(Bron foto: Twitter) |
De voormalige guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia - nu politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) - beschuldigt de regering van president Ivan Duque ervan de gewezen rebellen niet te beschermen. Volgens de FARC zijn meer dan 140 gewezen rebellen gedood sinds het vredesakkoord uit 2016. Dat akkoord voorzag beschermingsmaatregelen voor voormalige guerrillero’s, maar toch zijn er nog om het leven gebracht.
Duque reageerde niet op een verzoek van de FARC tot een vergadering over de toepassing van het vredesakkoord, aldus FARC-leider Rodrigo Londono. 'Op hoeveel meer doden moeten we wachten tot u, als staats- en regeringsleider, beslist om ons te ontvangen?', schreef FARC-lid Sandra Ramirez op Twitter. Ramirez riep de autoriteiten op om paramilitaire groepen te ontmantelen.
Responsabilizamos al Gobierno Nacional por este genocidio que se presenta contra miembros de nuestro partido. ¡Nosotros no firmamos un acuerdo de paz para que nos maten! Hemos cumplido y no aceptaremos más silencio por parte del Estado. #NoAlGenocidioContraFARC pic.twitter.com/RqvpRNPjfK— Sandra Ramírez (@SandraFARC) May 15, 2019
#Comunicado || Señor presidente Duque, estamos solicitando una cita con usted sobre su compromiso con el acuerdo y no hemos recibido respuesta. ¿A qué número de muertos debemos esperar, antes de que usted, como jefe de Estado y cabeza de gobierno se decida a recibirnos? pic.twitter.com/Cw8MY2sTox— Sandra Ramírez (@SandraFARC) May 15, 2019
Volgens analisten kunnen zulke groepen achter de moorden zitten. Dergelijke groepen worden gelinkt aan de partij van Duque, die kritisch staat tegenover het vredesakkoord, en aan andere conservatieve politici op lokaal en nationaal niveau. Ook andere gewapende groepen en drugsbendes die de controle willen over de gewezen FARC-gebieden kunnen achter de moorden zitten.
Critici beschuldigen Duque ervan het vredesakkoord niet volledig te willen implementeren. Het akkoord was getekend door zijn voorganger, Juan Manuel Santos, na 52 jaar van gewapend conflict. Ongeveer 7.000 FARC-strijders legden hun wapens neer.
De guerrillagroep ging over in een politieke partij met dezelfde naam. Het akkoord garandeerde ook 10 zetels in het Colombiaanse Congres.
De FARC haalde de kwestie aan een dag nadat een van de voormalige leiders van de guerrilla, Jorge Enrique Corredor Gonzalez, werd doodgeschoten toen hij lunch had in een restaurant in Tulua.
El ex comandante es el segundo de los firmantes del Acuerdo de Paz que es asesinado en menos de 48 horas https://t.co/DwkGq6zF9M— 24 HORAS (@diario24horas) May 15, 2019
Duque veroordeelde vandaag de moord en zei dat hij de de autoriteiten de opdracht heeft gegeven om de moordenaars op te sporen. De regering is geëngageerd voor 'de veiligheid van alle ex-strijders in het proces van de herintegratie', stelde de president.
Condenamos asesinato, en Tuluá, Valle, de Jorge Corredor, desmovilizado de Farc. He dado instrucciones a las autoridades para que den con responsables de este crimen. Gobierno Nacional está comprometido con la seguridad de todos los excombatientes en proceso de reincorporación.— Iván Duque (@IvanDuque) May 15, 2019
Op 22 april werd nabij de grens met Venezuela het lichaam gevonden van Dimar Torres, een andere guerrillero, met sporen van marteling. Minister van Defensie Guillermo Botero zei aanvankelijk dat Torres had geprobeerd om een soldaat te ontwapenen en dat hij per ongeluk was gedood in het daaropvolgende gevecht. Een generaal gaf later toe dat soldaten hem hadden terechtgesteld.
(Suriname Mirror/VoA News/Belga/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten