Ten minste 39 inheemse gemeenschappen, van de in totaal 102, lopen momenteel het risico fysiek en cultureel uit te sterven in Colombia, waar inheemse volkeren oproepen tot beëindiging van de genocide waarvan zij het slachtoffer zijn.
Oscar Montero van de Kankuamo-gemeenschap verwijst naar het belang van het eerste Nationale Rapport van Inheemse Volkeren. 'Het is heel belangrijk, zodat toekomstige generaties van de inheemse beweging in Colombia niet ervaren wat we doen. Ik wil niet dat mijn dochter van haar grondgebied wordt verdreven vanwege het geweld of omdat ze zich in een gebied bevindt dat rijk is aan mineralen', zegt Montero.
'Dit is geen document dat alleen geweld tegen onze mensen registreert, het houdt daar niet op. Degenen die het document bestuderen, zullen onze alternatieve manieren van leven ontdekken om de gevolgen van bepaalde actoren te confronteren', voegt hij eraan toe.
#QuePareElGenocidioIndigena— Oscar Montero (@Oscar_MonteroK) August 12, 2019
Seguimos Tejiendo nuestra Memoria Viva...!
No nos acabarán@ONIC_Colombia @CentroMemoriaH @FelicianoValen @luiskankui @JEP_Colombia @ComisionVerdadC @ubpdbusqueda @UnidadVictimas @DefensoriaCol @SomosDef @ComisiondePaz @CIDH https://t.co/jEZpSWtsMD
Naar zijn mening zijn deze alternatieven de middelen geweest om te blijven overleven. 'Spiritualiteit, de minga (soort traditioneel gemeentelijk werk) als een oefening in politieke verdediging, belangenbehartiging via internationale dialoog, zijn enkele daarvan', legt hij uit.
'Degenen die het rapport lezen, zullen de sterke en grote diversiteit van meerdere opvattingen ontdekken die inheemse volkeren hebben opgebouwd met betrekking tot het probleem van conflict, het probleem van vrede', verklaarde Montero, coördinator van het rapport, een initiatief van de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) en het National Historical Memory Center.
'Het conflict heeft ons ertoe gebracht sterker te zijn, veel meer na te denken over onze organisatieprocessen en onze principes van territorium, autonomie en eenheid te beschermen.'
(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Espectador/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten