maandag 22 juli 2019

VS en Venezuela beschuldigen elkaar bij conflict in internationaal luchtruim

(Bron foto: US Southern Command)
Venezolaans gevechtsvliegtuig zou Amerikaanse EP-3-verkenner lange tijd op onveilige afstand geschaduwd hebben


Het Amerikaanse leger zegt, dat een van hun verkenningsvliegtuigen afgelopen vrijdag agressief benaderd is door een gevechtsvliegtuig van Venezuela. Het is de zoveelste uiting van vijandigheid tussen beide landen. 

Volgens de VS gebeurde het conflict in het internationale luchtruim. Het Venezolaanse gevechtsvliegtuig zou de Amerikaanse EP-3-verkenner een lange tijd op onveilige afstand geschaduwd hebben, en zo de veiligheid van de crew en de missie van de EP-3 in gevaar gebracht hebben.



De vliegtuigen zijn niet gebotst en niemand raakte gewond tijdens het incident.

Zondag beweerde Venezuela, dat de actie erop gericht was om ‘de inval van een Amerikaans verkennings- en inlichtingsvliegtuig te vermijden.’ Volgens hen vloog het vliegtuig richting de luchthaven van Maiquetia, vlakbij de hoofdstad Caracas.


Venezuela beweert, dat de VS de aanwezigheid van het vliegtuig niet gemeld heeft en leidde het vliegtuig daarom weg uit het luchtruim. Het incident vond plaats op dezelfde dag dat president Donald Trump sancties uitriep tegen vier Venezolaanse topmannen van de militaire contraspionagedienst.

De relaties tussen de VS en Venezuela verlopen gespannen sinds de omstreden herverkiezing van president Nicolas Maduro in 2018.

(Suriname Mirror/BBC/De Standaard/Al Jazeera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten