Leerkrachten van de St. Cecilia school, de LBO Hockeyschool de MULO Hockeystraat, OS Hockey straat en en 2 OS Mastklimmen straat, MULO Latour I en II, LBO Latour en HPG Latour hebben gistermiddag, na een paar uur wachten in de stromende regen, aan de voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, een petitie aangeboden. Hierin staat, dat de leerkrachten én leerlingen van de scholen te Latour het veiligheidsgevoel kwijt zijn, nadat ze de afgelopen tijd zijn opgeschrikt door roofovervallen waarbij leerkrachten en leerlingen slachtoffer zijn geworden. Het doel van de petitie is om aandacht te vragen voor het veiligheidsgevoel op de scholen, aldus vandaag, vrijdag 31 mei2019, de Ware Tijd.
Sharon Rodgers, schoolleidster van de St.Cecilia School, die de petitie voorlas, zei dat door de directrice van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur na een bezoek aan de verschillende scholen woensdag beveiliging op al de getroffen scholen is toegezegd. De leerkrachten zeiden dat hiervan nog niets van te merken is. Ze benadrukten dat het erg belangrijk dat de schoolomgeving een is waar iedereen zich veilig voelt.
Aan de voorzitster werd gevraagd via De Nationale Assemblee er alles aan te doen om te zorgen voor de veiligheid op alle scholen.
De leerkrachten hebben na twee uren wachten de petitie kunnen aanbieden aan de Assembleevoorzitster. Hiervoor werden zij aangewezen door de beveiliging van DNA buiten de poort te wachten. Een agent, die ook op locatie was, probeerde samen met enkele Assembleeleden de beveiliging op andere gedachten te brengen om de leerkrachten uit de regen te laten gaan.
Er is concreet gevraagd naar permanente gewapende beveiliging van de leerkrachten en leerlingen op en rondom de scholen van zes uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Ook willen de leerkrachten en leerlingen permanente en zichtbare surveillance rondom de scholen en camerabeveiliging op de verschillende scholen. Verder is gevraagd om begeleiding van de getraumatiseerde leerkrachten en leerlingen.
Geerlings-Simons stelde, dat petities normaal gesproken niet als spontane actie worden aangeboden, maar na overleg, zodat het voorbereid kan worden. Ze zei, dat iedereen opgeschrikt is door iets dat niet eerder is meegemaakt. Daarom is direct in contact getreden met de regering, het is een ingewikkeld vraagstuk en ze hoopt niet dat het een nieuwe trend is. Behalve het trauma waarmee een beroving gepaard gaat, is er ook de mogelijkheid tot 'copy cat', waarbij mensen die het idee niet zelf hadden, dit nu wel hebben, sprak Geerlings-Simons.
Het Nationaal Leger zal helpen met de beveiliging, hoewel het niet de bedoeling is dat de gewapende macht op scholen moet zijn om leerkrachten en kinderen te beschermen, maar in de acute fase moet hier wel op worden ingespeeld. De Assembleevoorzitster gaf aan, dat met Onderwijs besproken is dat alle scholen wachters horen te hebben. Zowel het ministerie van Justitie en Politie als Defensie hebben toegezegd, dat de scholen vanaf vandaag 24 uur per dag bewaking zullen hebben.
Geerlings-Simons gelooft en hoopt niet dat het in Suriname zo ver komt, als in andere landen, dat je hele politiemachten op scholen moet hebben om kinderen veilig te houden, maar dat het een incident is geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten