Slechts $ 751 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling dit jaar
Jonge onderzoekers verlaten Brazilië - 'Onze beste en slimste hebben het land verlaten'
De Braziliaanse overheid heeft felle kritiek te verduren van wetenschappers, nadat ze plannen had aangekondigd om economische stagnatie aan te pakken door een overheidsbrede budgetbevriezing in te voeren die de financiering van onderzoek met 42% zou kunnen verlagen.
De lockdown van 30 miljard reais ($ 7,5 miljard), die eind vorige maand werd aangekondigd, heeft met name het ministerie van Wetenschap, Technologie, Innovatie en Communicatie (MCTIC, Ministério da Ciência, Tecnologia, Inovações e Comunicações) getroffen, dat nu slechts 2,9 miljard reais zal hebben ($ 751 miljoen) voor onderzoek en ontwikkeling dit jaar.
'We liepen op een lekke band; nu namen ze het roer over', aldus Ildeu de Castro Moreira, een natuurkundige aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro en voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor de Vooruitgang van de Wetenschap, in het tijdschrift Science. 'We wisten dat er onderweg misschien nog een onvoorziene maatregel zou zijn, maar we hadden nooit verwacht dat het zo extreem zou zijn. . . . Als je zo weinig hebt om mee te beginnen, is elk verlies een groot verlies.'
De bevriezing vertegenwoordigt de laatste jaren een aantal bezuinigingen op de financiering van wetenschap. In 2017 werd het geld voor MCTIC teruggebracht tot het equivalent van slechts $ 900 miljoen - dan het kleinste wetenschapsbudget in meer dan een decennium - hoewel er later in het jaar extra geld beschikbaar werd gesteld aan het ministerie. Latere jaren hebben niet veel meer voor het ministerie gezorgd.
Jair Bolsonaro, de extreem rechtse president van Brazilië, die sinds januari de leiding heeft, had oorspronkelijk toegezegd de onderzoeksuitgaven te verhogen. Maar, hij benoemde ook een economie minister die vastbesloten was om overheidsfinanciering te verminderen als een manier om de economische groei te stimuleren.
De bevriezing is aan sterke kritiek onderhevig geweest door onderzoekers en wetenschapsorganisaties in het land. 'Het is een irrationeel beleid', zegt Mariana Moura van de Universiteit van São Paulo's Instituut van
Energie en Milieu, die medeoprichter is van de activistische beweging Engaged Scientists, in Science. 'Elk ander land weet dat je meer geld moet storten voor wetenschap en technologie om de economie te laten groeien.'
Luiz Davidovich, een natuurkundige aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, zei bezorgd te zijn dat het beleid alleen de jongere onderzoekers van het land zal helpen om weg te gaan en merkt op dat hij verschillende verzoeken voor aanbevelingsbrieven van afgestudeerde studenten heeft ontvangen om precies dat te doen. 'Onze beste en slimste hebben het land verlaten', zegt hij.
(Suriname Mirror/MercoPress)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten