maandag 9 december 2019

Pater Toon te Dorsthorst volhardt: 'Leger onder leiding ex-bevelhebber Bouterse bewapende groepen binnenland'

'Toenmalig directeur Nationale Veiligheid van Bouterse, Melvin Linscheer, heeft mijn verhaal bevestigd'...



Pater Toon te Dorsthorst heeft tijdens de herdenkingsdienst van de decembermoorden gisteravond weer aangekaart, dat het Nationaal Leger onder leiding van ex-bevelhebber Desi Bouterse groepen in het binnenland heeft bewapend. Bouterse had volgens de geestelijke, die ook bekend staat als boslandpater, lak aan de gekozen regering. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 9 december 2019.

'Legerleider Bouterse besloot 1989 om het Kourou-Akkoord, dat de legitieme regering van Suriname met het Jungle Commando had gesloten, gewoon te negeren en eigenhandig illegale gewapende groeperingen in het leven te roepen', zei Te Dorsthorst.



'Ik vermoed dat velen van u ook vorig jaar hier aanwezig waren in deze Alfonsiuskerk. Hebt u mij toen leugens horen vertellen, waarvan ik mij misschien niet bewust was? President Bouterse heeft in januari van dit jaar in een televisietoespraak beweerd dat ik hier in de Alfonsiuskerk leugens heb zitten te vertellen. 'Gewoon a man tanapu è ley'. Jammer genoeg heeft Bouterse niet een leugen met name genoemd. Ook geen argument of feit aangehaald dat hetgeen ik in mijn toespraak gezegd hebt verzwakt of ontkracht', stelde de pater.

'Hoewel mijn verhaal over de rol van het Nationaal Leger en het ontstaan van de illegale gewapende groeperingen en hun onderlinge samenwerking volledig was gebaseerd op persoonlijke waarneming op de boslanddorpen, kreeg ik dit jaar een bevestiging van mijn bevindingen uit de eerste hand. En wel van niemand minder dan de toenmalige directeur Nationale Veiligheid van president Bouterse, Melvin Linscheer. In het boek: De getuigenis van president Bouterse (uitgegeven 2017) citeert Sandew Hira de toenmalige directeur Nationale Veiligheid over de kwestie van de illegaal gewapende groepen als volgt: Je had nu de onmogelijke situatie dat het leger was verboden om op te treden tegen het Jungle Commando. Toen hebben wij vanuit de inlichtingendiensten en het leger besloten om zonder toestemming van de regering de dorpen te bewapenen en te trainen. Zo ontstonden de verschillende groepen als de Tucajanas, de Angula’s, Koffiemakka’s en de Mandela’s. Het staat er duidelijk zwart op wit op pagina 112 van het boek De getuigenis van President Bouterse. Heb ik dus gelogen in mijn toespraak in 2016 en 2018 of sprak ik de waarheid?'

'Melvin Linscheer probeerde deze eigenmachtige handeling nog te verdedigen door te zeggen dat de dorpen er zelf om gevraagd hadden voor hun verdediging. Hij verzuimt daarbij te vermelden dat de wettige regering van Suriname ruim twee maanden daarvoor, op 21 juni 1989 te Kourou in Frans-Guyana, het Kourou Akkoord getekend had tussen de regering van Suriname en het Jungle Commando. Daarin was opgenomen dat de oorlogstoestand zou worden opgeheven en het Jungle Commando ontbonden. Met andere woorden een grote doorbraak in Oost-Suriname en het hele bosland. Als Bouterse en het Nationaal Leger het Kourou Akkoord hadden geaccepteerd en geëerbiedigd, dan was vanaf juni 1989 de Binnenlandse Oorlog beëindigd geweest. Maar, ruim twee maanden later, op 30 augustus, zien we dat de door Bouterse bewapende Tucajana’s een nieuwe Binnenlandse Oorlog beginnen met aanvallen te Washabo, Boskamp en heel West-Suriname. Het Leger speelde eigen rechter en onderwierp zich niet aan het wettig gekozen gezag van Suriname. En daardoor is geheel Suriname opgescheept met nog drie jaar Binnenlandse Oorlog met opnieuw zoveel doden, zoveel vernietiging van infrastructuur en hele dorpen die plat gebrand zijn', voerde Te Dorsthorst aan.

'Wat is er gebeurd toen legerleider Bouterse in 1989 besloot om het Kourou-Akkoord, dat de legitieme regering van Suriname met het Jungle Commando had gesloten, gewoon te negeren en eigenhandig illegale gewapende groeperingen in het leven te roepen? Op dit moment gijzelde Bouterse een groot deel van het Surinaamse grondgebied. Hij had lak aan de gekozen regering en ging weer machthebber spelen in het bosland door middel van deze door hem in het leven geroepen gewapende groeperingen. De eisen die deze gewapende groeperingen ingefluisterd kregen, waren allemaal gericht tegen het wettig gezag van Suriname. Deze gewapende groeperingen hielden het binnenland bezet. De regering mocht er niet meer komen, laat staan werken aan de wederopbouw en ontwikkeling van het overgrote deel van het Surinaamse grondgebied.'

Daarmee kon Bouterse volgens Te Dorsthorst heel effectief de gekozen regering tegenwerken en een normaal functioneren onmogelijk maken.

'Je zou kunnen stellen, dat het bewapenen van en samenwerken met de illegaal gewapende groeperingen de tweede coup was die Bouterse gepleegd heeft. Het was in elk geval landverraad door de soevereiniteit en integriteit van de Republiek Suriname te ondergraven door deze illegale gewapende groepen en zijn samenwerking als bevelhebber van het Nationaal Leger met deze groepen. Maar, hij wist het zo slim te spelen, dat het leek alsof de gewapende groeperingen spontane volksbewegingen waren. Ontstaan uit onvrede van de bevolking over het regeringsbeleid. Het Surinaamse volk, dat nog steeds gebukt ging onder intimidatie, heeft deze grote leugen lange tijd geloofd. De ontwikkeling van de Surinaamse economie werd geblokkeerd. Dat is de trieste waarheid achter de illegaal gewapende groeperingen door het Nationaal Leger onder leiding van Bouterse in ons bosland in de jaren 1989 tot en met 1992', benadrukte de pater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten