zaterdag 6 april 2019

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Niks aan de hand met wijziging Kiesregeling met gewone meerderheid'

Enkele deskundigen stellen dat 2/3 meerderheid vereist is voor wijziging Kiesregeling



Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft in reactie op een opmerking van Assembleelid Marinus Bee (ABOP) gisteren tijdens de behandeling van de staatsbegroting 2019 in de Assemblee, benadrukt dat er niks aan de hand is met de wijziging van de Kiesregeling met gewone meerderheid. Na de wijzigingen die aangebracht zijn in de Kiesregeling inzake verhoging van de leeftijd van leden en plaatsvervangende leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau van 65 naar 70 jaar, barstte een discussie los, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 april 2019. 

Enkele deskundigen, onder wie ook Eugène van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President, vinden dat 2/3 meerderheid vereist is voor wijziging van de Kiesregeling. Bee zei gisteren, dat het belangrijk is dat er een standpunt komt van De Nationale Assemblee na de maatschappelijke discussie.

De wetten zijn aangenomen met 29 stemmen. Geen enkel Assembleelid had in het openbaar tijdens de behandeling van de wetten aangegeven, dat de Kiesregeling met gekwalificeerde meerderheid moest worden aangenomen. Bee zei dat na de discussies, dat de ABOP wel de mening is toegedaan dat 2/3 meerderheid nodig is.

Geerlings-Simons merkte op, dat tot de laatste minuten de coalitie en oppositie overleg met elkaar hadden. Zij benadrukte, dat de Kiesregeling in 2005 ook is aangepast met gewone meerderheid. In 2010 is er een aanpassing geweest met 2/3 meerderheid. Het gaat nu niet om de instelling of bevoegdheden van het Onafhankelijk Kiesbureau. Daarvoor is wel 2/3 meerderheid nodig. Voor de wijziging van de leeftijd is dat niet vereist, stelde de Assembleevoorzitster.

Ze merkte op, dat als er fouten zijn gemaakt, de juristen van het parlement en de regering, alle deskundigen én Assembleeleden het aan het verkeerde eind zouden hebben. Het gaat om de mening van vijftien juristen die betrokken zijn bij de wetswijziging, de regering, het parlement tegenover de mening van één persoon, aldus Geerlings-Simons. De Nationale Assemblee heeft haar werk volgens haar correct gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten