zondag 3 maart 2019

Drastische daling aantal nesten lederschildpad op legstranden Suriname

WWF Guianas houdt bijeenkomst met zo'n 70 schildpaddenexperts uit Caribische gebied


Het aantal nesten van de bedreigde Aitkanti of lederschildpad (Dermochelys coriacea) op de Surinaamse legstranden is sinds 2010 drastisch gedaald. Ook de Warana - Olive Ridley - schildpad (Lepidochelys olivacea) vermijdt de Surinaamse legstranden de laatste jaren steeds vaker. Bij de Krapé of soepschildpad (groene zeeschildpad / Chelonia mydas) is een lichte stijging van het aantal nesten. De twee belangrijkste legstranden van Suriname voor deze zeeschildpadden zijn het natuurreservaat Galibi - zo'n tien kilometer- en Braamspunt met ongeveer 1,2 kilometer strand.

WWF Guianas heeft vandaag, zondag 3 maart 2019, tijdens World Wildlife day 2019 ervoor gekozen de zeeschildpad in de schijnwerpers te plaatsen.

Op de Surinaamse legstranden komen de Krapé en nu in steeds mindere mate de Aitkanti en Warana voor. In Suriname broeden de zeeschildpadden van februari tot en met juli. Wereldwijd behoort het dynamisch kustgebied van de Guianas als de belangrijkste broedplaats voor de Krapé en de Aitkanti.

De grootste vijand van de zeeschildpadden is de mens. In Suriname worden ondanks alle voorlichting nog steeds op grote schaal schildpadeieren geconsumeerd. De nesten worden op meer dan regelmatige basis gestroopt. Daarnaast raken ook veel volwassen schildpadden verstrikt in visnetten, wat meestal leidt tot verdrinking. WWF Guainas zal samen met de Surinaamse visserijsector nagaan hoe samen te werken aan haalbare oplossingen om de bijvangst van schildpadden te verminderen. Regionale samenwerking is noodzakelijk voor een effectieve bescherming van de zeeschildpad, die een uitgestrekt leefgebied heeft.

WWF Guainas stelt in een persbericht dat zij al jaren samenwerkt met de overheid en lokale partners om de activiteiten op de legstranden te monitoren. Zo wordt er ook op gelet dat toeristen de schildpadden op een verantwoorde manier benaderen. Vanaf dit jaar moeten alle bezoekers aan Braamspunt zich eerst melden bij het Visitor Centre dat is opgezet door WWF en Natuurbeheer. Zo hopen WWF en Natuurbeheer niet alleen een beter overzicht te krijgen van het aantal bezoekers op Braamspunt in het legseizoen, maar kan er beter gecontroleerd worden of bezoekers zich aan de regels houden en kunnen in dien nodig eventuele maatregelen worden getroffen. Voor WWF blijft het beschermen van de zeeschildpadden een topprioriteit.

Het fonds organiseert in dat kader deze maand een bijeenkomst waar zo'n 70 schildpaddenexperts uit het hele Caribische gebied bijeenkomen. Ook uit de Verenigde Staten en Canada zijn  vertegenwoordigers. De deelnemers zullen de stand van de (nest) populaties en bedreigingen bespreken. Het thema van de bijeenkomst is The Wider Caribbean Sea Turtle Conservation Network Annual General Meeting. Voorafgaand aan deze grote bijeenkomst is er een tweedaagse workshop waarbij specifiek zal worden gekeken naar oplossingen voor het reduceren van de bijvangst van de Aitkanti in de visserij. Bij deze samenkomst zullen er behalve vertegenwoordigers van de Visserijdienst van de Guainas ook deelnemers uit Trinidad en Venezuela zijn. Deze landen delen een belangrijke sub populatie. Het uiteindelijk doel is om te komen tot een regionaal actieplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten