'Ik geloof niet, dat het de president dit keer zal lukken om de samenleving in de maling te nemen'
Asiskumar Gajadien, lid van de vaste Assembleecommissie van Financiën (VHP), zegt vandaag, zondag 20 oktober 2019, op Starnieuws, dat de coalitie alles in het werk zal stellen om minister Gillmore Hoefdraad te beschermen en om nóg meer te kunnen lenen.
Het Assembleelid vindt de opmerking van president Desi Bouterse, dat de Wet op de Staatsschuld voor meerdere interpretatie vatbaar is, heel zwak. 'Als de president van een land vindt dat dit het geval is, moest hij allang komen met een wetswijziging. Nu wordt er ingang gezocht om de wet zodanig te wijzigen om door te kunnen gaan met het leningenbeleid en om de koers kunstmatig te beïnvloeden.'
De mededeling gedaan door Bouterse in het SRS-programma Bakana Tori, dat de koers drastisch omlaag zal gaan, vindt Gajadien misleiding van de samenleving.
De president wil volgens Gajadien de koers met het oog op de verkiezingen omlaag brengen, maar dit is geen structurele maategel.
'Zo is men ook omgesprongen met deze situatie in eind 2014 en begin 2015, vlak vóór de algemene verkiezingen. Er werd geïntervenieerd om de koers kunstmatig op Srd 3,35 voor de US$ te houden. Direct na de verkiezingen is de koers omhoog geschoten boven de Srd 7,50 Srd voor de dollar, omdat men niet verder kon gaan met interventies.'
Dezelfde situatie doet zich nu voor, terwijl er door de Centrale Bank van Suriname getracht wordt te interveniëren met koersen van Srd 7,53 voor de US$. Met een kleine toeslag kunnen sommige cambio’s hierdoor dan lagere verkoopkoersen hanteren dan zelfs wordt ingekocht. Transparantie is zoek bij de Centrale Bank voor wie en wanneer dollars en euro’s ter beschikking worden gesteld, meent Gajadien.
Hij vindt het ook misdadig, dat als de president zo simpel, met praten de koersen omlaag kon brengen, waarom hij het niet eerder heeft gedaan. Bouterse geeft volgens het Assembleelid te kennen, dat hij aan huurders anderhalf tot twee jaar geleden beloofd dat er een oplossing zou komen. 'Waarom heeft hij als president niet eerder hieraan gewerkt?', vraagt Gajadien zich af.
Hij ziet al deze scenario’s die herhaald worden om de verkiezingen te trachten te beïnvloeden. Gajadien gelooft er niet in, dat het de president dit keer zal lukken om de samenleving in de maling te nemen. 'Het is overduidelijk dat met de hulp van de informele sector, oftewel zwart geld, er een boost is in de samenleving.'
Aan de andere kant staat de regering ook onderdruk met de te treffen maatregelen in het kader van National Risks Assesment (NRA). Volgens Gajadien zal de NRA ook een blok aan het been zijn voor deze regering. De budgettaire en fiscale maatregelen die getroffen moeten worden, worden juist niet gedaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten