dinsdag 13 augustus 2019

Braziliaanse aanklagers willen voorkomen dat zoon van president Bolsonaro ambassadeur in VS wordt

(Bron foto: Twitter)
Federale rechtbank moet uitspraak doen over ervaring die iemand nodig heeft om als diplomaat te dienen


Braziliaanse aanklagers willen de zoon van president Jair Bolsonaro, Eduardo, verbieden ambassadeur in de VS te worden. Het parket heeft maandag 12 augustus 2019 een bevel ingediend en een federale rechtbank gevraagd om uitspraak te doen over de ervaring die iemand nodig heeft om als diplomaat te dienen. 

Oppositie parlementsleden hebben het Hooggerechtshof ook gevraagd de benoeming te blokkeren en noemden het nepotisme. Het komt dagen nadat Bolsonaro zei, dat de Amerikaanse president Donald Trump de benoeming van zijn zoon Eduardo had goedgekeurd. De nominatie vereist echter nog steeds goedkeuring van de Senaat van Brazilië.


Volgens het Braziliaanse tijdschrift Epoca hebben aanklagers een rechtbank in Brasilia gevraagd om een ​​uitspraak te doen over de 'verdiensten en diensten' die nodig zijn voor niet-diplomaten die als ambassadeurs dienen. De Officieren van Justitie voegden eraan toe, dat er 'gevaar voor schade zou zijn als een persoon wordt benoemd zonder toereikende voorbereiding'.

Eduardo Bolsonaro, 35, is een Congreslid die de commissie Buitenlandse Zaken in het Lagerhuis leidt. Hij heeft geen eerdere diplomatieke ervaring, maar is de 'schaduwminister van Brazilië' genoemd vanwege de sterke invloed die hij heeft op het buitenlands beleid van zijn vader, meldt BBC Amerika's-redacteur Candace Piette.

Eerder dit jaar voegde hij zich bij zijn vader in een besloten ontmoeting met de Amerikaanse president Trump tijdens een diplomatieke reis naar Washington. Zowel de president als zijn zoon hebben een pro-Amerikaanse houding en breken met de traditioneel voorzichtiger positie van Brazilië. Eduardo is openlijk pro-Israëlisch, terwijl Brazilië er in het verleden op heeft gelet Arabische landen niet te beledigen.

President Bolsonaro heeft de nominatie van Eduardo als ambassadeur verdedigd en zei dat zijn zoon een vriend van de familie Trump is, wat zou helpen de banden tussen de twee landen te versterken. Vorige week zei de Braziliaanse president, dat hij een handgeschreven brief van president Trump had ontvangen waarin hij de nominatie goedkeurde en deze omschreef als 'een geweldige afspraak'.

Bolsonaro gebruikt verschillende van zijn familieleden als adviseurs. Zijn oudste zoon, Flavio, is een senator, terwijl Carlos Bolsonaro lid is van de gemeenteraad van Rio de Janeiro.

(Suriname Mirror/Consultor Jurídico/BBC/Carta Maior/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten