Vertrek Geerlings-Simons uit vergaderzaal leidt tot speculaties - Mogelijk breuk in NDP-fractie
Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons lijkt naar alle waarschijnlijkheid door haar eigen fractie vrijdagochtend vroeg, 30 augustus 2019, in de steek te zijn gelaten. Geerlings-Simons had eerder op de ochtend de marathon Assembleevergadering over de Brokopondo-Overeenkomst verlaten. Met haar vertrokken ook leden van de parlementaire deskundige commissie, aldus de Ware Tijd.
Geerlings-Simons heeft zich persoonlijk ingezet om deze commissie aan te trekken om de overeenkomsten die door de presidentiële commissie en de Alcoa zijn overeengekomen door te lichten.
De commissie van Geerlings-Simons heeft eerder deze overeenkomsten verworpen en zelf 46 nieuwe voorstellen gedaan. Intussen zijn in het parlement de amendementen met voorstellen goedgekeurd die zijn ingediend door leden van de NDP, die zitting hebben in de parlementaire commissie die belast is met de Alcoa kwestie. Dit amendement is aangenomen met 28 stemmen van de coalitie terwijl 13 leden van de oppositie tegen hebben gestemd. Een eerder amendement met voorstellen gedaan door de oppositie is verworpen.
Geerlings-Simons die sinds dinsdag geen vergaderingen meer had geleid in deze kwestie, maar wel in het gebouw aanwezig was en meedeed aan de gesprekken die buiten de vergaderzaal werden gevoerd, had eerder op de ochtend de fracties van de verschillende partijen in het parlement bijeengebracht en samen met hen een consensus amendement besproken en overeengekomen.
Na deze bijeenkomst was het niet vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering leidde, maar Geerlings-Simons.
Nog voordat dit amendement goed ter sprake werd gebracht vroeg Bouva, die in de zaal zat, plotseling om een dringende schorsing. Tijdens deze schorsing gonsde het van geruchten. Vernomen werd dat Alcoa en ook president Desi Bouterse, die in het binnenland moet zijn, het niet eens zouden zijn met het consensus amendement dat door Geerlings-Simons met de verschillende fracties was afgesproken.
Na de schorsing, die door Bouva was aangevraagd, was het niet Geerlings-Simons maar Bouva zelf die verder de vergadering weer leidde.
Volgens hem zou er een verkeerd amendement met voorstellen ter sprake worden gebracht. Bouva ontweek vragen over het vertrek van Geerlings-Simons door te stellen dat de positie van de voorzitter niet bespreekbaar is.
Het was Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur die opmerkte, dat Geerlings-Simons eigenlijk door het hele parlement in bescherming genomen moest worden. Ook dit werd afgewimpeld door Bouva.
Geerlings-Simons en ook de deskundige commissie die zij had aangetrokken waren de rest van de vergadering afwezig.
De beide wetten, machtigingswet aan de regering om verder uitvoering te geven aan de overeenkomsten met Alcoa en de wet wijziging Brokopondo Overeenkomst werden in rap tempo aangenomen. Veel leden van de oppositie hebben bij hun stemmotivatie gezegd tegen te stemmen mede om de behandeling die Geerlings-Simons van haar fractie heeft gekregen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten