'Laat het volk weten met wie we te maken hebben'
Net als vele anderen willen wij van STREI! ook reageren op de paginagrote advertentie van Suralco/Alcoa. Laten we alle informatie op een rijtje zetten. De advertentie van Suralco/Alcoa is allereerst een belediging aan het Surinaamse volk. Strei! laat dan even in het midden wat de uitkomst van dit hele proces zal zijn.
Waar het hier om draait is dat Suralco/Alcoa zich komt bemoeien met een interne Surinaamse discussie.
Suralco over deal Suriname-... by Suriname Mirror on Scribd
De regering heeft met Suralco/Alcoa onderhandeld en het volk vindt het geen goede deal. Het past dan niet voor Suralco/Alcoa om zich in de lokale onderhandelingen te mengen. Als iemand zich moet verdedigen dan is dat de commissie c.q. de regering. Suralco/Alcoa moet zich diep schamen om zo respectloos met de burgers om te gaan. Alsof het volk dom is en niet begrijpt wat er precies speelt. De beerput voor Suralco/Alcoa gaat hiermee dan ook open.
Laat het volk weten met wie we te maken hebben.
Kan Suralco/Alcoa de volgende vier vragen beantwoorden:
1. Is het niet zo dat Alcoa, het moederbedrijf van Suralco, in 2014 een boete van 384 miljoen USD heeft moeten betalen aan de US Department of Justice vanwege omkoping bij onderhandelingen in Bahrein? (Bron: Financial Times, 9 januari 2014.)
2. Is het niet zo dat Klaus Kleinfeld, CEO van Alcoa tot 17 april 2017 (dus toen er met Suriname werd onderhandeld) eerder bij Siemens CEO was toen dit bedrijf betrokken was bij een multi-billion omkoopschandaal? Zijn kantoor is toen door de politie doorzocht en Siemens heeft een boete moeten betalen van ruim 1.6 miljard USD aan Amerikaanse en Duitse toezichthouders. Bron: Securities and Exchange Commission (SEC), (Press Release Washington, D.C., Dec. 15, 2008).
3. En een vraag die Suralco/Alcoa misschien kan afstemmen met de onderhandelingscommissie. Is het niet zo dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie Dilip Sardjoe betrokken was bij het €34 miljoen omkoopschandaal Ballast Nedam in 1997 welke door het Openbaar Ministerie in Nederland is vervolgd? (Bron: NRC, 22 mei 2018). Heeft Suriname daardoor niet €34 miljoen teveel betaald voor de brug? Is daardoor ook niet de onvoordelige energiedeal getekend?
4. Tenslotte. Is het ook niet zo dat de voorzitter van de onderhandelingscommissie Dilip Sardjoe betrokken was bij het Begro-Insulair schandaal waarbij over de rug van de Surinaamse bevolking grof geld is verdiend aan noodhulp uit de ontwikkelingspot? (Bron: NRC augustus 1993, handelingen Tweede Kamer, Reformatorisch blad, Leidsche Courant).
Bovenstaande vragen zijn volgens Strei! heel makkelijk te beantwoorden. Daarvoor is er geen pagina-grote advertentie nodig.
Volk, begrijpt u goed met wie we hier te maken hebben. Het huidige Alcoa is een totaal ander bedrijf als het bedrijf waar de Brokopondo Overeenkomst (BO) mee getekend is. Vanwege de Tweede Wereld Oorlog was men Suriname gunstig gezind. Suriname had immers door de productie te verhogen de fabricage van oorlogstuig belangrijk versneld. Terugrekenende met informatie van Albert Helman, was de productie tot 4x verhoogd vergeleken met 1935 en zorgde Suriname voor 25% van de Amerikaanse productie.
Wat in 5 jaar is gepresteerd had anders 7 jaren geduurd, zonder Suriname. Hetgeen zich laat vertalen in 12 miljoen extra doden. Omdat wij dat allemaal bespaard hadden, werd ons een eerlijke BO aangeboden.
Het zonder historisch besef achteloos weggooien van een dergelijke overeenkomst is het ernstig benadelen van onszelf. Dus in het bijzonder DNA-leden: denk aan uw afgelegde EED. Als u voor de Suralco/Alcoa deal stemt dan is dat gelijk aan landverraad!
STREI! Team
Pulitzercenter - Reporting Dispute Over Alcoas Dam Roils South American Lands Parliament by Suriname Mirror on Scribd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten