(Bron foto: Facebook) |
De Surinaamse Zendingsvliegdienst, de tak van de Mission Aviation Fellowship (MAF) in Suriname, kan sinds gisteren weer medische vluchten uitvoeren naar het binnenland. Dat meldt de organisatie vandaag, vrijdag 26 juli 2019, in een verklaring, aldus de Ware Tijd. De Surinaamse Zendingsvliegdienst is de grootste aanbieder van medische vluchten naar het binnenland voor de Medische Zending.
Door een wereldwijd vliegverbod van Airvan-vliegtuigen, het type waarmee de lijndiensten in Suriname worden onderhouden, was de maatschappij vanaf maandag genoodzaakt de twee vliegtuigen aan de grond te houden met als gevolg dat de diensten waren stilgelegd.
Het vliegverbod volgde op een onderzoek naar een dodelijke crash met parachutisten in Zweden met een GippsArero GA8 Airvan van het bedrijf Skydive Umea. Nagegaan werd of de oorzaak van de crash bij de vliegtuigen lag, wat niet het geval was. 'Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het betreffende bedrijf structureel de limieten van het vliegtuig heeft overschreden', aldus de MAF.
Het vliegverbod van de Civil Aviation Safety Authority in Australië gold voor alle Airvan-vliegtuigen. Daardoor was, behalve in Suriname, ook de medische hulpverlening in Australië en Oost-Timor, waar de MAF opereert, stilgelegd. 'We zijn dankbaar dat we onze diensten weer kunnen hervatten', zegt Sjaak Breen, base manager van MAF Suriname.
Hij zegt desgevraagd dat er twee weken waren uitgetrokken voor het onderzoek, maar is er opgelucht over dat al na enkele dagen bleek dat de oorzaak van de crash niet bij de vliegtuigen lag. 'Het raakte natuurlijk wel de kern van ons werk in Suriname en de andere landen waar we actief zijn en met Airvans vliegen. Maar, veiligheid staat bij MAF Suriname bovenaan en we stonden dan ook volledig achter het besluit onze twee Airvans tijdelijk aan de grond te houden, totdat door onderzoek meer duidelijkheid gegeven kon worden over de oorzaak van de crash in Zweden.'
De maatschappij heeft naast de twee Airvans een Cessna, maar dat vliegtuig is kleiner en heeft daardoor beperkte mogelijkheden. MAF Suriname is in 1964 opgericht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten