(Bron screenshot: YouTube) |
- Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld
De advocaat van president Desi Bouterse, Irvin Kanhai, zegt vandaag, zondag 1 december 2019, op Starnieuws, dat de Krijgsraad blij moet zijn dat hij geen president is van het land. Dan zou hij weten wat hij moest doen met a-nationalisten, 'een stelletje mensen dat gekoloniseerd is'.
Kanhai blijft erbij dat het om een politiek proces gaat (kennelijk voor het gemak uit het oog verliezend, dat het gaat om de moord op 15 burgers). Veel van de getuigen die hij opgevoerd heeft, zijn volgens hem opzij gezet door de Krijgsraad. In het vonnis is niet meegenomen waarom hun getuigenis niet is gebruikt. Ook de archieven over 1982 zijn door Nederland voor zestig jaar afgesloten.
Kanhai stelt dat de Amnestiewet nog recht overeind staat. Eerst is dit ook in 2012 erkend door de Krijgsraad. Daarom was het proces volgens de advocaat vier jaar stilgelegd om een rechtsvraag hierover te beantwoorden. Daarna is geoordeeld dat de Amnestiewet buiten beschouwing moet worden gelaten.
Nu het verstek-vonnis is uitgesproken, zal verzet worden aangetekend. De advocaat zegt dat hij nog niet kan aangeven of zijn cliënt aanwezig zal zijn bij de behandeling. Indien Bouterse niet persoonlijk aanwezig zal zijn, wordt het vonnis bevestigd. De mogelijkheid is om hiertegen in beroep te gaan. De behandeling van die zaak kan wel tien jaar duren. Alle rechtsmiddelen zullen worden bewandeld om het vonnis teniet te doen.
Dat er geen gevangenneming is gelast door de Krijgsraad, ondanks een vonnis van 20 jaar onvoorwaardelijk, vindt de advocaat normaal. Pas bij 18 jaar na 1982 is het gerechtelijk vooronderzoek gestart. Na het gerechtelijk vooronderzoek is het proces in november 2007 aangevangen. 'Als al die tijd de mensen niet zijn opgesloten, dan kan de Krijgsraad nu geen gevangenneming gelasten. Het vonnis heeft nog niet het gezag van gewijsde. Er zijn nog rechtsmiddelen mogelijk en die moeten worden afgewacht', benadrukt Kanhai.
De raadsman zegt verrast te zijn, dat de Krijgsraad vrijdag ineens vonnis heeft uitgesproken. Dat had hij niet verwacht. Op 6 november werd nog gesteld door de rechterlijke macht - bij de vordering van Kanhai om het strafproces af te sluiten zonder veroordeling - dat er nog geen zicht was op een datum voor de uitspraak. De raadsman van Bouterse vindt het vreemd dat tussen 6 en 29 november alles in stelling is gebracht, terwijl de president op Staatsbezoek was in China.
'In de dagvaarding staat niet dat er vonnis zou worden gewezen. Het proces was formeel niet afgesloten. Verwacht werd dat vrijdag de datum zou worden bekendgemaakt voor het vonnis. Ik ben geen NDP dat weet eenieder. Maar ,als men denkt om Bouterse of de NDP op deze manier de pas af te snijden, heeft men het glad mis. Bouterse is nu tot martelaar gemaakt. Hij zal de verkiezing groots winnen. Hij is veel sterker gemaakt met dit vonnis van gekoloniseerde mensen.
Kanhai lijkt behept te zijn met een diep geworteld koloniaal waanbeeld
'Men heeft niet uitgezocht hoe de situatie was in Fort Zeelandia op 8 december 1982. Het leven van Bouterse was ook in gevaar. Er waren coupplannen die zijn verijdeld. En dat rapport is niet meegenomen door de Krijgsraad. Ook de getuigenissen hierover zijn niet gebruikt. Daarom zeg ik dat het een politiek proces is. Er is gewoon voorbij gegaan aan al de tegencoups die uitgevoerd zijn en gepland werden. De tweedeling in het leger is niet meegenomen.'
Hij voert aan, dat als zijn cliënt moorddadig was, hij in 1987 toen hij de verkiezing had verloren, ook had kunnen optreden. Hij zou volgens Kanhai nooit hebben meegewerkt aan een vreedzame overgang......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten