vrijdag 20 september 2019

Ambassadrice Sieglien Burleson overhandigt geloofsbrieven aan president Frank-Walter Steinmeier, Duitsland

(Bron foto: NII)
Burleson zoekt samenwerking op gebied van milieu, agrarische sector, onderwijs, handel en ondernemerschap


Ambassadrice Sieglien Burleson is sinds kort behalve Surinames permanente vertegenwoordigster in België en de Europese Unie (EU), ook de niet-residerend ambassadrice voor Duitsland. Daartoe overhandigde zij vorige week haar geloofsbrieven aan bondspresident Frank-Walter Steinmeier, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, vrijdag 20 september 2019.

Behalve concrete gebieden van samenwerking tussen Suriname en Duitsland, kwamen tijdens de accreditatieceremonie ook enkele brandende vraagstukken onze regio rakende aan de orde. Voorts informeerde bondspresident Steinmeier de Surinaamse vertegenwoordigster over het streven van Duitsland gericht op het verstevigen van de betrekkingen met de Latijns-Amerikaanse en de Caraïbische regio.

Volgens ambassadeur Burleson markeert Surinames accreditatie de wederzijdse wil tot nauwere samenwerking met Duitsland. Suriname is vooral geïnteresseerd in samenwerking op de gebieden milieu, agrarische sector, onderwijs, handel en ondernemerschap. Voor Suriname is de relatie met Duitsland van belang mede tegen de achtergrond van de diversificatie van ontwikkelingspartners.

In de marge van deze ontmoeting heeft ambassadrice Burleson ook gesprekken gevoerd met diverse topfunctionarissen, over mogelijke gebieden van samenwerking. Tijdens een bespreking met ambassadrice Marian Schuegraf, Regionaal Vertegenwoordigster voor Latijns-America en het Caraïbisch gebied, kwamen klimaatverandering, ocean governance, energievoorziening, capaciteitsversterking en het Duitse duaal onderwijssysteem in het beroepsonderwijs aan de orde.

Ambassadrice Burleson gaf aan, dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname open staat voor partnerschappen, uitwisselingsprogramma’s en cursussen voor het beheer van onze natuurlijke hulpbronnen. Op dit gebied biedt het Duitse Netwerk van Universiteiten in Bavaria, OniLAC, mogelijkheden tot samenwerking. OniLAC onderhoudt partnerschappen met Latijns-Amerika.

 Ook met het Duitse energiebedrijf RWE, dat wereldwijd technisch advies biedt voor energieprojecten en mijnbouw, kan volgens Schuegraf worden samengewerkt. Suriname staat open voor investeerders en partners, die vooral bereid zijn te werken met lokale investeerders. Er is eveneens een gesprek geweest met een vertegenwoordiger van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten