'Er zijn geen nieuwe feiten die we kunnen melden'
Dat er geen schot komt in de zaak zou mogelijk ook komen, omdat Suriname een 'zwakke advocaat' heeft
Het strafrechtelijk onderzoek naar de vorig jaar in Nederland aangehouden geldzending van de Centrale Bank van Suriname is nog niet afgerond. Wanneer en of de geconfisqueerde 19.5 miljoen euro wordt vrijgegeven is onduidelijk. Op vragen van de redactie van de Ware Tijd reageerde het Openbaar Ministerie in Nederland zuinig met informatie, aldus de krant vandaag, woensdag 20 februari 2019.
'Er zijn geen nieuwe feiten die we kunnen melden. Eerder hebben we al gemeld dat het een witwas-verdenking betreft, dat de geldzending in beslag is genomen en dat onderzoek plaatsvindt naar de herkomst van dat geld', zegt Marleen van Fessem, persvoorlichtster van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Op welke termijn meer informatie kan worden vrijgegeven kan ze niet zeggen.
Door minister van Financiën Gillmore Hoefdraad is destijds gezegd, dat Suriname eventueel rechtsmiddelen zou inzetten om het geld vrij te krijgen. Hij had zelfs een missie naar Nederland ondernomen om met de justitiële autoriteiten daar te praten en de Centrale Bank heeft een jurist in de arm genomen om een vordering voor te bereiden. Van een rechtszaak is nog niets terechtgekomen. 'De rechtszaak is niet ingezet. Er is wel informatie aan Nederland gegeven via een rechtshulpverzoek. Nederland beoordeelt de informatie', weet een niet bij naam genoemde 'ingewijde'. Aangevoerd wordt dat deze hele affaire traag wordt afgewikkeld. 'Er speelt veel meer denk ik', aldus de informant die een hoge functie bekleedt in de bancaire sector.
Dat er geen schot komt in de zaak zou mogelijk ook komen, omdat Suriname 'een zwakke advocaat' heeft, wordt gesuggereerd.
In november vorig jaar merkte Eblein Frangie, voorzitter van de bankiersvereniging tevens directeur van Finabank, op dat los van wat ontevreden klanten en beperking van euro-aankopen door banken, de aanhouding van de geldzending uit Suriname weinig impact heeft gehad op de financiële sector.
Voor een belangrijk deel vanwege maatregelen van de financiële autoriteiten. Zij hebben de getroffen banken voorzien van het bedrag dat door de Nederlandse douane in beslag is genomen.
De banken die geld hadden in de aangehouden zending zijn Hakrinbank, Finabank en DSB-bank. Intussen is de export van euro's vanuit Suriname naar Nederland nog steeds gestremd.
Nederland heeft via een rechtshulpverzoek onderliggende documenten opgevraagd die te maken hebben met de geldzending transacties. Die informatie is intussen ook gegeven en de banken wachten het resultaat van het justitieel onderzoek af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten