PL-leider Somohardjo: 'We moeten respect kunnen opbrengen voor elkaars geloof'
'In een schrijven aan de regering doen we daarom een beroep om hiermee rekening te houden'
De Pertjajah Luhur (PL) richt een brief aan de regering en het parlement, waarin ze een beroep doet om de mogelijkheden te bekijken voor het vervroegen van de verkiezingen die in mei 2020 zullen worden gehouden. De verkiezingen vallen in de maand Ramadan, een heilige maand voor de moslims. Voorgesteld wordt om de verkiezingen te houden in maart 2020, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 10 februari 2019.
De regering krijgt nu een jaar de tijd om
zodanig beleid te maken, dat er geen verkiezingen worden gehouden tijdens
de Ramadan, stelt Somohardjo.
Eerder heeft NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams ook erop gewezen dat de
verkiezing tijdens Ramadan valt. Hij zinspeelde ook op vervroeging van
de verkiezing.
PL-voorzitter Paul Somohardjo benadrukt, dat Suriname een multi-etnische, multiculturele en multireligieuze samenleving is. Hij wijst er op, dat het er tijdens de verkiezingscampagnes niet stilletjes aan toe gaat. Soms gaat het er hard aan toe en met veel tamtam. Tijdens Ramadan is het echter niet correct dat mensen in het kader van de verkiezingscampagnes op het podium zullen staan en anderen bespreken.
'We zijn in een multireligieuze samenleving. We pleiten niet voor de moslims alleen, maar in dit geval gaat het erom dat de verkiezingen tijdens Ramadan zullen plaatsvinden. Als we verkiezingen zouden houden tijdens de Lijdensweek of als de verkiezingsdag zou vallen op Phagwa, dan zou dat ook niet juist zijn. We moeten respect kunnen opbrengen voor elkaars geloof. In een schrijven aan de regering doen we daarom een beroep om hiermee rekening te houden', zegt Somohardjo.
De verkiezingen later dan 25 mei houden is geen optie, omdat de wetgeving dat niet toelaat. De PL-voorzitter geeft dan ook als optie om de verkiezingen twee maanden eerder te houden. Hij wijst er wel op dat de regering zo'n besluit niet in haar eentje kan nemen. Daarvoor heeft ze de medewerking van het parlement nodig.
De politicus zegt verder, dat volgens de Grondwet de regering niet in haar eentje het parlement kan ontbinden. Omgekeerd kan De Nationale Assemblee de regering ook niet naar huis sturen. Het moet een samenspel zijn. Als voorbeeld geeft Somohardjo de situatie in 2000, toen de regering-Wijdenbosh aanzat en ze in overeenstemming met het parlement ertoe was overgegaan om dit hoogste college van Staat te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten