'Nu er vonnis is gewezen in het voordeel van de banken, praat Abdoel opeens niet meer over bemoeienis van Nederland'....
'Nu heeft hij
respect voor de uitspraak en Nederland, het kan gebeuren Amzad Abdoel'
In mei 2018 heeft de douane van Nederland beslag gelegd op een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname. Dit geld was vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar Nederland gestuurd. Intussen heeft de rechtbank van Noord-Holland beslist dat het geld teruggegeven moet worden aan Suriname. Eenieder is blij met het vonnis want die euro’s behoren toe aan de Surinaamse burgers.
Toen het geld in beslag was genomen door het OM van Nederland, vroeg Starnieuws om een reactie aan Amzad Abdoel, die zei onomwonden: 'dat het veel lijkt op een politieke actie van Nederland die erop gericht is om de economische groei van Suriname die voor dit jaar geprognosticeerd is, te stuiten'. Minister Hoefdraad was eveneens diezelfde mening toegedaan.
Nu er vonnis is gewezen in het voordeel van de banken, praat Amzad Abdoel opeens niet meer over bemoeienis van Nederland, nu heeft hij respect voor de uitspraak en Nederland. Het kan gebeuren Amzad Abdoel!
Abdoel zegt in zijn schrijven, dat de oppositie niet blij is met het vonnis van de rechtbank, daarbij somde hij enkele punten op waaruit zou moeten blijken dat de oppositie niet blij zou zijn.
Het is een klinkklare onzin van Abdoel, dat de oppositie gezegd zou hebben, dat Nederland nooit zonder enige reden het geld in beslag zou nemen; dat het OM van Nederland zeker over bewijslast beschikt, dat de oppositie geduimd zou hebben dat het geld niet vrijgegeven wordt. Ik heb niemand van de oppositie horen zeggen, dat het in beslag genomen geld niet vrijgegeven moet worden. Deze beweringen van Abdoel zijn niet slechts misleidend, maar ook van elke waarheid ontbloot. Ik ga niet zeggen dat Abdoel, een neppe parlementariër is, maar wel zeggen dat hij het volk misleidt met zijn valse berichtgevingen.
Het staat onomstotelijk vast, dat vanwege het slecht gevoerde beleid van deze regering, Suriname aan imagoschade lijdt. Enkele voorbeelden:
Het zich niet strikt houden aan internationale wet- en regelgeving;
het niet nakomen van internationale afspraken;
vanwege de vele drugstransporten krijgt Suriname het etiket van 'drugstransportland' opgeplakt. Lees het uitgebreide statement van procureur-generaal Baidjnath Panday.
Al deze zaken hebben ertoe geleid, dat Nederland de controle opgevoerd heeft op de geldzendingen van de CBvS.
Het staat als een paal boven water,
dat wij door veel landen geïsoleerd worden;
dat het valutaverkeer bijkans anderhalf jaar vast is komen te liggen;
dat wij als cliënt het gewenste bedrag in valuta niet kunnen opnemen;
dat ondernemers werkelijk in zware problemen zijn gekomen;
dat wij geblacklist zullen worden als we geen maatregelen zullen treffen (statement van de pg).
Het OM van Nederland zegt, dat de uitspraak van de rechter betreft niet de vraag of er wel of geen sprake is van witwassen, maar gaat over de vraag of het geld in beslag genomen had mogen worden. En dat had niet gemogen. Volgens het OM van Nederland gaat het strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen gewoon door.
Abdoel zegt dat de purple movement, pal achter de monetaire autoriteiten en de banken heeft gestaan in deze moeilijke tijden, maar heeft bewust verzuimd te zeggen dat de purple movement vanaf 1987 veelal achter dubieuze zaken staat van regering Bouterse. Er zijn legio voorbeelden, waaronder: De amnestiewet van 5 april 2012, de recente wijziging van de wet op de staatsschuld, de deal met Alcoa, de vele leningen, waarbij er geen verantwoording wordt afgelegd, er wordt geen verantwoording afgelegd over de herkomst van de 40 miljoen US dollar die bij de cambio van Chotelall, tegen de Chotelall-koers wordt verkocht.
Idris Naipal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten