dinsdag 11 juni 2019

Topman FARC 'Jesus Santrich' neemt zetel Colombiaans Congres in

(Bron foto: El Espectador)
President Ivan Duque eist tevergeefs opschorting toelating 'Santrich' tot Congres


'Jesus Santrich' is maandag 10 juni 2019 toegelaten tot het Congres, tot grote woede van president Ivan Duque die eiste dat de voormalige FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) onmiddellijk werd opgeschort. Santrich, die in de VS wordt onderzocht wegens een nogal vage drugshandel, werd formeel uitgenodigd door de Accreditatiecommissie om maandag zitting te nemen in het Congres. 

Duque deed onmiddellijk een beroep op de inspecteur-generaal om te voorkomen dat de voormalige guerrillaleidster zou worden ingezworen, en benadrukte dat Santrich een 'maffioso' is ondanks een uitspraak over oorlogsmisdaden die de leider van de FARC vrijpleitte.



'Hoe kan het dat we een maffioso hebben die als Congreslid in ons land beëdigd wordt', zei Duque, wiens extreem-rechtse politieke beschermheer, senator Alvaro Uribe (Centro Democrático – Mano firme, corazón grande), een vermeende medewerker was van het inmiddels ter ziele gegane Medellin Kartel.

Als onderdeel van de vredesovereenkomst van 2016 kreeg de FARC gedurende twee Congresperioden vijf zetels in elke kamer van het Congres. Santrich moest vorig jaar de FARC leiden in het Lagerhuis, maar werd gevangen gezet nadat de VS om zijn uitlevering had gevraagd en beweerde dat de vrijwel blinde voormalige ideoloog 10 ton cocaïne naar de VS wilde smokkelen. Het tribunaal voor oorlogsmisdaden verwierp het uitleveringsverzoek vorige maand vanwege onvoldoende bewijs, en het Hooggerechtshof beval Santrich's vrijlating vorige maand nadat de Staatsraad de privileges van het Congres van de FARC-leider had bevestigd.

De DEA en de voormalige hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez zijn nu in onderzoek over het debacle.


Santrich's toetreding tot het congres heeft wijdverspreide verontwaardiging veroorzaakt van rechtse politici, waarbij twee leden van de Accreditatiecommissie van vijf zich onthielden van de stemming, inclusief commissievoorzitter Wadith Mazur wiens Partido Conservador Colombiano deel uitmaakt van de minderheidscoalitie van Duque in het Congres.

Inspecteur-generaal Fernando Carrillo reageerde niet onmiddellijk op de oproep van Duque om Santrich te schorsen en zou zijn eigen onderzoek moeten uitvoeren alvorens te beslissen of bewijs de opschorting door de FARC-leider van het Congres zou rechtvaardigen.

Congres-president Alejandro Chacon heeft Santrich niet meteen de eed afgenomen, naar verluidt bewerend dat hij het druk had en vroeg zijn vervanger, Atilano Giraldo van de centrum-rechtse  Cambio Radical, verder te gaan.

Volgens de krant El Espectador wordt Santrich vandaag, dinsdag 11 juni, door Giraldo ingezworen.


Het Hooggerechtshof zal zijn onderzoek naar Santrich voortzetten en nagaan of hij betrokken was bij plannen om cocaïne te exporteren, zoals beweerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten