President Bouterse: 'De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven'
Landen met een hoge bosbedekking en een lage bosdegradatie hebben officieel een pact met elkaar gesloten. De zogeheten HFDL-landen (High Forest Cover Low Deforestation) hebben Suriname het mandaat gegeven hen te leiden in een proces waarbij zij definitief klimaatfinanciering afdwingen van klimaatinstituten en de wereldgemeenschap. Dit is gedaan met de aanname van de ‘kuutu of Paramaribo joint declaration HFDL’ tijdens hun conferentie in Paramaribo, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 15 februari 2019.
De declaratie laat aan de wereldgemeenschap en klimaatinstituten weten, dat de HFDL-landen met elkaar zijn overeengekomen een platform op te zetten voor samenwerking. De partnership moet dienen voor dialoog, facilitering en coördinatie van hun positie bij internationale en bilaterale onderhandelingen, bijeenkomsten en processen waarbij bossen op de agenda staan. Met name voor financiering daarvan als bijdrage aan klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.
President Desi Bouterse, die op de laatste dag van de conferentie aanwezig was, heeft in zijn toespraak benadrukt, dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap.
'De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven', sprak hij de conferentie toe. Hij roept op om de gedemonstreerde eenheid die in Paramaribo is getoond, voort te zetten. 'Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn', zei Bouterse.
Finland promoting sustainable forest management at the #HFDL in #Suriname for the future generations. Opportunities for Finnish expertise. #Businessfinland pic.twitter.com/ziGk4Pxt1c— Ari Mäki (@Aripmaki) February 14, 2019
Dat echter veel Surinaams bos wordt vernietigd ten gunste van houtexport en groot- en kleinschalige goudwinning is onvermeld gebleven, ook in de lokale media. Er is kaalslag van het regenwoud, zelfs in een 'beschermd' natuurgebied als het Brownsberg Natuurpark..... En de regering op internationale podia maar blijven pronken met het al jarenlang gehanteerde percentage van 93% bosbedekking.
Maar, is dat vandaag de dag nog zo?
Is Suriname werkelijk nog het groenste land op aarde?
(Suriname Mirror/de Ware Tijd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten