In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren de wet Suriname Nationale Training Authority (SNTA) aangenomen met 34 algemene stemmen. Commissievoorzitster Rossellie Cotino (NDP) was heel tevreden met de aanname van de wet, die de basis zal zijn voor het gelijknamige instituut, dat volgens haar voor verbetering van het beroepsonderwijs en trainingen in Suriname zal zorgen, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 8 februari 2019.
'We hebben ook nog een grote stap gezet richting het aansluiten van de behoefte van de aangeboden opleidingen en trainingen op de arbeidsmarkt', liet Cotino weten. Ze stelde, dat in de wet wordt aangegeven dat indien een opleidingsinstituut niet langer voldoet aan de eisen die gelden om in aanmerking te komen voor een keurmerk, het keurmerk wordt ingetrokken. Zij vroeg zich daarbij af of inderdaad dit keurmerk moet vervallen na drie jaren.
'Wij moeten kijken hoe dat werkt in de praktijk en we moeten kijken hoe wij een betere praktische werking kunnen voorstellen. We moeten voorkomen dat gaandeweg een opleiding het keurmerk van zo een opleiding komt te vervallen en we geconfronteerd worden met alle gevolgen van dien.'
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lillian Ferrier, antwoordde hierop dat indien iemand op tijd de vernieuwing aanvraagt, voorkomen kan worden dat het keurmerk vervalt. Dat betekent volgens de minister niet dat er geen tussentijds onderzoek of inspectie wordt gedaan. Als bij de inspectie mocht blijken dat binnen die drie jaar er niet wordt voldaan aan de eisen, dan wordt het keurmerk ingetrokken.
'Bij SNTA gaat het om trainingen en trainingen zijn van kortere duur; en ze hebben een specialistisch karakter. SNTA kijkt naar de opleidingsinstituten en niet naar het inhoudelijke van de opleiding, vandaar dat er een keurmerk wordt gegeven. Het is meer een adviserende rol die de SNTA zal vervullen, zodat het beroepsonderwijs kwalitatief ook goed ingevuld kan worden', benadrukte de onderwijsminister.
Commissielid Raymond Sapoen (coalitie) onderstreepte, dat de SNTA niet als een eiland moet opereren wanneer het gaat om die grote uitdagingen die er zijn in het beroeps technisch onderwijs. Hij merkte op, dat de minister nog geen duidelijk antwoord heeft gegeven over hoe de financiering van het instituut eruit zal zien. 'Dat is een beetje begrijpelijk, omdat de stand van zaken zoals dat nu is, wel eentje is waarbij er onvoldoende geld is. We teren nu op de financiële middelen van de Carribean Development Bank. We weten dat in de praktijk het gros van het kapitaal zal komen van de overheid', zei Sapoen. Hij deed een beroep op het bedrijfsleven, de vakbeweging en de overheid om haar verantwoordelijkheid niet te ontlopen, maar de dingen te doen zoals de wet die stelt. Wanneer het instituut werkt met de nodige infrastructuur zal dat ten goede komen van arbeid en het bedrijfsleven, meent het lid.
'Op de begroting van het ministerie van Onderwijs staat een beginkapitaal, maar ik wacht ook nog op de data met betrekking tot de werkgevers en de bonden die zijn aangesloten, zodat we inderdaad een inschatting kunnen maken naar het bedrag dat voor de SNTA apart gezet zal worden', sprak minister Ferrier. Zij voegde daaraan toe, dat het verstrekt certificaat aan natuurlijke persoon niet aan een termijn is verbonden, maar dat de natuurlijke persoon vrij is om hernieuwing van het certificaat aan te vragen. Dit heeft volgens haar te maken met de marktvraag die de motivatie zal geven aan de natuurlijke personen om zich verder te ontwikkelen in de trainingen.
'SNTA heeft te maken met trainingen en het doel van die trainingen is om het concurrentievermogen van Suriname internationaal, regionaal te vergroten. Dit allemaal met het oog op free movement binnen Caricom. Om onze jonge mensen, die specifieke technische bekwaamheden hebben ontwikkeld, die mogelijkheid te geven om ook elders in de regio werk te kunnen vinden', stelde Ferrier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten