Op de grond project rust een schuld...., waterleiding ontbreekt - Bewoners maken zich zorgen over vele issues
Aantal eigenaren dat woning laat overwoekeren dreigt die kwijt re raken
Personen die zijn opgenomen in het woningbouwproject van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) te Esperanceweg en niets meer van zich laten horen, kunnen de huizen kwijtraken. CLO-voorzitter Ronald Hooghart zal de woningen eind juni terugnemen indien mensen hiervoor geen interesse meer tonen. 'Het gras staat hoog bij deze huizen, terwijl veel mensen in woningnood verkeren. Ik kan de huizen toewijzen aan mensen die wel een woning hard nodig hebben', zegt Hooghart, aldus de Ware Tijd maandag 10 juni 2019.
Hoe groot de groep is die woningen kunnen verliezen, kan hij niet precies zeggen.
De CLO is enkele jaren geleden gestart met het woningbouwproject te Esperanceweg in het ressort Santodorp. Er zijn ongeveer 160 kavels. Hooghart legt uit dat nadat gebleken is dat geregistreerden aan de voorwaarden voldeden, ze een perceel kregen toegewezen. De financiële zaken worden afgehandeld met de bank.
Volgens de CLO-voorzitter is er 450.000 euro neergeteld voor het stuk land van acht hectare. Het project is in afrondende fase, zegt Hooghart. Het project is voorzien van elektriciteit, maar niet alle huizen zijn op het net aangesloten. Er is ook geen waterleiding. Sommige mensen zij al in de huizen ingetrokken.
De CLO had zaterdag een vergadering met de personen die in aanmerking zijn gekomen voor de percelen. Vele mensen hebben geklaagd over de wateroverlast in het gebied. Sommige straten verkeren hierdoor in slechte staat. De wateroverlast is een doorn in het oog van een bewoner. 'Ik moet op percelen van andere mensen lopen om mijn huis te bereiken', klaagt ze.
Hooghart hield de mensen voor dat hieraan wordt gewerkt. 'We zitten nu in de regentijd en het water gaat zitten in de wegen. We moeten ook bereid zijn om de handen ineen te slaan om dit probleem aan te pakken.'
Het stroom- en waterprobleem kan volgens hem in een maand opgelost worden. 'De zaken hierover lopen langzaam.'
Een bewoner heeft kunnen achterhalen dat er een schuld rust op de grond. Dit heeft ze zwart op wit gekregen van het MI-Glis, Management Instituut Grondregistratie en Land Informatie Systeem Suriname. De schuld wordt niet ontkend door Hooghart. 'Die wordt afgelost wanneer de mensen de lening bij de bank betalen', legt hij uit. Volgens de bewoner wordt die schuld nog niet afgelost.
Ze ziet niet graag dat hierdoor het project in problemen komt. Ondanks dit vindt ze het woningbouwproject een geweldige zaak. Er zijn wat kinderziektes die opgelost moeten worden. Mogelijk zijn vanwege werkzaamheden de grenspalen van sommige percelen verwijderd en niet meer teruggeplaatst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten