De visserijsector is niet gerust over hetgeen president Desi Bouterse in zijn nieuwjaarsrede heeft gezegd over de visserijsector. Gevreesd wordt dat de zes Chinese fabrieksboten toch op een of andere manier geaccommodeerd worden voor diepzeevisserij. De trawlers zijn nog steeds niet uit de Surinaamse wateren. De vaartuigen bevinden zich in de monding van de Surinamerivier, dichtbij het lichtschip.
De president zei in zijn nieuwjaarsrede dat de bevolkingsvisserij verhoogde aandacht zal krijgen. Daarnaast zal onder meer buitenlandse technische expertise worden aangetrokken voor het bewaken en beschermen van de bijkans 350 zeemijl in zee.
'Al decennialang mist Suriname enorme inkomsten uit onze diepzee-visserij. Nu de Verenigde Naties heeft vastgesteld, dat dit uitgestrekte diepzee-gebied definitief behoort tot de Surinaamse jurisdictie, is het geboden dat de regering er alles aan doet om mammoetschepen te controleren, die al vele jaren ongemerkt ons diepzee-gebied bevissen en onze rijkdommen wegdragen. Er zullen maatregelen worden genomen worden met buitenlandse technische expertise. Deze zijn bedoeld om onze wateren te beschermen en onze visvangst in diepzee te reguleren en te monitoren met de bedoeling onze staatsinkomsten uit deze sector te verhogen', voerde Bouterse aan.
De visserijsector heeft het gevoel dat bewust verkeerde informatie wordt doorgegeven. Voor de sector is het duidelijk dat het hier gaat om internationale wateren. 'De uitbreiding waar de president het over heeft, is niet relevant voor de sector. Bij de uitbreiding zijn de vissen die in de waterkolom voorkomen niet van Suriname', zegt een deskundige vandaag, woensdag 2 januari 2019 op Starnieuws. Deze kwestie is ook onder de aandacht gebracht van minister Lekhram Soerdjan. Hij heeft geen vergunning verstrekt aan Ros National Fishery NV voor de bevolkingsvisserij, maar officieel is dit nog niet meegedeeld aan de visserijsector.
Kijk en luister vanaf minuut 15:30
Geen opmerkingen:
Een reactie posten