'Vliegveld Hato nu een open gate voor de export van drugs naar Nederland'
Curaçaoënaars die eerst bij de Isla-raffinaderij werkten, maken al enige tijd de overstap naar raffinaderijen en havens van het gebied in en rond Rotterdam. Dat gaf de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren te kennen tijdens een persconferentie in het gebouw van de Vertegenwoordiging van Nederland ter afsluiting van zijn werkbezoek aan Curaçao, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 26 september 2019.
Aboutaleb gaf aan de overstap ‘een slechte zaak’ te vinden, omdat het eiland hiermee bepaalde expertises kwijtraakt. 'Natuurlijk zijn deze mensen van harte welkom, maar dit is niet goed voor Curaçao want daarmee verdwijnt gekwalificeerd personeel dat dadelijk hard nodig is als de raffinaderij weer gaat draaien', aldus de burgemeester van Rotterdam.
Tijdens het werkbezoek van Aboutaleb zijn vooral de onderwerpen sociale ontwikkeling, onderwijs, preventie en criminaliteit aan bod gekomen. Met een kleine delegatie, onder wie ook Marco Pastors, oud-wethouder van gemeente Rotterdam en tegenwoordig directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, zijn er verschillende werkbezoeken geweest bij onder andere de raffinaderij, de douane, overheidsinstanties en scholen.
Concluderend, na een paar dagen op het eiland te zijn, stelt Aboutaleb dat er wel een aantal zaken zijn die nijpend beginnen te worden. In dit kader noemt hij ook de raffinaderij, die door de crisis in Venezuela al enige tijd nagenoeg stilligt. 'De raffinaderij is natuurlijk een belangrijke inkomstenbron voor het eiland en zolang die stil ligt, zorgt dat toch voor sociale instabiliteit', aldus Aboutaleb, die verder aangaf dat er ook flinke stappen moeten worden genomen om aan de wereldwijde gestelde energietransitie te voldoen.
(Bron: NOS Teletekst) |
Aboutaleb deed die uitspraken in Willemstad waar hij zijn vijfdaags werkbezoek aan het eiland beëindigde. Vandaag reist hij naar Colombia.
Aboutaleb zegt zijn bevindingen bij terugkeer te bespreken met Den Haag om de zaak 'stevig op de agenda te zetten'. Volgens de burgemeester kan het zo niet langer en vormt de situatie een gevaar voor Nederland. 'Dit is een klap in het gezicht van de internationale strijd tegen drugshandel.' Aboutaleb zegt dat het vliegveld nu een open gate is voor de export van drugs naar Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten