zaterdag 11 mei 2019

Colombiaanse filmmaker doodgeschoten tijdens maken documentaire over slachtoffers van geweld

Mauricio Lezama hield interviews in de stad Arauquita in het departement Arauca


Een Colombiaanse filmmaker is donderdagmiddag 9 mei 2019 doodgeschoten tijdens het maken van een documentaire over de slachtoffers van geweld in het noordoosten van het land. Mauricio Lezama voerde interviews uit in de stad Arauquita, in het departement Arauca, toen hij werd neergeschoten, zei gouverneur Ricardo Arévalo. 

Arévalo beschuldigde splinter individuen van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die een vredesovereenkomst hebben afgewezen die in 2016 is getekend, van de moord.


Arauca staat bekend als een centrum voor drugshandel en -smokkel. Lezama maakte een documentaire, met de titel Mayo, over een medische assistent die in het gebied was gedood tijdens het gewapende conflict in Colombia.

De schutters arriveerden op een motor om ongeveer half vier 's lokale tijd, schoten op de heer Lezama talloze malen en vluchtten, aldus lokale media.


Een man die met de filmproducent werkte, raakte gewond. De heer Lezama, die ook bij de culturele afdeling van Arauca werkte, had financiering gekregen voor de documentaire van Proimágenes Colombia, een onderneming voor filmontwikkeling. Op Twitter veroordeelde de groep 'alle vormen van geweld en betuigde zijn condoleances'.



De deal tussen FARC-rebellen en de Colombiaanse regering bracht een einde aan een 52-jarig durend conflict dat ongeveer 260.000 mensen het leven kostte. Hoe het ook zij, er zijn naar verwachting 1.700 FARC andersdenkenden in het departement Arauca, aan de rand van Venezuela, net als de strijders van het Ejército de Liberación Nacional (ELN) - de laatste guerrillagroep die nog steeds dynamisch en actief is in Colombia, meldde het persagentschap AFP.



(Suriname Mirror/Coastal Morning Star/Twitter/Vanguardia/Radio Nacional0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten