dinsdag 15 oktober 2019

Vicepresident Adhin en minister Hoefdraad blikken tevreden terug op werkbezoek Russische delegatie

(Bron foto's:NII)
'Ze willen zien wat Suriname te bieden heeft en waar braakterrein ligt voor hun investeerders'


Zowel vicepresident Michael Adhin als minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is tevreden met het werkbezoek van een delegatie uit Rusland onlangs aan Suriname. Tijdens dit bezoek voerden ze gesprekken op diplomatiek niveau. De Russische delegatie stond onder leiding van de niet-residerende ambassadeur van Rusland in Suriname, Sergei Akopov, die in Brazilië zijn standplaats heeft, zo schrijft vandaag, dinsdag 15 oktober 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII)

Akopov deed Suriname aan met een team van 'handelsrepresentanten' en de vertegenwoordigers van het Russische conglomeraat Rostec. Onder Rostec ressorteren ruim 700 bedrijven en volgens vicepresident Adhin en minister Hoefdraad zijn er hierdoor ruime mogelijkheden om zaken te doen. Volgens vicepresident Adhin hebben de 700 bedrijven die in Rostec verenigd zijn oriëntatiemogelijkheden op heel wat gebieden in Suriname.

De vicepresident stelt, dat van Surinaamse zijde alle gebieden waar  mogelijkheden zijn om zaken te doen met de delegatie besproken zijn. Hij zegt dat hij zich dan ook verder gaat oriënteren. De vicepresident denkt dat vanwege Surinames behoefte er een koppeling gemaakt kan worden met het bedrijfsleven in Rusland zodat die kan nagaan hoeveel ze hier kan investeren. Adhin benadrukt dat de Russische delegatie praktisch ingesteld is, wat betekent dat men zo snel mogelijk zaken wil doen. 'Ze willen zien wat Suriname te bieden heeft en waar  braakterrein ligt voor hun investeerders.' 

Volgens de vicepresident is er dan ook sprake van een korte termijn implementatie. Hij zegt, dat Suriname heel veel mogelijkheden heeft, maar dat het land vooral op zoek is naar projecten met een grote spin-off naar de regio. De vicepresident noemt in deze de agrarische sector.

Hij benadrukt, dat Suriname met een partner als Rusland, een groot land met grote investeerders, een heel andere snelheid van ontwikkeling kan krijgen.

De aanwezigheid van de Russische delegatie in Suriname betrof een tegenbezoek nadat minister Hoefdraad in september het Europese land aandeed. Verder is het een vervolg op het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov eerder dit jaar. Volgens de Surinaamse bewindsman is het van belang, dat Suriname haar vleugels verder uitslaat in relaties.

Minister Hoefdraad zegt dat Suriname een zeer interessant land blijft, nu nog meer vanwege de enorme olie- en gasvondsten voor de Guyanese kust. Hierdoor zal er niet alleen sprake zijn van een stuk economische bedrijvigheid, maar ook de mogelijkheid om andere zaken te ontwikkelen. De bewindsman benadrukt daarom, dat Suriname deze momenten echt moet aangrijpen. Hij geeft ook aan dat er niet alleen met de Surinaamse overheid gesprekken zijn gevoerd, maar ook met de private sector en de hoop is erop gevestigd dat men snel tot concrete zaken kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten