dinsdag 17 december 2019

Amnesty International komt op voor bescherming Venezolaanse asielzoekers op Curaçao

'Venezolanen niet zonder individuele toetsing uitzetten'


In de aanloop naar het rondetafelgesprek over de rechtshandhaving in het Caribische deel van het Koninkrijk heeft Amnesty International zich hard gemaakt voor de bescherming van Venezolaanse asielzoekers op Curaçao. De Tweede Kamer moet ervoor zorgen dat het Nederlandse geld dat is toegezegd niet wordt misbruikt om de Venezolanen zonder individuele toetsing uit te zetten, schrijft directeur Eduard Nazarski, die op de bijeenkomst morgen een van de gesprekspartners zal zijn van de commissie voor Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 december 2019. 

Nazarski verwijst in zijn bijdrage naar het Amnesty-rapport van 2018, waarin staat dat Curaçao de bescherming aan zijn laars lapt en vooral bezig is met detentie en uitzetting in strijd met het internationaal recht.

'Inmiddels zijn we een jaar verder en Amnesty International maakt zich nog steeds grote zorgen over de waarborging van de rechten van Venezolaanse vluchtelingen, asielzoekers en migranten op Curaçao. Hoewel er inmiddels formeel een art. 3 EVRM-procedure (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) bestaat, is de toegang tot deze procedure niet geborgd en regelmatig vinden uitzettingen plaats.'

Nederland heeft op verzoek van Curaçao 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om de capaciteit voor de opvang van Venezolanen uit te breiden. Dat geld is onder de voorwaarde van individuele toetsing toegezegd, maar Amnesty ontvangt ‘met grote regelmaat’ signalen dat dit niet gebeurt.

'Amnesty International maakt zich dan ook ernstige zorgen over de naleving van mensenrechten van Venezolanen in Curaçao. Daarnaast roepen de berichten vragen op over de besteding van het Nederlandse geld.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten