Wetenschappers in Peru hebben kleine groene algen verwijderd uit vervuilde meren en rivieren om ze te versterken met voedingsstoffen en zuurstof voordat ze teruggebracht worden om die waterlichamen te zuiveren van schadelijk mijnbouwafval. Mijnbouw is de motor die de economie van Peru aandrijft, maar met enorme milieukosten, met name rond het Junin Meer in het middenwesten van het land.
Comunidades campesinas de Pasco y Junín se movilizaron a las oficinas de la Autoridad Nacional del Agua (@ANAPeru) para exigir se anule una resolución que inundará sus tierras con aguas contaminadas provenientes del Lago Chinchaycocha. pic.twitter.com/awndsnCYtY— 🇵🇪 Wayka📢 (@WaykaPeru) September 28, 2018
'Om de twee jaar krijgen deze microalgen voedingsstoffen om ze te versterken met het doel de vervuilende mineralen te absorberen', vertelde Eno Jara, hoofd van het onderzoeksteam van de Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM), woensdag 20 maart 2019 aan persbureau AFP. De algen worden versterkt met stikstof, fosfor en kalium in een laboratorium voordat ze worden teruggebracht naar de vervuilde meren en rivieren.
'Op dit moment werken we aan de grootschalige reproductie van de versterkte microalgen', zei Jara, die het afgelopen decennium het gebruik van paddenstoelen, planten en enzymen heeft bestudeerd om grond en waterlichamen te zuiveren. Jara zei, dat de algen hun waarde bewezen hadden in het laboratorium 'in een zware strijd' met de micro-organismen die het Junin Meer vervuilden.
Junin - of Chinchaycocha, om het zijn Quechua-naam te geven - ligt 200 kilometer ten noordoosten van Lima op een hoogte van 4.000 meter en is het grootste meer geheel binnen de grenzen van Peru. Op 530 vierkante kilometer, is het het meest vervuilde meer in Peru als gevolg van minerale resten.
Goudwinning, grotendeels illegaal, is de ergste vervuiler in een land dat de zesde grootste producent van het gele metaal ter wereld is. Andere gewonnen metalen in Peru zijn zink, ijzer en koper, wat de grootste export van Peru is op 2,4 miljoen ton in 2018.
Na de eerste succesvolle laboratoriumtests in Lima, is de volgende stap de evaluatie van de effectiviteit van het zuiveren van het Junin Meer. Hetzelfde zal gebeuren in de San Juan rivier die het meer voedt en waarvan de kleur is veranderd als gevolg van vervuiling.
'We hebben al goede laboratoriumresultaten gehad bij de zuivering van water uit het meer. De microalgen hebben de metalen geabsorbeerd', zei Jara.
Twee van de emblematische soorten van het meer zijn de puna-fuut (Podiceps taczanowskii), een loopvogel met opvallende rode ogen die alleen bij dit meer te vinden is, en een gigantische waterkikker die uniek is voor grote hoogten in de Peruviaanse Andes. Beide worden vanwege vervuiling met uitsterven bedreigd.
De gigantische kikker wordt geconfronteerd met 'bedreigingen variërend van mijnvervuiling, riolering en jacht op', vertelde Luis Castillo, een ecoloog van de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Rana Group (Frog Group), aan AFP.
Alan Chamorro, van ECOAN (Asociacion Ecosistemas Andinos) een andere ngo, zei dat de Junin-fuut kritisch wordt bedreigd. 'We hebben 350 vogels geteld', zei hij, eraan toevoegend dat de soortaantallen zich herstelden van slechts 50 in 2000, dankzij de inspanningen van specialisten bij ECOAN.
Om de laatste fase van het experiment te voltooien - het terugbrengen van de algen naar het Junin Meer - heeft het team financiering nodig.
Cerro de Pasco, een van de hoogste steden ter wereld op 4.350 meter, is de mijnbouwhoofdstad van Peru, maar bevindt zich in een staat van 'milieurampen', aldus het ministerie van Volksgezondheid. In het midden van de stad is een gat - bijna twee kilometer lang, een kilometer breed en 500 meter diep, gecreëerd door de mijn die het Junin Meer vervuilt.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten