waren niet voorbereid op de hitte met als gevolg dat enkele zijn flauwgevallen.´ Het waren over het algemeen ´gelukkig´ geen gevallen waarvoor personen naar de Spoedeisende Hulp gebracht moesten worden.
Ook dit jaar zijn de ambulancemedewerkers geconfronteerd met jeugdigen die na overmatig alcoholgebruik of een mix van alcoholische dranken bewusteloos zijn geraakt. Brug schuift zijn teleurstelling over de samenwerking met onder andere de politie en medewerkers van de bestuursdienst niet onder stoelen of banken. Hij heeft namelijk geconstateerd, dat op sommige plekken, tegen de tijdige waarschuwing vanuit de autoriteiten in, er toch drank in glazen flessen op straat werd verkocht.
´We zagen veel jongelingen aan de marihuana of aan de drank, nota bene in het openbaar, terwijl politieagenten en mensen van de bestuursdienst gewoon voorbijliepen. Uiteindelijk worden wij belast met de gevolgen daarvan.´
Medewerkers van de ambulancedienst moesten zich op een gegeven moment terugtrekken uit de drukte (tussen Dresscode en Krasnapolsky) toen er ineens met blikken en glazen flessen werd gegooid.
De ambulancedienst zal om de tafel gaan met vertegenwoordigers van de bestuursdienst om afspraken beter vast te leggen. ´Er was gezegd dat drank in glazen flessen in beslag genomen zou worden bij verkoop in het openbaar, maar dat merk ik niet in de praktijk.´
De ambulancedienst, die in 2013 is opgericht, zal zich er ook op toeleggen om de medische bijstand bij evenementen beter en professioneler aan te pakken.
´Het volk smacht naar verbetering economische situatie en verlichting sociale noden´
´President Bouterse is staatshoofd en hij staat voor de opgave om een boodschap van hoop te brengen. In moeilijke tijden zal hij perspectief moeten bieden. Het is begrijpelijk dat president Bouterse in de nieuwjaarstoespraak concrete acties in het vooruitzicht stelt. Dat geeft houvast, maar dit legt wel verantwoordelijkheden op hem om de mooie beloften om te zetten in concrete daden. Anders zal hij aan geloofwaardigheid inboeten.
Het volk heeft in de afgelopen jaren enorme offers gebracht. De koopkracht is aanzienlijk afgenomen. Volgens een recente publicatie van World Data Lab leeft 19,8% van de Surinaamse samenleving in armoede. Dit komt overeen met 110.000 mensen. De wisselkoers is weliswaar ten opzichte van 2018 op hetzelfde niveau gebleven, maar wij moeten in overweging nemen dat er in feite sprake is van een kunstmatige stabilisatie, omdat er nog steeds een grote aanvoer is van geleend buitenlands kapitaal. Er is helaas geen sprake van stabiliteit die gedragen wordt door productie en export. De inflatie is afgenomen, maar dit gegeven moet in juist perspectief geplaatst worden. De werkelijke achteruitgang wordt zichtbaar als wij letten op de cumulatieve inflatie. Indien wij de jaarinflatie vanaf 2015 optellen komen wij al gauw tot een inflatie van 85%.
Het leven is voor veel burgers ondraaglijk geworden en menigeen moet de eindjes aan elkaar knopen. Het volk smacht naar verbetering van de economische situatie en verlichting van de sociale noden.
Met het oog op de verkiezing in 2020 acht de president het moment gekomen om de actieradius te verhogen. Ik citeer uit de nieuwjaarsrede 2019: ´Dat betekent ook dat plannen van de afgelopen jaren afgerond moeten worden en lopende acties moeten worden afgemaakt.´
Welnu: het is goed om de enkele aangekondigde beloften in de vorige nieuwjaarsrede de revue te laten passeren.
Wat was beloofd op 1 januari 2018?
1. ´Burgers die een eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, kunnen vanuit de overheid een faciliteit tegemoetzien. In deze gaat het om een bouwlening van maximaal Srd 50.000 tegen gunstige voorwaarden van 1% rente per jaar met een looptijd van 15 jaar. Dit jaar zal de regering minimaal 1.000 burgers die dringend een woning behoeven en die willen bouwen, selecteren voor deze nieuwe en krachtige stimulans tot versnelde woningbouw.´ Deze beloften zijn helaas niet omgezet in daden.
2. ´De opbouw van de houtverwerkingsindustrie in ons land zal een big push forward krijgen´. ´Er zal een Sociaal-Medisch Fonds worden opgezet dat belast wordt met uitkering van de kosten aan burgers die deze dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan. Mede uit dit Fonds zullen ook dienstverleners in de medische zorg beter en op tijd vergoed kunnen worden en zal ook de continuïteit van deze zorg gegarandeerd zijn´.
3. ´In 2018 zal effectiever doorgegaan worden met methoden voor het afbouwen en het vervangen van het gebruik van kwik. Belastingen en overige heffingen in deze klein-goudmijnbouwsector zullen aanzienlijk aangescherpt worden. Deze meeropbrengsten kunnen mede aan de gezondheidssector, aan de onderwijssector en aan de bescherming van het milieu besteed worden.´
4. ´De regering zal zich dit jaar (2018) beijveren om een eigen Surinaamse goudmaatschappij op te zetten, Staatsgoud Suriname.´
5. ´Met betrekking tot de agrarische sector zijn met de Europese Unie (EU) en de Food and Agriculture Organization (FAO) overeenkomsten getekend, met als inzet een schenkingsbedrag van USD 15 miljoen. Hierdoor zullen in 2018 minstens duizend (1.000) agrariërs in de gelegenheid gesteld worden om niet-traditionele exportgewassen en fruit en groenten, te exporteren naar Europa. Deze markttoegang wordt bij overeenkomst gegarandeerd.´
6. ´Met grote prioriteit zal in dit jaar gewerkt worden aan het uitbaggeren van onder meer de Nickerierivier en de Surinamerivier.´
Veel voornemens die in de nieuwjaarstoespraak van 2018 zijn gedaan moeten nog gerealiseerd worden.
Wat biedt 2019:
a. Er is in het vooruitzicht gesteld dat in Hanover (Para), onderwijs op VWO/HAVO te volgen zal zijn. Dat is bemoedigend. ´In Hanover zullen ongeveer 350 studenten in campusvorm worden gehuisvest´, aldus de president in de nieuwjaarsrede 2019. Het is jammer dat er met geen woord gerept is over maatregelen om de kernproblemen van ons onderwijs aan te pakken. De doorstroming stagneert en de kwaliteit laat te wensen over.
b. De aankondiging voor aanscherping van controlemaatregelen op voornamelijk de houtkap wordt verwelkomd.
c. De dreiging dat de gezondheidszorg financieel en organisatorisch vastloopt, heeft de regering aangezet om stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Zo zal de Wet Basiszorg spoedig en grondig worden herzien. De samenleving kijkt reikhalzend uit naar concrete maatregelen om de toegang tot betaalbare kwalitatieve medische zorg te garanderen.
De bewering dat de overheid haar uitgaven streng in de hand houdt, wordt niet ondersteund door de ingediende ontwerpbegroting van het dienstjaar 2019. De geraamde uitgaven bedragen in totaal Srd 15.273.130.000 (15 duizend twee honderd drie en zeventig miljoen). Dat is een bijkans 7 duizend miljoen meer dan de uitgaven van 2018. Het saldo van de totale ontvangsten en de totale uitgaven presenteert een tekort van Srd 1.638.835.000 maar het werkelijk overheidstekort wordt verdoezeld omdat Srd 7 duizend miljoen aan leningen als inkomsten worden geboekt.
Het parlement heeft een verantwoordelijke taak om tijdens de begrotingsbehandeling aan te sturen op een realistische begroting.´
Visserijsector heeft het gevoel dat bewust verkeerde informatie wordt doorgegeven
De visserijsector is niet gerust over hetgeen president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarsrede heeft gezegd over de visserijsector. Gevreesd wordt dat de zes Chinese fabrieksboten toch op een of andere manier geaccommodeerd worden voor diepzeevisserij. De trawlers zijn nog steeds niet uit de Surinaamse wateren. De vaartuigen bevinden zich in de monding van de Surinamerivier, dichtbij het lichtschip.
De president zei in zijn nieuwjaarsrede dat de bevolkingsvisserij verhoogde aandacht zal krijgen. Daarnaast zal onder meer buitenlandse technische expertise worden aangetrokken voor het bewaken en beschermen van de bijkans 350 zeemijl in zee.
'Al decennialang mist Suriname enorme inkomsten uit onze diepzee-visserij. Nu de Verenigde Naties heeft vastgesteld, dat dit uitgestrekte diepzee-gebied definitief behoort tot de Surinaamse jurisdictie, is het geboden dat de regering er alles aan doet om mammoetschepen te controleren, die al vele jaren ongemerkt ons diepzee-gebied bevissen en onze rijkdommen wegdragen. Er zullen maatregelen worden genomen worden met buitenlandse technische expertise. Deze zijn bedoeld om onze wateren te beschermen en onze visvangst in diepzee te reguleren en te monitoren met de bedoeling onze staatsinkomsten uit deze sector te verhogen', voerde Bouterse aan.
De visserijsector heeft het gevoel dat bewust verkeerde informatie wordt doorgegeven. Voor de sector is het duidelijk dat het hier gaat om internationale wateren. 'De uitbreiding waar de president het over heeft, is niet relevant voor de sector. Bij de uitbreiding zijn de vissen die in de waterkolom voorkomen niet van Suriname', zegt een deskundige vandaag, woensdag 2 januari 2019 op Starnieuws. Deze kwestie is ook onder de aandacht gebracht van minister Lekhram Soerdjan. Hij heeft geen vergunning verstrekt aan Ros National Fishery NV voor de bevolkingsvisserij, maar officieel is dit nog niet meegedeeld aan de visserijsector.
'Dat vaartuig nog op bodem rivier ligt belemmert onderzoek OM in geen enkel opzicht'
Er is geen sprake van dat het onderzoek naar de Colombiaanse cocaïne-duikboot op de bodem van de Coppenamerivier is gestopt. 'De zaak wordt nog steeds onderzocht', zegt procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday dinsdag 1 januari 2019 in de Ware Tijd.
De afgelopen drie maanden zou geen enkele poging zijn ondernomen om de semi-duikboot boven water te brengen. In die periode hebben justitiële autoriteiten ook geen informatie over de stand van zaken gegeven.
De pg benadrukt, dat het feit dat het vaartuig nog op de bodem van de rivier ligt het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in geen enkel opzicht belemmert. Volgens de pg kan de waarnemend korpschef vertellen in welk stadium de berging van de semi-duikboot is, maar die is niet te bereiken.
'Het is regel dat in beslag genomen goederen in het kader van strafrechtelijke onderzoeken onder toezicht en beheer van de korpschef vallen. Wij als OM zullen het op prijs stellen wanneer er stappen worden gezet om te doen wat nodig is, namelijk het bergen van de duikboot', zegt Baidjnath Panday. De afdeling Voorlichting van de politie heeft evenmin informatie.
Eerder vertelde minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie dat het bergen een aangelegenheid is van het ministerie van Defensie.
Het onderzoek in de spraakmakende zaak wordt gedaan door de Special Task Force van het ministerie van Justitie en Politie en de inlichtingendiensten. Kort nadat het vaartuig in februari was ontdekt in een kreek in Saramacca, zijn acht verdachten aangehouden die nog in voorarrest zitten. Het is niet uitgesloten, dat Surinamers hand- en spandiensten hebben verleend aan de organisatie die vermoedelijk drugs zou smokkelen met het vaartuig.
Kort na de ontdekking van de duikboot werd een Cessna sportvliegtuigje onderschept in dezelfde omgeving met daarin een grote partij cocaïne. Hiervoor wordt ondernemer Radj Oedit als hoofdverdachte aangemerkt, op wiens terrein zowel het vliegtuigje als het onderzeebootje warden onderschept. Hij is, nog voordat hij hier kon worden opgepakt, naar Nederland uitgeweken, zogenaamd voor een medische behandeling.
Baidjnath-Panday zegt dat het Openbaar Ministerie in afwachting is van de reactie van de Nederlandse justitiële autoriteiten op het rechtshulpverzoek tot uitlevering vsn de daar aangehouden van Oedit. In september bleek tijdens een persconferentie van de minister van Justitie en Politie en de korpschef,dat het onderzoek in de zaak mogelijk op een dood spoor is beland door de Nederlandse opstelling.
'Kans is groot, dat iemand van andere diensten gevoelige informatie naar buiten kan lekken'
'Plaatsing van personeelsleden van DNV in command center poging om meer invloed uit te oefenen vanuit Kabinet van de President'
ABOP-parlementariër Edward Belfort is bezorgd over de beslissing om de centrale meldkamer van de politie te ontmantelen en samen met de brandweer, de Spoedeisende Hulp (SEH) en het directoraat Nationale Veiligheid (DNV) onder te brengen bij een ‘command center’ aan de Peprepenweg te Santo Boma. Net als procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday vindt Belfort ook, dat er een gevaar dreigt wanneer de bemensing van zo'n command center niet op een juiste wijze omgaat met de informatie.
'Wat doen mensen van de SEH, brandweer en DNV bij een command center, de nieuwe centrale meldkamer van de politie? De politie is bij wet de instantie die belast is met de openbare ordehandhaving. Hun grondwettelijke taak wordt nu uit de handen genomen. Gevoelige informatie gaat straks op straat liggen', zegt de politicus maandag 31 december 2018 in het Dagblad Suriname.
Belfort voert aan, dat een command center van de politie ook een plaats is waar dagelijks via de portofoon communicatie plaatsvindt over gevoelige operaties van de verschillende politiediensten. De kans is groot, dat iemand van de andere diensten deze gevoelige informatie en of beeldmateriaal naar buiten kan lekken, waardoor criminelen vooraf op de hoogte zullen zijn van bepaalde afspraken. Politieke inmenging in politiekorps
De ABOP'er ziet de plaatsing van personeelsleden van het DNV in deze command center als een poging om meer invloed uit te oefenen vanuit het Kabinet van de President. Belfort uit vooral zijn bezorgdheid ‘over de bemoeienis vanuit het Kabinet van de President in de selectieprocedure van rekruten voor het Korps Politie Suriname’. Personen binnen het kabinet zouden hun eigen mensen, zonder deelname aan de selectieprocedure, hebben laten binnenstromen.
'Het hele politiekorps wordt in een politieke sfeer getrokken. Waarvoor? De mannen zijn niet gekeurd, terwijl velen ook niet voldoen aan de eisen. Straks zijn deze mannen gewapend, terwijl daartussen mogelijk ook criminelen zitten want er is geen antecedentenonderzoek gedaan. Wij als gemeenschap moeten hiertegen protesteren', stelt Belfort. Hij verwacht dat de strafklachten bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) hierdoor verder zullen toenemen in 2019.
Het initiëren van het cameraproject, nu safe city project, zou in de periode gebeurd zijn toen Belfort nog minister was van Justitie en Politie. Belfort kwam op dit idee in 2013 tijdens een bezoek aan Cuba. Daar zag hij hoe effectief deze methode werkte. Nadat 4 miljoen euro door China hiervoor werd gereserveerd, werd dit plan volgens hem echter door president Desi Bouterse in de freezer gestopt. De ABOP’er vermoedt, dat het staatshoofd dit heeft gedaan om zodoende alle lof nu naar zichzelf toe te trekken. Naast de strategische plekken en primaire wegen in het land, zouden ook alle politiebureaus, gevangenissen en cellenhuizen uiterlijk 2015 voorzien worden van beveiligingscamera’s. Het toen op te zetten command center zou dan volledig onder het beheer van de politie vallen.
Belfort vindt het jammer, dat terwijl hij al geregeld had dat deze camera’s compleet voorzien zouden zijn van nummerplaatlezers, nu anno 2018 blijkt dat dit gedeelte niet is meegenomen. 'Waarvoor heb je de camera’s dan? Om mensen te bespioneren en de informatie op straat te gooien? 4 Miljoen euro was al met de regering van China geregeld voor dit project en nu hoor ik dat men geld is gaan lenen bij de China Eximbank. Wat is dan met die oorspronkelijke 4 miljoen euro gebeurd? Is het in zakken van bepaalde mensen verdampt?'
Tijdens zijn ministerschap heeft hij bezoeken gebracht aan de command centers van Cuba en de gendarmerie in Parijs. 'Deze plaatsen zijn zwaar beveiligd en burgers hebben daar niets te zoeken', aldus Belfort.
Inauguratie Bolsonaro bijgewoond door breed pluimage genodigden
- Leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela niet uitgenodigd, maar Morales van Bolivia wèl - Surinaamse president Bouterse laat zich vertegenwoordigen door vicepresident Adhin
In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is de uiterst rechtse Jaïr Bolsonaro dinsdag 1 januari 2018 beëdigd als nieuwe president. Hij reed met zijn vrouw staande in een open Rolls-Royce naar het regeringscentrum. Duizenden politiemensen en militairen waren op de been om de inauguratie te beveiligen.
De miljoenen Brazilianen die een paar maanden geleden op Bolsonaro stemden hopen dat hij de beloofde veranderingen gaat waarmaken. De 63-jarige Bolsonaro heeft aangekondigd dat hij de corruptie en criminaliteit hard gaat aanpakken. Daarvoor heeft hij in zijn kabinet diverse militairen aangesteld.
Veel Brazilianen maken zich ook zorgen omdat Bolsonaro, een fan van Donald Trump, tijdens zijn campagne omstreden uitspraken deed. Ze vragen zich af of hij als president zijn toon zal matigen.
Dear Mr. President @realDonalTrump, I truly appreciate your words of encouragement. Together, under God’s protection, we shall bring prosperity and progress to our people! https://t.co/dplAFNJGdA
President Trump stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar de ceremonie.
Maar, ook een uitgesproken linkse tegenhanger was aanwezig, de Boliviaanse inheemse president Evo Morales. Dat hij is uitgenodigd heeft waarschijnlijk te maken met de economische banden tussen beide landen. Vorige maand sloten Bolivia en Brazilië nog een gasdeal met elkaar.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Bolsonaro zijn uitgesproken fans van elkaar. Nooit eerder bezocht een Israëlische premier Brazilië, maar voor ‘zijn vriend’ Bolsonaro maakt Netanyahu een uitzondering. De relatie tussen Israël en Brazilië werd door hem omschreven als een ‘broederschap’ en hij beloofde de Braziliaan op zijn beurt te zullen ontvangen in Israël als een ‘broer’.
De leiders van Cuba, Nicaragua en Venezuela waren niet uitgenodigd. De Surinaamse president Desi Bouterse laat zich vertegenwoordigen door vicepresident Ashwin Adhin.
De leiders van de twee grootste linkse partijen van Brazilië, waaronder de Arbeiderspartij van oud-president Lula da Silva, boycotten de ceremonie.
Bolsonaro heeft onder meer gezegd dat iedereen zich mag bewapenen en dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Zijn plannen kunnen stuiten op verzet van het Huis van Afgevaardigden, waarin dertig partijen zitten. Wat de economie betreft heeft de nieuwe regering het tij mee, want het land kruipt uit een langdurige recessie. Die langzame groei loopt wel gevaar nu het wat minder goed gaat met de wereldeconomie. De nieuwe minister van Economische Zaken Paulo Guedes moet zorgen dat de groei doorzet.
Bolsonaro (63) staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. De aartsconservatieve katholiek dweept met de militaire dictatuur die Brazilië tussen 1964 en 1985 in haar greep had en is openlijk voorstander van marteling. Hij omschrijft donkere Brazilianen als dik en lui en wil inheemse stammen uit hun beschermde leefgebieden zetten.
Over zijn collega-politicus Maria do Rosario zei Bolsonaro, dat ze zo lelijk is, dat hij haar niet zou verkrachten. Ook lhbt'ers kunnen niet op zijn medeleven rekenen: in 2011 liet de oud-militair weten dat hij liever heeft dat zijn zoon omkomt bij een auto-ongeluk dan dat hij homoseksueel blijkt te zijn. Homofobie komt volgens Bolsonaro helemaal niet voor in Brazilië, maar wordt door homoseksuelen aangewend om hun politieke agenda te dienen. 'Ze willen onze kinderen bereiken om de kinderen in homoseksuele volwassenen te veranderen, zodat die hen in de toekomst seksueel kunnen bevredigen. Dit zijn de fundamentalistische homogroepen die proberen de samenleving over te nemen.'
Ondanks zijn extreme standpunten is Bolsonaro populair.
Critici zien de conservatief echter als een gevaar voor de Braziliaanse democratie.
De standpunten van de extreemrechtse politicus over landbouw en economische ontwikkeling kan de kostbare regenwouden van Brazilië openstellen voor ontbossing en economische uitbuiting. Maar. het is niet alleen de Amazone die wordt bedreigd - het leven van veel van de inheemse volkeren van Brazilië wordt ook bedreigd.
Bolsonaro gaf aan, dat hij misschien terug zou komen op zijn campagne om het klimaatakkoord in Parijs te laten varen, maar alleen als hij de verzekering krijgt dat Brazilië geen soevereiniteit aan inheemse stammen zou hoeven af te staan. 'Inheemse volkeren lijden onevenredig aan geweld', zei Christian Poirier, programmadirecteur bij Amazon Watch. 'Onder Bolsonaro kunnen we een groei in deze zeer alarmerende trend verwachten.'
In de eerste paar dagen na de verkiezing van Bolsonaro, waren er meldingen van een golf van geweld tegen inheemse gemeenschappen, waarbij pro-Bolsonaro-milities dorpen zouden hebben vernietigd en ernstig schade hebben toegebracht aan individuen. 'Het stuurt signalen, dat de moord en intimidatie uitgevoerd door schutters tegen landverdedigers niet alleen zal worden getolereerd, maar het zal een klimaat van straffeloosheid zijn', zei Poirier.
"He's not going to scare us... We are here, alive and fighting." ▶️#JairBolsonaro is about to become Brazil's President. He has threatened to steal and destroy #indigenous peoples' land, but they won't give in.