dinsdag 16 april 2019

DA’91 overweegt een eigen opiniepeiling onder kiezers te laten uitvoeren

Diverse politici plaatsen vraagtekens bij de neutraliteit van onderzoeksbureau Nikos

Marten Schalkwijk, leidinggevende bij Nikos, is verbonden aan wetenschappelijk bureau van VHP


De buitenparlementaire oppositiepartij DA’91 overweegt een eigen opiniepeiling onder kiezers te laten uitvoeren. Na de publicatie van de resultaten van de recente enquête van onderzoeksbureau Nikos (Ngo Instituut voor Kaderontwikkeling in Suriname) hebben verschillende politieke kopstukken vraagtekens geplaatst bij de neutraliteit van voornoemd bureau. Marten Schalkwijk, leidinggevende bij Nikos, is verbonden aan het wetenschappelijk bureau van de VHP. Dit bericht dinsdag 16 april 2019 de Ware Tijd.

Uit de recente peiling in kiesdistrict Paramaribo blijkt, dat de VHP het meest vooruit zou gaan in zetels. Partijen als DA'91 zijn volgens Nikos 'onzichtbaar'.

Het houden van peilingen is volgens DA'91-voorzitster Angelic del Castilho niet voorbehouden aan enkelingen. 'Elke partij kan dat doen en wij overwegen als partij ook om voorafgaand en na de opstart van onze officiële campagne ook onze eigen professionele peiling te doen.' Zij constateert grote verschillen in de resultaten van eerder gehouden peilingen die echter niet zijn gepubliceerd en de uitkomsten van de jongste Nikos-peiling.

Na de publicatie van de enquête maandag hintten zowel André Misiekaba (NDP), Gregory Rusland (NPS) en Amzad Abdoel (NDP) op de politieke affiniteit van Schalkwijk. Op de vraag waarom de onafhankelijkheid van Schalkwijk niet ter discussie stond toen hij als DOE-voorzitter ook peilingen hield die niet rooskleurig waren voor DOE, antwoordde Misiekaba, dat toen aan DOE 'altijd gewoon gegeven is' wat die partij daadwerkelijk toekwam. Andere peilingen hadden dat ook bevestigd. Hij zegt dat bij soortgelijke onderzoekingen voorkomen zou moeten worden ,dat er een duidelijke link tussen onderzoekers en politieke partijen gemaakt kan worden. Hij pleit ervoor dat ook 'anderen' opiniepeilingen houden, zodat resultaten vergeleken kunnen worden.

Del Castilho vindt het jammer, dat de peilingen vanwege de anonimiteit niet op een later tijdstip  herhaald kunnen worden. 'Maar, dat is een keus die aan het bureau.'

Del Castilho zegt, dat haar partij in 2015 begonnen is aan een transformatieproces en dat het proces van re-branding de komende periode wordt geïntensiveerd in de buurten, bij organisaties maar ook via mediaproducties. Het resultaat van de peiling geeft weer dat de partij nog veel werk heeft, maar dat er ook ruimte is voor groei. 'Wij zijn dus zeer hoopvol gestemd richting het moment dat wij onze campagne zullen lanceren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten