De vissers kampen met teruglopende visverkopen en lage prijzen. Dit jaar zijn de visverkopen voor de export met bijna 30 procent gedaald, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vandaag, donderdag 5 oktober 2019, op Starnieuws. Het marktmechanisme vraag en aanbod is uit zijn balans.
Nu het probleem met de Chinese trawlers is opgelost, zullen de vissers hun volle aandacht richten op het oplossen van de oorzaken van de teruggelopen verkopen. Bij de verzadiging van de markt heeft het vergunningenbeleid een grote rol gespeeld, zegt Lall. Hoe meer vergunningen je uitgeeft, hoe meer vis er gevangen wordt, waardoor de markt sneller verzadigd raakt. Hij vertelt dat er elk jaar wel een terugloop in de verkopen is, maar dat het dit jaar veel groter is. De vissers blijven zitten met hun vangsten en producten. Lall zegt dat de teruggelopen visexport te maken heeft met een buitenlands marktprobleem, met name de Aziatische markt lijkt verzadigd te zijn.
Een visexporteur heeft afgelopen zaterdag via het Viskeuringsinstituut (VKI) 23.730 kilo aan onverwerkte visproducten laten vernietigen. Het gaat om een lading die in mei 2018 verscheept is naar Vietnam. De afnemer van het product in Vietnam heeft de container met visproducten niet ingeklaard, waardoor scheepvaartmaatschappij CMA dezelfde container terug heeft gestuurd naar het land van herkomst, Suriname. Dit zou blijken uit de inklaringsdocumenten van Suriname naar Vietnam v.v.
'De vis is in bevroren toestand en verpakt en in een door een graafmachine gegraven put gedumpt en met veel zand dichtgemaakt. Het gaat om de vissoort Macrodon ancylodon (King weakfish), in het Surinaams Dagoetifi/Bangamary.
De exporteur heeft afstand gedaan van de vis. Het verwerkingsbedrijf heeft een afstandsverklaring getekend met het VKI, waarbij het bedrijf verklaart op eigen verzoek de lading van visproducten te willen dumpen, vanwege de levensduur van het product. Het product is sinds 18 mei 2018 verscheept naar Vietnam en eind augustus 2019 weer in de haven van Paramaribo, Suriname. Het dumpen is gebeurd onder toezicht van twee inspecteurs van VKI en de politie. Het bedrijf zou duidelijk aangegeven hebben haar naam niet kenbaar te maken', aldus Juliette
Colli, directrice van het Viskeuringsinstituut, tegenover Suriname Mirror.
De ondernemer heeft vastgesteld dat het voor kleine landen steeds moeilijker wordt om vis te exporteren, aangezien de grote mogendheden waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, de regels steeds verder aanscherpen. 'Dit tot grote frustraties van de exporteurs van kleine landen." Met moeite lukt het wat te verkopen nu de markt is gekrompen', vertelt Lall.
Met het vertrek van de Chinese trawlers is één probleem opgelost, maar nu blijkt hoe desastreus het vergunningenbeleid is. Er is sprake van een verdubbeling van het aantal visvergunningen - van 250 naar bijna 500 - voor hetzelfde visgebied. De visprijzen zijn heel snel gedropt dit jaar. Zelfs de verkoop van visblaas, waarmee de vissers hun expeditiekosten nog konden betalen, lijkt een probleem te zijn. 'Niemand wil het kopen, en als er zich toch na moeizaam onderhandelen een koper aanbiedt, wil die het op krediet.'
Lall wijst erop dat de expeditiekosten blijven stijgen en met de teruggelopen visverkopen, de vissers heel moeilijk kunnen rondkomen. Hij blijft pleiten voor het verminderen van de visdruk, wat betekent dat het aantal vergunningen moet worden verminderd.
'Als er niet snel wordt ingegrepen, stort de hele sector financieel in. En dat geld voor zowel de exporteurs, verwerkers en vissers.' Hij wijst op de economische gevolgen voor Suriname.
Het Visserscollectief en de Suriname Fisherfolk Organisation hebben vandaag een gesprek met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Op de agenda staat het vergunningenbeleid en de zorgpunten van de visserijsector. De bewindsman heeft herhaaldelijk gezegd niet onwelwillend te staan tegenover ordening van de vissector.
(Suriname Mirror/Starnieuws)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten