zaterdag 9 februari 2019

Mijnbouwbedrijven in Ecuador bedreigen nieuw ontdekte kolibrie in de Andes met uitsterven

(Bron foto: Francisco Sornoza-Molina)
'Voor elke habitat die we verliezen, elimineren we een bolwerk van talloze soorten - en dit kan uitsterven betekenen' 


Mijnbouwreuzen dreigen een nieuw ontdekte kolibrie uit te roeien, volgens campagnevoerders. De blauwkeel-kolibrie/hillstar (Oreotrochilus cyanolaemus - Blauwkeelbergnimf), die vorig jaar op bergtoppen in het zuiden van Ecuador werd ontdekt, is al ernstig in gevaar. Maar, mijnbouwbedrijven hebben het recht gekregen om zich op het terrein te vestigen om metalen te extraheren, waarvan deskundigen zeggen dat het rampzalig zou zijn voor de vogel en andere dieren in het wild. 

Wetenschappers schatten dat er slechts tussen de 250 en 750 blauwkeel-kolibries zijn. Ze zijn ongewoon onder kolibries, omdat ze geschikt zijn voor de lage temperaturen van de Andes, de enige plek ter wereld waar ze leven.


De metaalrijke landschappen van het Zuid-Amerikaanse land zijn steeds meer het doelwit van industriële mijnbouw geworden. Grote gebieden tropisch bos zijn gekapt om koper, goud en lood uit grote open putten te kunnen verwijderen.

Als de mijnbouwbedrijven hun nieuwe vergunning verkrijgen, vrezen deskundigen dat dit voor de bllauwkeel kolibrie bijna een zekere uitsterving betekent.

Het nationale mijnbouwinstituut van Ecuador, Arcom (Agencia de Regulación y Control Minero), is gecontacteerd voor commentaar.

World Land Trust probeert £ 30.000 bijeen te brengen om de 70.000 hectare grote habitat onder overheidsbescherming te plaatsen en mijnbouw te voorkomen. Het project heeft ook ten doel schoon water te bieden aan ten minste 470.000 Ecuadoraanse mensen door een voorgesteld waterbeschermingsgebied uit te breiden.

'Dit is een unieke kans om een ​​met uitsterven bedreigde soort te behoeden voor uitsterving', zei Richard Cuthbert, hoofd van de afdeling Bescherming bij de trust. 'Voor elke habitat die we verliezen, elimineren we een bolwerk van talloze planten- en diersoorten. Voor soorten zoals de blauwkeel kolibrie, met zo'n klein bereik, kan dit uitsterven betekenen. Het feit dat we nieuwe soorten blijven ontdekken in habitats met bedreigingen als mijnbouw, zijn we misschien niet eens bewust van de ecologische schade die deze activiteiten veroorzaken.'

Evenals de blauwkeel kolibrie, werd in 2018 ook een nieuwe soort kikker, de 'tik tik regenkikker' (Pristimantis ecuadorensis), ontdekt in het gebied, waar zich brilberen, bergtapirs en de Andes-condor bevinden.

(Suriname Mirror/The Independent/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten